ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:26
 

Πώς σχηματίζονται οι μεσογειακοί κυκλώνες

Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι διεθνώς γνωστοί με τον όρο Medicanes και εμφανίζονται με συχνότητα 1,5 φορά ανά έτος.

Newsroom Κ, Αθήνα

Το σπάνιο φαινόμενο των μεσογειακών κυκλώνων είναι αυτό που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στο Νότιο Ιόνιο. Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι διεθνώς γνωστοί με τον όρο Medicanes –από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes– και εμφανίζονται με συχνότητα 1,5 φορά ανά έτος. Στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο σπάνιοι. Ως φαινόμενο έχουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες. Επί της ουσίας το φαινόμενο δημιουργείται από θυελλώδεις ανέμους που στροβιλίζονται και σχηματίζουν ένα μάτι, συνοδευόμενοι από την εκδήλωση καταρρακτώδους βροχόπτωσης.

Από το Ινστιτούτο της Γης του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης επισημαίνεται ότι, επειδή η Μεσόγειος δεν έχει μεγάλη έκταση ούτε πολύ ζεστά νερά, ο μεσογειακός κυκλώνας δεν φθάνει σε ένταση τον τροπικό κυκλώνα και τα φαινόμενα που τον συνοδεύουν είναι πιο ήπια.

Για τον λόγο αυτό διίστανται οι απόψεις εάν οι Medicanes μπορούν να θεωρηθούν κανονικοί κυκλώνες. Οσον αφορά την εποχικότητά τους, το πιο πιθανό είναι να κάνουν την εμφάνισή τους το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, όταν συνδυάζονται τα σχετικά θερμά ύδατα της θάλασσας με ψυχρό αέρα στην ατμόσφαιρα. Από την άλλη, οι τροπικοί κυκλώνες εκδηλώνονται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες. Πάντως, στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό ο σχηματισμός κυκλώνων προϋποθέτει θερμοκρασία υδάτων 27 βαθμών Κελσίου. Αντίθετα, στη Μεσόγειο μπορούν να σχηματισθούν οι κυκλώνες ακόμη και με θερμοκρασία υδάτων μόνο στους 14 βαθμούς Κελσίου.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό των Medicanes είναι ότι έχουν ψυχρό πυρήνα και κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Συνήθως, δε, ξεκινούν ως απλές καταιγίδες και εξελίσσονται σε πολύ πιο έντονα φαινόμενα με την ανάπτυξη ενός ισχυρού υποτροπικού συστήματος χαμηλών πιέσεων, με πυκνά νέφη που στροβιλίζονται γύρω από το μάτι, που παραμένει καθαρό από νέφη, θυμίζοντας τροπικό κυκλώνα.

Οι πιο συνηθισμένες περιοχές για την εμφάνιση μεσογειακού κυκλώνα είναι μια θαλάσσια ζώνη κατά πρώτον στη Δυτική Μεσόγειο μεταξύ Ισπανίας, Σαρδηνίας και Κορσικής και, κατά δεύτερον, η περιοχή του Ιονίου, κυρίως προς τον Νότο. Ενδεχομένως ευνοείται η ανάπτυξη ανέμων από τη μορφολογία της ακτογραμμής ανάμεσα στη Νότια Iταλία και τη Δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό χαμηλού βαρομετρικού συστήματος.

Οι Medicanes εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσουν να είναι σχετικά σπάνιοι, με την επισήμανση ότι καθώς η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας των υδάτων στη Μεσόγειο, μελλοντικά είναι πιθανό, όταν εμφανίζονται, να είναι πιο ισχυροί, λαμβάνοντας χαρακτηριστικά που θα προσομοιάζουν περισσότερο σε κανονικούς κυκλώνες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Τα ρεκόρ του Healhty και τα multiple choice tests της Λουτ

«Δηλαδή αν στην τριμερή στο Ισραήλ παρευρεθεί σε κάποιο κομμάτι ο αμερικανός πρέσβης, τότε θα μας το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:34

Χαστούκι στο Δικηγορικό Σύλλογο από τις «καταγγελίες» Ν. Κληρίδη στο Facebook

«Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος χρειάζεται `ανακαίνηση` μετά από ψεκασμό!!! »
ΑΚΑ  |  10:07

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«Το γεγονός ότι ήρθαν απο την Ελλάδα γιατροί, είναι εξαιρετικό. Έχει χαλάσει η πιάτσα των συνδικαλιστών ...»
Ανώνυμος  |  14:19

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!»
Χρίστος Α.  |  13:52

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση