ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε Σαγκάη και Πεκίνο οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε πολυτελή σπίτια

Αύξηση 1,4% κατέγραψαν οι τιμές των πολυτελών κατοικιών παγκοσμίως το 2016

Kathimerini.gr

Αύξηση της τάξεως του 1,4% κατέγραψαν οι τιμές των πολυτελών κατοικιών παγκοσμίως το 2016, ανάλογη εκείνης του 2015, όπως αναφέρει σε σχετική ετήσια έκθεσή της η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank, η οποία καλύπτει 100 πόλεις. Πάντως, στο 61% των πόλεων οι τιμές είτε παρέμειναν σταθερές είτε αυξήθηκαν, ενώ κατά το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί σε 66%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το γεγονός αυτό συνιστά οριακή επιβράδυνση των επιδόσεων της παγκόσμιας αγοράς πολυτελών κατοικιών. Κατά τη διάρκεια του 2016, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίστηκαν στη γεωγραφική ζώνη της Αυστραλασίας, με 11,4%, ενώ οι κινεζικές πόλεις ξεχωρίζουν, με τη Σαγκάη, το Πεκίνο και την Γκουανγκζού να σημειώνουν άνοδο κατά 27,4%, 26,7% και 26,6%, αντίστοιχα. Σημαντική άνοδο κατά 16,6% σημείωσαν και οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στη Σεούλ της Ν. Κορέας.

Στην Ευρώπη, η εικόνα είναι περισσότερο ανάμεικτη. Αλλωστε, το 50% των πόλεων όπου οι τιμές υποχώρησαν το 2016 βρίσκεται στη Γηραιά Ηπειρο, αν και πριν από ένα χρόνο το σχετικό ποσοστό είχε ανέλθει σε 65%. Τις καλύτερες επιδόσεις πέρυσι σημείωσαν το Αμστερνταμ, το Γκστάαντ, το Μόναχο, το Βερολίνο και η Βαρκελώνη.

Αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς, μεγάλη έμφαση δίνεται στις επιλογές που θα κάνουν οι Αρχές στην Κίνα, καθώς αναμένεται να προχωρήσουν στην ανάληψη μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί το υφιστάμενο «ράλι» τιμών στις μεγάλες πόλεις.

Πάντως, στην εν λόγω χώρα, το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις κατά 30% έχουν παρατηρηθεί στις μεσαίες κατοικίες και όχι στις πολυτελείς. Αντίστοιχα, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζήτησης αναμένεται να διαδραματίσει και η πρόθεση αρκετών αγοραστών να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους απέναντι σε μελλοντικούς πολιτικοοικονομικούς κινδύνους, αναζητώντας ασφαλείς επενδυτικούς προορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Knight Frank αναμένει σημαντική εκδήλωση ζήτησης σε δευτερεύουσες αγορές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Πόλεις που προσφέρουν την προοπτική ελκυστικών αποδόσεων, δηλαδή περιοχές όπου οι τιμές βρίσκονται σε χαμηλό ύψος και κινούνται ανοδικά, θα βρεθούν στο επίκεντρο, όπως επίσης και πόλεις που χαρακτηρίζονται από σχετική επενδυτική ασφάλεια και διαθέτουν σημαντικό επίπεδο διαφάνειας, όπως το Παρίσι, το Βερολίνο, η Μαδρίτη, το Δουβλίνο, το Σικάγο και το Σιάτλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ