ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σταθεροποίηση τιμών στη Θεσσαλονίκη

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτικό στην κρίση

Newsroom Κ, Αθήνα

Σταθερές αναμένεται να παραμείνουν οι τιμές των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του 2017, χωρίς μάλιστα να αποκλείονται ακόμα και ορισμένες τάσεις ανάκαμψης, για συγκεκριμένα σημεία και ακίνητα. Ωστόσο, οποιαδήποτε πιθανή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας είναι στενά συνυφασμένη με την οικονομική πορεία της χώρας και το κατά πόσον αυτή θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Στην τελευταία της έκθεση, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο, οι τιμές στη Θεσσαλονίκη υποχώρησαν μεν, αλλά μόλις κατά 0,5% σε ετήσια βάση, ενώ συνολικά για το 2016 η πτώση διαμορφώθηκε σε 3,3%. Συνολικά, από την αρχή της κρίσης, η πτώση των αξιών των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το 45%.

Σύμφωνα με σχετική παρουσίαση του κ. Αλέξανδρου Βασιλείου, επικεφαλής εκτιμήσεων Βορείου Ελλάδος για την Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο σχετικού συνεδρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), το 2016 το αγοραστικό ενδιαφέρον εξακολούθησε να αφορά κυρίως τα παλιά διαμερίσματα, των οποίων οι τιμές πώλησης είναι αισθητά πιο προσιτές σε σχέση με τα νεόδμητα και χαμηλότερης επιφάνειας ακίνητα. Ειδικότερα, το 65% των αγοραστών προτίμησε ακίνητα που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1955 - 1985.

Από πλευράς περιοχών, πιο ανθεκτικό στην κρίση και στην καθίζηση των διαμερισμάτων έχει αποδειχθεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης, γεγονός που, εν πολλοίς, οφείλεται στην απουσία νεόδμητων κατοικιών, δηλαδή στην έλλειψη νέας προσφοράς. Παράλληλα, η εν λόγω περιοχή διατηρεί την αίγλη της στη συνείδηση του αγοραστικού κοινού, αποτελώντας διαχρονική αξία για κάθε πιθανό αγοραστή.

Στον αντίποδα, στο σύνολο της πόλης, τα διαμερίσματα μεγάλης επιφάνειας, άνω των 110 τ.μ. παραμένουν μη ελκυστικά (μόλις 2% των πράξεων), με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι τιμές τους. Το 40% των πράξεων αφορά ακίνητα επιφάνειας 50-70 τ.μ., ενώ το 35% των ενδιαφερομένων κινείται προς ακίνητα 90-110 τ.μ.

Η ήπια πλέον προς τα κάτω προσαρμογή των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τα πρώτα τρίμηνα του 2017, συνεχίζοντας την τροχιά σταθεροποίησής τους, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, το 2019 συγκεντρώνει τις προοπτικές να αποτελέσει το πρώτο έτος αύξησης των τιμών στο σύνολο της αγοράς κατοικίας της Θεσσαλονίκης.

Για το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι τυχόν αυξήσεις δύνανται να καταγραφούν μόνο σε ακίνητα που βρίσκονται σε προνομιακές συνοικίες της πόλης, δεδομένου άλλωστε ότι ο ρυθμός υποχώρησης των αξιών έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Παράλληλα, είναι πιθανό να εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως από επαγγελματίες επενδυτές, οι οποίοι θα κρίνουν ότι έχει ολοκληρωθεί ο καθοδικός κύκλος των τιμών, τουλάχιστον για ορισμένα ακίνητα, με αποτέλεσμα να είναι συμφέρουσα μια επένδυση στην παρούσα χρονική συγκυρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

Σημαντικό να αναφερθεί ότι παρά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, η BidX1 συνεχίζει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ