ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αύξηση πληθυσμού, άνοδος ενοικίων στο Βερολίνο

Συνεχίστηκε και το 2016 η αύξηση των τιμών των ενοικίων στο Βερολίνο

Kathimerini.gr

Συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του 2016 η αύξηση των τιμών των ενοικίων στο Βερολίνο, καθώς, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE και της Berlin Hyp, το μέσο κόστος ενισχύθηκε κατά 5,6% σε 9 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση και μάλιστα αυτό συνέβη, παρά το γεγονός ότι έχει επιβληθεί ανώτατο όριο, πάνω από το οποίο απαγορεύεται να αυξηθούν οι τιμές. Ενδεικτικό του δυναμισμού της αγοράς είναι το ότι στα διαμερίσματα οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 15,7%, αν και με σημαντικές διακυμάνσεις, ανάλογα με την περιοχή.

Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στη συνοικία Neukölln με 17,1%, ενώ σημαντική αύξηση με 10,2% σημειώθηκε και στα ενοίκια της φθηνότερης συνοικίας της πόλης, της Marzahn-Hellersdorf, όπου η μέση τιμή δεν ξεπερνάει τα 6,7 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση. Το υψηλότερο ενοίκιο καταγράφεται στην περιοχή Friedrichshain-Kreuzberg με μέσο μηνιαίο κόστος ύψους 11 ευρώ/τ.μ., αν και υπάρχουν ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις πολυτελών ακινήτων στο Βερολίνο, όπου τα ζητούμενα ενοίκια προσεγγίζουν ακόμα και τα 17,5 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση των τιμών οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός της πόλης αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό, συγκριτικά με την προσφορά νέων διαμερισμάτων, δημιουργώντας ελλείψεις.

Ειδικότερα, από το 2005 έως το τέλος του 2015, οι κάτοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας αυξήθηκαν κατά 270.000, ενώ μόνο κατά το 2015, η άνοδος διαμορφώθηκε σε 48.000 κατοίκους. Πάντως, παρά τις αυξήσεις, οι αναλυτές της CBRE επισημαίνουν ότι το κόστος ενοικίασης στο Βερολίνο παραμένει χαμηλότερο συγκριτικά με άλλες πόλεις της Γερμανίας, όπως η Κολωνία, το Αμβούργο, η Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Ντίσελντορφ. Γι’ αυτό άλλωστε εκτιμάται ότι η ανοδική πορεία των τιμών ενοικίασης θα διατηρηθούν και στο άμεσο μέλλον, καθώς το Βερολίνο θεωρείται η πλέον υποτιμημένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά το κόστος ενοικίασης, αλλά και αγοράς κατοικίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ