ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε προορισμούς στην Ευρώπη

Σε νέες αγορές πέραν των ανεπτυγμένων αναμένεται να στραφούν το 2017 οι επενδυτές

Newsroom Κ, Αθήνα

Ανοδικά κινήθηκαν το 2016 οι αγοραπωλησίες ακινήτων σε Ισπανία (6%), Πολωνία (20%), Ολλανδία (9%) και Σουηδία (9%). Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν σε Γερμανία (35%) και Γαλλία (32%).

Σε νέες αγορές πέραν των ανεπτυγμένων και δημοφιλέστερων, δηλαδή της Μεγ. Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, αναμένεται να στραφούν το 2017 όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων που έχει διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα των κινήσεων, τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας, ναι μεν τροφοδότησε τη ζήτηση, ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις εν τέλει οι συμφωνίες κατέστη δύσκολο να επιτευχθούν λόγω του υψηλού τιμήματος.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερς ο κ. Βάλτερ Μπέτσερ, επικεφαλής ερευνών της Colliers International, οι περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης έχουν πλέον αγγίξει το υψηλότερο σημείο τους από πλευράς τιμών, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να περιορίζονται σημαντικά. Αυτό ισχύει σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες, κυρίως δε στο Λονδίνο, στο Παρίσι, αλλά και στις μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις.

Η εξέλιξη αυτή στρέφει όλο και περισσότερους επενδυτές στην αναζήτηση εναλλακτικών προορισμών, τάση η οποία αναμένεται να ενισχυθεί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Εως ότου όμως πραγματοποιηθεί αυτή η μετάβαση, οι συναλλαγές θα εξακολουθήσουν να καταγράφουν πτώση, όχι λόγω της έλλειψης ζήτησης, αλλά εξαιτίας της απουσίας κατάλληλων ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Real Capital Analytics, το εννεάμηνο του 2016, η αξία των συναλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων ανήλθε στα 43,7 δισ. ευρώ, μέγεθος 30% χαμηλότερο από το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Η μεγαλύτερη πτώση αφορά την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, όπου η αναταραχή που προέκυψε ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και κυρίως του αποτελέσματός του, επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών. Ωστόσο, η διαδικασία «αποχώρησης» των επενδυτών από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν από το δημοψήφισμα, καθώς πολλοί έκριναν ότι οι αξίες έχουν πλέον φτάσει σε δυσθεώρητο ύψος για το «πορτοφόλι» τους.

Ετσι, η πτώση στη Μεγ. Βρετανία άγγιξε το 47% σε ετήσια βάση. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας και συγκεκριμένα κατά 35% και 32% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, ενίσχυση κατέγραψαν οι αγορές της Ισπανίας (6%), της Πολωνίας (20%), της Ολλανδίας (9%) και της Σουηδίας (9%).

Πάντως, το 2017 αναμένεται να θέσει σημαντικές προκλήσεις στους επενδυτές στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, καθώς το αποτέλεσμα του Brexit έχει πυροδοτήσει μια γενικότερη αστάθεια σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην ήπειρο, σε μια περίοδο που η οικονομική ανάπτυξη παραμένει χαμηλά. Ταυτόχρονα, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι τα χαμηλά επιτόκια τροφοδοτούν «φούσκες» σε διάφορες αγορές ακινήτων, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν κινήσεις, εκτός και αν εξασφαλίσουν υψηλή απόδοση, δηλαδή μόνο αν πετύχουν ελκυστικό τίμημα αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

Σημαντικό να αναφερθεί ότι παρά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, η BidX1 συνεχίζει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X