ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:22
 

Επανήλθαν οι ξένοι τον Σεπτέμβριο

Στη Λεμεσό οι περισσότερες πράξεις για ακίνητα, υποχώρησε η Πάφος

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Αποδίδουν τα κίνητρα των πολιτογραφήσεων που προσφέρει η κυπριακή κυβέρνηση, καθώς ο Σεπτέμβριος κατέγραψε εκ νέου αύξηση των πωλητήριων εγγράφων με αλλοδαπούς αγοραστές. Μετά τη μικρή μείωση που σημειώθηκε κατά το μήνα Αύγουστο, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου έκλεισε με 129 ακίνητα για τα οποία έχουν κατατεθεί πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς παγκυπρίως. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, είχαν κατατεθεί 105 πωλητήρια, ενώ ο καλύτερος μήνας ήταν ο Ιούνιος με 195. Η Λεμεσός κατέγραψε την καλύτερη επίδοση για το Σεπτέμβριο, με 53 πωλητήρια έγγραφα, ακολούθησε η Λάρνακα με 31, η Πάφος με 29, η Λευκωσία με 10 και η Αμμόχωστος με μόλις έξι.

Μετά την τροποποίηση των κινήτρων, η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως μαζί με Γρενάδα και Άγιο Δομίνικο, σε θέματα που άπτονται της πολιτογράφησης πολιτών. Με τα νέα κίνητρα το ποσό της απαιτούμενης επένδυσης από τα 5 εκατ. ευρώ που ίσχυε προηγουμένως ή 2,5 εκατ. στα πλαίσια ομαδικής επένδυσης, μειώνεται στα 2 εκατ.

Τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στα επαρχιακά κτηματολογικά γραφεία κατά το εννεάμηνο του 2016 ανήλθαν στα 4.644 σε σύγκριση με τα 3.530 που είχαν καταγραφεί στο ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ποσοστιαία μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 32%. Πρόσθετα, τα πωλητήρια έγγραφα του Σεπτεμβρίου, κατέγραψαν αύξηση 44%, φτάνοντας αισίως τα 556 σε σύγκριση με τα 385 του έτους 2015. Υπενθυμίζεται βέβαια, πως στα στοιχεία του Κτηματολογίου υπολογίζονται και τυχόν πράξεις στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων πιστωτικών διευκολύνσεων.

Η Λεμεσός πρώτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επαρχιακού κτηματολογικού γραφείου Λεμεσού, ο αριθμός πωλητήριων εγγράφων τα οποία περιλαμβάνουν Κύπριους και αλλοδαπούς, έφτασαν τα 195. Σε σύγκριση με αυτά του Σεπτεμβρίου 2015 η αύξηση ανήλθε στο 71%.

Η Πάφος ακολούθησε με 127 πωλητήρια έγγραφα κατά το Σεπτέμβριο, η Λάρνακα με 121, η Λευκωσία με 81 και τέλος η Αμμόχωστος με 32.

Ομόλογα πολιτογραφήσεων

Να υπενθυμίσουμε παράλληλα πως προ ολίγων ημερών, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την έκδοση ειδικών ομολόγων που θα εκδίδονται μία φορά κάθε μήνα και τα οποία θα απευθύνονται αποκλειστικά σε ξένους που θέλουν να πολιτογραφηθούν Κύπριοι, από τις 3 Οκτωβρίου.

Με τα νέα κριτήρια, πλέον η επένδυση σε κρατικά ομόλογα θα εξαιρείται των επενδύσεων που πληρούν τα κριτήρια εκτός κι αν είναι στο πλαίσιο μιας άλλης επένδυσης, οπότε να μπορούν να γίνουν αγορές μέχρι 500 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το όριο θα μειωθεί στα 2 εκατ. ευρώ χωρίς να χρειάζεται να είναι μέρος συλλογικής επένδυσης και θα αφορά κυρίως επενδύσεις σε ακίνητα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους τα εν λόγω ειδικά ομόλογα θα είναι μεσοπρόθεσμης έως μακροπρόθεσμης διάρκειας και η πρώτη έκδοση θα έχει διάρκεια επτά ετών χωρίς την δυνατότητα οποιασδήποτε πρόωρης αποπληρωμής. Μετά το πέρας τριών ετών από την μέρα έκδοσης τους υπάρχει η δυνατότητα για εισαγωγή τους στο ΧΑΚ. Με την εισαγωγή τους στο ΧΑΚ δεν θα υπόκεινται σε οποιουσδήποτε περιορισμούς για την μεταβίβαση ή αγοραπωλησία τους. Το επιτόκιο που θα λαμβάνουν τα εν λόγω ειδικά ομόλογα θα είναι σταθερό 0,75% και θα υπόκειται στην υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση