ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρεκόρ δεκαετίας στην Ισπανία σε αγοραπωλησίες ακινήτων το 2016

Τον προηγούμενο χρόνο πουλήθηκαν συνολικά 362.182 κατοικίες

Kathimerini.gr

Τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας και συγκεκριμένα από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην αγορά κατοικίας της Ισπανίας, κατέγραψαν οι αγοραπωλησίες κατά τη διάρκεια του 2016.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, τον προηγούμενο χρόνο πουλήθηκαν συνολικά 362.182 κατοικίες, αριθμός που συνιστά αύξηση της τάξεως του 14% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό χρόνο ανόδου των πωλήσεων, καθώς ανάλογη ήταν η εικόνα (αν και με χαμηλότερο ρυθμό αύξησης)τόσο το 2014 όσο και το 2015.

Ασφαλώς, ακόμα κι έτσι, οι αγοραπωλησίες παραμένουν σε επίπεδο 50% χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2007, πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση στην κτηματαγορά. Οπως εκτιμούν φορείς του κλάδου, με βάση το μέγεθος της χώρας και τον πληθυσμό της, οι συναλλαγές έχουν το περιθώριο να αυξηθούν σε περίπου 500.000 ετησίως, που θεωρείται ότι αποτελεί τη «χρυσή τομή» για την αγορά ακινήτων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η αύξηση των συναλλαγών προέρχεται αποκλειστικά από τις μεταχειρισμένες κατοικίες, οι οποίες είναι και περισσότερο προσιτές οικονομικά.

Στον αντίποδα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν κατά 3% το 2016, αν και η εν λόγω πτώση ήταν η χαμηλότερη της τελευταίας δεκαετίας. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, η περιοχή των Βαλεαρίδων που προσελκύει πολλούς ξένους αγοραστές κατέγραψε άνοδο των πωλήσεων κατά 31%, ενώ άνοδο της τάξεως του 24% σημείωσαν και οι πωλήσεις κατοικιών στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, η αγορά κατοικίας της Ισπανίας διανύει μια μεταβατική περίοδο μετά τα χρόνια της κρίσης, καθώς εκτιμάται ότι ένα σημαντικό μέρος του αποθέματος των απούλητων νεόδμητων κατοικιών δεν πρόκειται ποτέ να βρει αγοραστή. Αυτό αποτελεί πραγματικότητα κυρίως στις μικρότερες πόλεις της περιφέρειας, καθώς σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη η ζήτηση είναι αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την προσφορά, γεγονός που έχει ωθήσει αρκετές εταιρείες στο να σχεδιάζουν σημαντικό αριθμό νέων οικιστικών συγκροτημάτων.

Ξένοι επενδυτές

Βασική διαφοροποίηση σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση είναι ο μεγάλος αριθμός ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στην αγορά και σχεδιάζουν νέες επενδύσεις, σε αντίθεση με τους τοπικούς κατασκευαστές, οι οποίοι δεν έχουν πλέον την απαιτούμενη πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα έργα τους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X