ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στους ντόπιους αγοραστές θα στηριχθούν τα ακίνητα

Τόνωση της αγοράς αναμένεται να επιφέρουν οι Κύπριοι, οι οποίοι καταλαμβάνουν το 75%

Από έντυπη Καθημερινή

Στους εγχώριους αγοραστές επενδύει η αγορά ακινήτων, ευελπιστώντας σε περαιτέρω ανάκαμψη εντός της χρονιάς, δεδομένων των ενδείξεων σταθεροποίησης του 2015. Παραδοσιακά, οι ντόπιοι αγοραστές στηρίζουν την αγορά κατά περίπου 70% έναντι των αλλοδαπών, οι οποίοι παρά τα μικρά σκαμπανεβάσματα διατηρούνται τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό κάτω από το 30%, όσον αφορά στις συνολικές πράξεις που γίνονται κάθε χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, το 2015 από τα 4.952 πωλητήρια έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν στα επαρχιακά κτηματολογικά γραφεία, το 27,2% ή 1.349 αφορούσαν σε ξένους αγοραστές, σε σχέση με 26,3% ή 1.193 το 2014, την ώρα που οι εγχώριοι αγοραστές συνεχίζουν να διενεργούν την πλειοψηφία των συναλλαγών στην κτηματαγορά. Η μαζική κάθοδος ξένων επενδυτών δεν αποτελεί προσδοκία, η οποία θα ικανοποιηθεί ούτε και φέτος, καθώς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πέραν των κινήτρων της άδειας μόνιμης παραμονής και της απόκτησης διαβατηρίου με ευρωπαϊκά δικαιώματα, οι αλλοδαποί αγοραστές χρειάζονται ακίνητα με υψηλή κεφαλαιακή αξία ή απόδοση ενοικίων, η οποία μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει προς όφελός τους.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, δεν προβλέπεται ουσιαστική αύξηση των τιμών, τουλάχιστον εντός της επόμενης διετίας, παρά μόνο συνέχιση της σταθεροποίησης και σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς, με αποτέλεσμα η προσέλκυση ξένων αγοραστών να καθίσταται πιο δύσκολη, εξαιρουμένων των ευκαιριών που παρουσιάζονται και αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις, μαρίνες, γκολφ, καθώς και στο θέρετρο-καζίνο. Σε δηλώσεις του στην «Κ», ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) Γιώργος Μουσκίδης εξηγεί ότι επειδή αφενός οι Κύπριοι αγοραστές καταλαμβάνουν ποσοστό από 75% μέχρι και 85% της συνολικής αγοράς των τελευταίων ετών και επειδή αφετέρου παρατηρούνται διακυμάνσεις στις πράξεις, οι οποίες γίνονται από ξένους αγοραστές, «η ενδεχόμενη αλλαγή στην αγορά θα επέλθει κυρίως από τους ντόπιους».

Εκμετάλλευση ευκαιριών
Οσον αφορά στο προφίλ των αγοραστών, οι οποίοι στηρίζουν τις συναλλαγές στην εγχώρια κτηματαγορά, ο κ. Μουσκίδης εξηγεί ότι αν και δεν μπορούν να διαχωριστούν σε κατηγορίες, εντούτοις μία από τις ομάδες είναι Κύπριοι, με οικονομική άνεση, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες στα ακίνητα, που θα τους προσφέρουν μελλοντικά σημαντική απόδοση. Οι ευκαιρίες ενδέχεται να αφορούν σε κατοικία υψηλής αξίας, η οποία από τη μία μπορεί να προσφέρεται σε πιο χαμηλή τιμή και από την άλλη να προσφέρει δυνητικά καλή απόδοση εντός των επόμενων ετών. Εξάλλου, μία άλλη κατηγορία σχετίζεται με αγοραστές, οι οποίοι είτε ενοικίαζαν μέχρι πρότινος κατοικία είτε διέμεναν με τους γονείς τους, ενώ πλέον μετά τα θετικά σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και της σταθεροποίησης της επαγγελματικής τους πορείας φαίνεται να αισθάνονται πιο ασφαλείς και πρόθυμοι να προχωρήσουν στην αγορά αντί στην ενοικίαση μιας κατοικίας. Βέβαια, σημαντικό ρόλο στη σταδιακή άνοδο των πωλήσεων στην αγορά ακινήτων αναμένεται να διαδραματίσει η αύξηση της δανειοδότησης από τις τράπεζες σε δανειολήπτες, οι οποίοι θα είναι όντως σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Γ. Εισαγγελέας στην «Κ»: Ψεύδεται ο Λ. Λουκαΐδης

«Δυστυχως για τον γενικο εισαγ. τον διαψευδει η πραγματικοτητα και η αποψη ολου του κοσμου, δικαιωνοντας ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  18:53

Άντρος Κυπριανού: Η κυβέρνηση οδήγησε σε πτώχευση τη ΣΚΤ

«Τώρα που θα αρχίσει η έρευνα θα δει ο άντρας κυπριανού τα αίσχη που γίνονταν πριν το 2013 και τις παρεμβάσεις ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  00:32

Καδής: Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε φιλοαγροτική πολιτική

«Μα οι αγρότες που ειναι; Εγώ βλέπω παντού ξεραήλα και ερήμωση των χωραφιων!!!!!!!»
Ντομπρος Κελαηδης  |  00:29

Μπλόκαραν λογαριασμούς με ΜΕΔ στη ΣΚΤ

«Δυστυχώς αργήσατε. Αυτή την ενέργεια έπρεπε να την κάνετε τουλάχιστον δύο χρόνια πριν.»
πανασιανός  |  17:40

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση