ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο 10% η πτώση των επενδύσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Επενδύσεις αξίας 251,1 δισ. ευρώ κατέγραψε η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων το 2016

Newsroom Κ, Αθήνα

Επενδύσεις συνολικής αξίας 251,1 δισ. ευρώ κατέγραψε η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων το 2016, μέγεθος που συνιστά πτώση της τάξεως του 10% σε σχέση με το 2015, κυρίως λόγω του σχετικά «αδύναμου» πρώτου εξαμήνου του έτους. Πάντως, όπως αναφέρει σε σχετική έκθεσή της η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE, αν δεν συμπεριλαμβανόταν η αγορά της Μεγ. Βρετανίας, το 2016 θα σηματοδοτούσε αύξηση των συναλλαγών κατά 5%, από τα 187,2 δισ. ευρώ του 2015, στα 190,9 δισ. ευρώ.

Γερμανική αγορά

Σημαντικό ρόλο για την εν λόγω εξέλιξη διαδραμάτισε η δυναμική εικόνα της αγοράς της Γερμανίας, όπου οι συναλλαγές άγγιξαν το επίπεδο ρεκόρ (για ένα συγκεκριμένο τρίμηνο) των 20 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά στο έτος το σχετικό ποσόν άγγιξε τα 50 δισ. ευρώ. Οπως ανέφερε η έκθεση της CBRE, η γερμανική αγορά ήταν εκείνη με τη μεγαλύτερη ζήτηση μεταξύ των επενδυτών, καθώς αποκτά όλο και περισσότερο τον χαρακτήρα του ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, όπως συνέβη με εκείνη του Λονδίνου, πριν από μερικά χρόνια, όταν κορυφώθηκε η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Πολύ μεγάλη αύξηση σημείωσε και η αγορά της Ολλανδίας με 17% σε ετήσια βάση και συνολικά 13,5 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2016. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το τέταρτο τρίμηνο σημειώθηκε η μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα στην Ευρώπη, όπως άλλωστε συμβαίνει παραδοσιακά. Το συνολικό ύψος ανήλθε σε 86,8 δισ. ευρώ, μέγεθος που αποτελεί ιστορικό υψηλό και αύξηση της τάξεως του 5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, η αβεβαιότητα γύρω από το δημοψήφισμα στη Μεγ. Βρετανία, σε συνδυασμό με τις έντονες αναταραχές του κινεζικού χρηματιστηρίου, είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των κεφαλαιακών ροών προς τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα τμήματα της αγοράς συνέχισαν να ξεχωρίζουν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα βιομηχανικά ακίνητα, όπου σημειώθηκε αύξηση των συναλλαγών της τάξεως του 4%. Στη Μεγ. Βρετανία, η πτώση άγγιξε το 28% σε σχέση με το 2015 σε όρους στερλίνας (και κατά 37% σε όρους ευρώ). Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι το 2015, οι επενδύσεις στη Γηραιά Αλβιώνα άγγιξαν τα 95 δισ. ευρώ, που είναι και το μεγαλύτερο μέγεθος που έχει καταγραφεί διαχρονικά.

Πάντως, με εξαίρεση τη συγκεκριμένη αγορά, οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν άνοδο των επενδύσεων σε ακίνητα, καθώς μάλιστα, οι επενδυτές εμφανίστηκαν πρόθυμοι να πληρώσουν ακόμα και παραπάνω από τις ζητούμενες τιμές, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα πιο προνομιακά ακίνητα. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά της Μεγ. Βρετανίας αναμένεται να παραμείνει σε ζήτηση και το 2017, καθώς τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της εν λόγω χώρας παραμένουν ισχυρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

Σημαντικό να αναφερθεί ότι παρά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, η BidX1 συνεχίζει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ