ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξήθηκαν 26% οι αγοραπωλησίες κατοικιών στην Ισπανία πέρυσι

Ευεργετικές είναι οι συνέπειες της ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας στην Ισπανία

Kathimerini.gr

Ευεργετικές είναι οι συνέπειες της ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας στην Ισπανία, δημιουργώντας αισιοδοξία για την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου συνολικά, καθώς οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν κατά 26% το 2016, αγγίζοντας τα 445.000 ακίνητα. Χάρις στην άνοδο των συναλλαγών, η οποία μάλιστα είναι συνεχής από το 2014 και μετά, έχει περιοριστεί και το υπέρογκο απόθεμα απούλητων κατοικιών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων ServiHabitat, μέλος του ομίλου Caix Bank Group, στο τέλος του 2016, ο αριθμός των απούλητων κατοικιών είχε μειωθεί κατά 20% σε ετήσια βάση, μη ξεπερνώντας τα 388.000 ακίνητα. Μάλιστα, η εταιρεία αναμένει περαιτέρω υποχώρηση του αποθέματος αυτού κατά 20% το 2017, καθώς εκτιμά ότι στο τέλος του έτους τα απούλητα ακίνητα θα περιοριστούν σε 315.000.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η εν λόγω πρόβλεψη, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της κτηματαγοράς σε πιο υγιή βάση, καθώς αποκαθίσταται σταδιακά η ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 οι απούλητες κατοικίες είχαν εκτιναχθεί στις 650.000. Πάντως, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι δεδομένο ότι, όσο και αν μειωθεί το απόθεμα των απούλητων κατοικιών, σε ορισμένες περιοχές, ενδεχομένως να κατεδαφιστούν και κάποια ακίνητα, καθώς δεν πρόκειται να βρουν αγοραστές.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές της Βαλένθιας, της Λα Ριόχα και της Καστίλλης-Λα Μάντσα, η υπερπροσφορά είναι τέτοια και οι δυσκολίες να βρεθούν ενδιαφερόμενοι τόσο μεγάλες, ώστε κάποια από τα πωλούμενα ακίνητα θα κατεδαφιστούν. Στον αντίποδα, η εικόνα της αγοράς είναι πλέον ισορροπημένη σε Μαδρίτη, Καταλωνία, όπως επίσης και τις Βαλεαρίδες Νήσους και τα Κανάρια Νησιά, όπου συνωστίζεται υψηλός αριθμός ξένων ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Η εικόνα προμηνύεται θετική και φέτος, καθώς η ServiHabitat προβλέπει αύξηση των συναλλαγών κατοικιών κατά 12%. Αντίστοιχα, ανοδικά αναμένεται να κινηθούν και οι τιμές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 4,3%, έναντι αύξησης της τάξεως του 4,6% το 2016.

Η μεγαλύτερη άνοδος αναμένεται να καταγραφεί στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, αλλά και στα δημοφιλή για τους τουρίστες νησιά που προαναφέρθηκαν, δεδομένου ότι η ζήτηση είναι υψηλή και η προσφορά έχει επίσης περιοριστεί σημαντικά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για τον μήνα Δεκέμβριο, πάντως, και με βάση τα στοιχεία της εταιρείας εκτιμήσεων Tinsa, η αύξηση των τιμών των κατοικιών στο σύνολο της χώρας δεν ξεπέρασε το 0,2%, κάτι όμως που αποδίδεται σε εποχικούς παράγοντες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ