ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οριακή άνοδος 0,03% για τις τιμές κατοικιών το γ΄ τρίμηνο του 2016

Σταθεροποιητικές τάσεις αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα αποτυπώνουν τα στοιχεία της ΤτΕ.

Newsroom Κ, Αθήνα

Τις σταθεροποιητικές τάσεις της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα αποτυπώνουν και τα στοιχεία της ΤτΕ. Με βάση τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, η πανελλαδική πτώση δεν ξεπέρασε το 1,5%, έναντι υποχώρησης κατά 2,6% και 4,3% το δεύτερο και το πρώτο τρίμηνο του 2016 αντίστοιχα.

Την πρώτη τους, έστω και οριακή, άνοδο της τάξεως του 0,03% σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, σε ένα πρώτο δείγμα σταθεροποίησης της αγοράς κατοικίας, η οποία βρίσκεται σε συνεχή πτώση από το 2008 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έρευνα της εταιρείας παροχής επενδυτικών συμβουλών στην αγορά ακινήτων, Global Property Guide, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών όπου οι τιμές σταθεροποιήθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο, με βάση την εικόνα των τιμών με ενσωματωμένο τον πληθωρισμό.

Ασφαλώς, σε ετήσια βάση, οι τιμές συνέχισαν να υποχωρούν με ρυθμό της τάξεως του 0,53% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε ονομαστικούς όρους, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,9% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,53% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της GPG. Η σταθεροποιητική πορεία των τιμών αποτυπώνεται και στη συνολική κατάταξη της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά κατοικίας, καθώς επί συνόλου 46 χωρών, η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην 33η θέση, με βάση τη μεταβολή των τιμών σε ετήσια βάση.

Κατά την αντίστοιχη έρευνα των προηγούμενων τριμήνων και ετών, η Ελλάδα βρισκόταν σταθερά στις τελευταίες δύο-τρεις θέσεις, καταγράφοντας σταθερά μία από τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως, δεδομένου ότι σε πολλές από τις χώρες οι οποίες επλήγησαν από την οικονομική κρίση, οι τιμές των κατοικιών είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν νωρίτερα.

Τις σταθεροποιητικές τάσεις της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα αποτυπώνουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Με βάση τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, η πανελλαδική πτώση δεν ξεπέρασε το 1,5%, έναντι υποχώρησης κατά 2,6% και 4,3% κατά το δεύτερο και το πρώτο τρίμηνο του 2016 αντίστοιχα. Μάλιστα, στην Αθήνα, η πτώση κατά το τρίτο τρίμηνο δεν ξεπέρασε το 0,9%, ενώ στη Θεσσαλονίκη, η πτώση περιορίστηκε σε 1,4%.

Με βάση την εικόνα αυτή, στελέχη του τραπεζικού κλάδου εκτιμούν ότι το 2016, η μέση πτώση των τιμών των κατοικιών δεν ξεπέρασε το 2,8%. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, η συνολική πτώση των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα ξεπερνά το 43% και προσεγγίζει το 45% στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σε διεθνές επίπεδο, στην τελευταία θέση φιγουράρει πλέον η αγορά του Κατάρ, με ετήσια πτώση των τιμών των κατοικιών κατά 13,32%, ενώ η αμέσως επόμενη είναι η αγορά κατοικίας της Ρωσίας, όπου οι τιμές υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 11,35% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016.
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο παγκοσμίως σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στη Σαγκάη της Κίνας με το εντυπωσιακό 24,32%. Ακολούθησαν η αγορά της Ισλανδίας, με άνοδο της τάξεως του 10,85% και του Καναδά με 10,2%, ενώ η πρώτη πεντάδα ολοκληρώθηκε με την αγορά της Ρουμανίας, όπου η αύξηση διαμορφώθηκε σε 9% και της Γερμανίας με άνοδο κατά 8,65%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

Σημαντικό να αναφερθεί ότι παρά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, η BidX1 συνεχίζει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ