ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεγάλη ζήτηση για σύγχρονα γραφεία

Ανοδικά κινήθηκαν τα ενοίκια των ποιοτικότερων κτιρίων γραφείων της Αθήνας το 2016

Kathimerini.gr

Ανοδικά, έστω και οριακά, κινήθηκαν τα ενοίκια των ποιοτικότερων κτιρίων γραφείων της Αθήνας κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς η περιορισμένη προσφορά και η συγκέντρωση της ζήτησης στα συγκεκριμένα ακίνητα λειτουργούν υπέρ της συντήρησης των ενοικίων στο σημερινό τους επίπεδο, αποτρέποντας τυχόν νέα πτώση. Σε πρόσφατη έρευνά της, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων ΝΑΙ Hellas ανέφερε ότι, στο σύνολό της, η αγορά γραφείων έχει πλέον συμπληρώσει οκτώ χρόνια ύφεσης, αν και υπάρχουν προσδοκίες ότι το 2017 θα σηματοδοτήσει την απαρχή της ανάκαμψης, εφόσον ασφαλώς επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Μεγάλη έλλειψη

Ενδεικτικό της έλλειψης σύγχρονων γραφείων στην Αθήνα είναι και το γεγονός ότι το ποσοστό κενών χώρων κυμαίνεται μεταξύ 4,5% και 7%, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό, ακόμα και σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση. Οπως αναφέρει η ΝΑΙ Ηellas, τα ενοίκια για ποιοτικά γραφεία σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως η λεωφ. Πανεπιστημίου και η λεωφ. Βασ. Σοφίας, αγγίζουν τα 18 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ενώ στα βόρεια προάστια, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο απόθεμα γραφείων (τόσο Α΄ όσο και Β΄ κατηγορίας) με 44% του συνόλου, τα ενοίκια διαμορφώνονται πλέον σε 16 ευρώ/τ.μ. Στα νότια προάστια το κόστος ενοικίασης δεν ξεπερνά τα 13 ευρώ/τ.μ., ενώ ακόμα χαμηλότερα, σε 12 ευρώ/τ.μ., κινείται το μέσο ενοίκιο για γραφειακούς χώρους στα δυτικά προάστια και στον Πειραιά.

Σε ό,τι αφορά τα λιγότερα ποιοτικά ακίνητα (Β΄ κατηγορίας), το ποσοστό διαθεσιμότητας κυμαίνεται μεταξύ 7,5% και 10%, ενώ τα ενοίκια το 2016 υποχώρησαν οριακά έναντι του 2015, δείγμα ίσως ότι η αγορά τείνει να ολοκληρώσει τον καθοδικό της κύκλο. Τα υψηλότερα ενοίκια για τη συγκεκριμένη κατηγορία γραφείων εντοπίζονται στη λεωφ. Βασ. Σοφίας με 12 ευρώ/τ.μ., ενώ στο κέντρο το κόστος ενοικίασης αγγίζει τα 10 ευρώ/τ.μ. Στα βόρεια προάστια, τα ενοίκια διαμορφώνονται σε 11 ευρώ/τ.μ. και στα νότια προάστια τα 9 ευρώ/τ.μ.

Εξαίρεση ο Πειραιάς

Οπως αναφέρει πάντως η ΝΑΙ Ηellas, συνολικά το ποσοστό κενών γραφειακών χώρων στις τρεις μεγαλύτερες περιοχές της Αθήνας (κέντρο, βόρεια και νότια προάστια) έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, τόσο στα γραφεία Α΄ όσο και σε εκείνα της Β΄ κατηγορίας. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι περιοχές των δυτικών προαστίων και του Πειραιά, όπου τα κενά γραφεία έχουν αυξηθεί. Ανάλογη τάση έχει καταγραφεί και στα γραφεία χαμηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών (Γ΄ και Δ΄), όπου τα κενά ακίνητα πολλαπλασιάζονται συνεχώς και πλησιάζουν πλέον ακόμα και το 30% επί του συνολικού αποθέματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X