ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Καταργήστε τις αντικειμενικές αξίες»

Αναγκαία η εκ βάθρων αναθεώρηση των τιμών, λένε οι μεσίτες στην Ελλάδα

Newsroom Κ, Αθήνα

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Υπέρ της όσο το δυνατόν συντομότερης κατάργησης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών τάσσονται φορείς των μεσιτών στην Ελλάδα, καθώς εκτιμούν ότι ο υπολογισμός των φόρων των ακινήτων με βάση τις πραγματικές εμπορικές τιμές θα εκτοξεύσει το επίπεδο διαφάνειας της κτηματαγοράς, θα αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις και το αίσθημα αδικίας που νιώθουν οι πολίτες και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει θετικά όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδυτών, καθώς οι τελευταίοι θα γνωρίζουν ακριβώς τι φόρους θα πληρώσουν.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), «επί σειράν ετών, ακόμα κι επί κρίσης, πολλοί ξένοι επενδυτές ματαίωναν σημαντικές κινήσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων, όταν διαπίστωναν ότι ο φόρος που θα πλήρωναν υπολογίζεται με βάση ένα άλλο σύστημα τιμών, που απέχει παρασάγγας από την πραγματική τιμή του ακινήτου». Ασφαλώς, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, οπότε οι αντικειμενικές τιμές ξεπερνούν κατά πολύ τις πραγματικές αξίες, το ζήτημα αυτό είχε και άμεση επίπτωση στην «τσέπη» των επενδυτών.

Ανεξάρτητα όμως από το αν θα αυξηθεί η διαφάνεια στην αγορά, ο κ. Μπινιάρης επισημαίνει ότι είναι αναγκαία μια εκ βάθρων αναθεώρηση των τιμών που λαμβάνει υπόψη του το Δημόσιο, προκειμένου να επιβάλει τους φόρους στην αγορά ακινήτων. «Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ήταν σαφής, καθώς ορίζει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει σε αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές αξίες. Μάλιστα, ορίζει ότι αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 21 Απριλίου του 2016», αναφέρει ο κ. Μπινιάρης. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος εκτιμά ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα πρέπει να βιαστεί και να προχωρήσει σε μια οριζόντια και άναρχη προσαρμογή των τιμών π.χ. κατά 10-15% όπως διέρρευσε τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς οι αντικειμενικές τιμές είναι πιο σύνθετες, δηλαδή αφορούν τιμές ζώνης ανά περιοχή και ενσωματώνουν συντελεστές εμπορικότητας κτλ. Σύμφωνα με τον κ. Μπινιάρη, «θα πρέπει να γίνει μια εις βάθος επεξεργασία των τιμών, τουλάχιστον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε πρώτη φάση έως τον Απρίλιο, κι εν συνεχεία το Δημόσιο να ζητήσει από το ΣτΕ μια επιπλέον προθεσμία ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική προσπάθεια και στην υπόλοιπη χώρα». Με τον τρόπο αυτό, οι τιμές θα αντανακλούν τις πραγματικές αξίες, ακόμη κι αν αυτό σημάνει τη σημαντική αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του νέου φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας που επεξεργάζεται το υπ. Οικονομικών για να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Ο τουρκικός στρατός εμποδίζει το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

«Ας είναι καλά οι θερμοκέφαλοι! Με κλειστό οσόφραγμα και στείλαμε το μισό τουριαμό στα Καταχόμενα... ...»
Pink  |  08:11

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση