ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κρίση στα ακίνητα της Ινδίας πλήττει και τον Τραμπ

Οι συναλλαγές και οι τιμές στην κτηματαγορά απειλούνται με κατάρρευση

Kathimerini.gr

Ενώπιον του φάσματος της κρίσης βρίσκεται η αγορά ακινήτων της Ινδίας, μετά τα αιφνιδιαστικά μέτρα περιορισμού της χρήσης μετρητών στην οικονομία της χώρας, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή τον περασμένο Νοέμβριο. Η αγορά ακινήτων ήταν ανέκαθεν βασικός τομέας για τη χρήση μετρητών, καθώς οι Ινδοί επέλεγαν τα ακίνητα για την τοποθέτηση κεφαλαίων που αποκτούσαν από τη μη φορολόγηση άλλων δραστηριοτήτων τους.

Πλέον, μετά την εντατικοποίηση των προσπαθειών της κυβέρνησης Μόντι να περιορίσει την παραοικονομία, όχι μόνο στην αγορά ακινήτων αλλά συνολικά στη χώρα, η κτηματαγορά στερείται σημαντικών κεφαλαίων, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές αλλά και οι τιμές να απειλούνται με κατάρρευση, τουλάχιστον έως ότου βρεθεί το νέο σημείο ισορροπίας. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, οι τιμές των κατοικιών και των οικοπέδων αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 20% και 25% αντίστοιχα.

Οπως αναφέρουν σε σχετικές δηλώσεις τους στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ, όσοι αναζητούν κάποιο ακίνητο για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους έχουν εξαφανιστεί εν μια νυκτί, μετά την επιβολή της απαγόρευσης στη χρήση μετρητών μεγάλης αξίας, τα οποία και έχουν αποσυρθεί από την αγορά. Αλλωστε, με δεδομένο ότι οι τιμές των ακινήτων θα δεχθούν πλήγμα τα επόμενα χρόνια, ακόμα και όσοι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται, τηρούν στάση αναμονής, στρέφοντας την προσοχή τους σε άλλες μορφές επενδύσεων, όπως π.χ. το χρηματιστήριο.

Ακόμα κι ένας πύργος διαμερισμάτων που αναπτύσσουν τοπικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στο Μουμπάι, σε συνεργασία με τον όμιλο του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει αποφύγει τις συνέπειες. Ο πύργος των 75 ορόφων έχει καταγράψει σημαντική πτώση του ρυθμού πωλήσεων των διαμερισμάτων, καθώς μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μόνο τα 226 από τα 396 ακίνητα που κατασκευάζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ