ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το εμπόριο κοκαΐνης καταστρέφει τα δάση στην Κεντρική Αμερική

To πρόβλημα είναι οι ανθρώποι που αγοράζουν τεράστιες ποσότητες γης για τα παράνομα κέρδη τους

ΠΗΓΗ: skai.gr

Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικο - Περιβαλλοντικής Σύνθεσης στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, δείχνει ότι το εμπόριο κοκαΐνης είναι υπεύθυνο για το 15 - 30% της ετήσιας αποψίλωσης των δασών στη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα και την Ονδούρα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διακίνηση ναρκωτικών επηρεάζει τα τροπικά δάση της Κεντρικής Αμερικής, χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία σχετικά με την απώλεια δασών και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Το πρόβλημα δεν είναι η καλλιέργεια του φυτού κόκας, το οποίο μεταποιείται σε κοκαΐνη, αλλά οι άνθρωποι σε όλο το φάσμα του εμπορίου ναρκωτικών που αγοράζουν τεράστιες ποσότητες γης για να ξεπλύνουν τα παράνομα κέρδη τους, αναφέρει η έρευνα.

«Η αποψίλωση των δασών συμβαίνει όταν οι διακινητές ναρκωτικών χρησιμοποιούν χερσαίες εκτάσεις για να ξεπλύνουν χρήματα. Όπως φαίνεται, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεπλυθούν τα χρήματα από τα ναρκωτικά είναι η απόκτηση τεράστιων αγροτεμάχιων, το κόψιμο των δέντρων και η κατασκευή ράντσων και κτηνοτροφικών μονάδων», δήλωσε ο συνεπικεφαλής της μελέτης, Ντέιβιντ Ρόθωλ, σε σχετικό δελτίο τύπου.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι μεταξύ 30% και 60% της απώλειας δασών πραγματοποιήθηκε σε περιοχές που προστατεύονταν από το εθνικό ή το διεθνές δίκαιο. Η απώλεια αυτή αποτελεί σοβαρή απειλή για τις τοπικές προσπάθειες για την προστασία και την αποκατάσταση του τροπικού δάσους, το οποίο όχι μόνο προσλαμβάνει άνθρακα αλλά αποτελεί οικοσύστημα για αμέτρητα ζώα και φυτά.

Υπολογίζεται πως 943 τόνοι κοκαΐνης παράχθηκαν μόνο το 2014.  ι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές στον κόσμο, με 1,5 εκατομμύριο τακτικούς χρήστες.

Ωστόσο, ο πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών κατά των ναρκωτικών επιδείνωσε το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Ρόθωλ. Καθώς η δίωξη του εμπορίου ναρκωτικών ενισχύθηκε σε μέρη όπως το Μεξικόκαι η Καραϊβική, οι λαθρέμποροι ναρκωτικών κατευθύνθηκαν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές για να ξεπλύνουν τα χρήματά τους.

Η κτηνοτροφία βοοειδών, η κερδοσκοπία στην αγοραπωλησία γης και οι παράνομες επιχειρήσεις υλοτόμησης που ακολούθησαν, βλάπτουν το αναντικατάστατο τροπικό δάσος.

Όπως σημειώνει η NASA, η χρήση της δασικής γης για τη βοσκή των ζώων και την καλλιέργεια είναι η μεγαλύτερη άμεση αιτία τροπικής αποψίλωσης. Καθώς χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερες δασικές εκτάσεις, χρειάζονται ολοένα και περισσότεροι δρόμοι και πόλεις, μειώνοντας το τροπικό δάσος ακόμα περισσότερο.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν να αποκλιμακωθεί ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών και να ενισχυθούν οι αυτόχθονες πληθυσμοί στην περιοχή, ώστε να μπορούν να φροντίζουν καλύτερα τα δάση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Γ. Εισαγγελέας: Υπόνοιες για στημένες δίκες στο Ανώτατο

«Η απόλυτη εκδίκηση του Γενικού Εισαγγελέα. Απέδειξε περίτρανα ποιος ευθύνεται για τις αποφάσεις εναντίον ...»
Yiannos  |  10:35

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Ε είπε μας αλλονα και κελάηδησε ο κ Κελαηδης!! Εδώ αναδείχθηκε η διαφθορά στην σημαντικότερη εξουσία ...»
Yiannos  |  08:54

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Ε πες αλλόνα ρε Κελαήδη. Αντί να δεις την καταβαράθρωση ΟΛΩΝ των θεσμών που υπάρχει επί προεδρίας αυτούς ...»
XXX  |  07:55

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Παλιν ο αντρος κυπριανου εκανε το θαυμα του ζητωντας εδω και τωρα παρεμβαση απο τον προεδρο χωρις να ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:49

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X