ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρεκόρ επενδύσεων στα logistics το 2016 στην Ευρώπη

Το 2016 ο όγκος των συναλλαγών άγγιξε τα 24,5 δισ. ευρώ

Kathimerini.gr

Σαφές δείγμα της στροφής των θεσμικών επενδυτών σε διαφορετικές επενδυτικές κατηγορίες ακινήτων, προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις, αποτέλεσε το γεγονός ότι κατά το 2016 ο όγκος των συναλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά αποθηκευτικών εγκαταστάσεων (logistics) και βιομηχανικών ακινήτων άγγιξε τα 24,5 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Ισπανία και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατέγραψαν ανοδική τάση, που ξεπέρασε το 4% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, εκτός από την επενδυτική δραστηριότητα, ιστορικό υψηλό καταγράφηκε και σε ό,τι αφορά τις νέες μισθώσεις αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη. Συνολικά, στις εννιά μεγαλύτερες αγορές (Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία και Τσεχία) μισθώθηκαν πάνω από 21 εκατ. τ.μ. αποθηκών, μέγεθος που καταγράφεται για πρώτη φορά, με το προηγούμενο υψηλό να είναι 19 εκατ. τ.μ., το οποίο μάλιστα σημειώθηκε το 2015.

Ιστορικά υψηλά μισθώσεων σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, σε Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης από τον κλάδο του λιανεμπορίου και ασφαλώς από τις εταιρείες του ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά logistics, τη βρετανική, οι δύο αυτοί τομείς ευθύνονταν για το 50% των νέων ενοικιάσεων, ή συνολικά 2,8 εκατ. τ.μ. στη διάρκεια του 2016.

Οπως ανέφεραν οι αναλυτές της CBRE, ο κλάδος των logistics έχει αναδειχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη, έχοντας μάλιστα και το πρόσθετο πλεονέκτημα να επηρεάζεται λιγότερο, σε σύγκριση με άλλα είδη ακινήτων, σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας, όπως είναι η τωρινή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X