ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φόβοι για δημιουργία «φούσκας» στη γερμανική αγορά ακινήτων

Οι τιμές αυξήθηκαν 60% από το 2010 – Η κυβέρνηση Μέρκελ σπεύδει να λάβει προληπτικά μέτρα

Newsroom K

Στη Γερμανία, τη χώρα που δεν βλέπει με θετικό μάτι την άνοδο των τιμών εν γένει, λόγω και των δυσάρεστων αναμνήσεων από τον υπερπληθωρισμό που έκανε την εμφάνισή του τη δεκαετία του 1920, η αγορά κατοικίας βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Στο διάστημα της τελευταίας επταετίας, οι τιμές των διαμερισμάτων στις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας έχουν αυξηθεί πάνω από 60%, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία «φούσκας» στην αγορά ακινήτων, η κυβέρνηση εκχώρησε περισσότερες αρμοδιότητες στην αρμόδια αρχή εποπτείας των αγορών, για να μπορεί να παρεμβαίνει στην περίπτωση που οι τιμές φθάσουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.

Στο Μόναχο έχουν διπλασιαστεί οι τιμές των διαμερισμάτων την τελευταία επταετία. Στην αγορά κατοικίας 127 πόλεων της Γερμανίας, οι τιμές έχουν αναρριχηθεί έως και 30% τα τελευταία πέντε χρόνια έως το δεύτερο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με έκθεση της ένωσης κτηματομεσιτών που εκδόθηκε τον Ιούνιο.

Εντούτοις, το οικονομικό επιτελείο του Βερολίνου εκτιμά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απότομης διόρθωσης των τιμών, επειδή δεν είναι υψηλό το χρέος στον ιδιωτικό κλάδο. Οι Γερμανοί αξιοποιούν το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων για να λάβουν δάνεια και να αγοράσουν τη δική τους κατοικία, όταν κάποτε ήταν προτιμότερη η ενοικίαση.

«Η άνοδος των τιμών δεν αρκεί για να δημιουργηθεί “φούσκα” στην αγορά. Θα πρέπει να συντρέχουν και άλλοι λόγοι», σχολιάζει ο Μάικλ Βόιγκλαντερ, ο οποίος παρακολουθεί τις αγορές χρηματοοικονομικών προϊόντων και ακινήτων στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας. «Η αγορά στεγαστικής πίστης είναι σταθερή, χωρίς μεγάλη πιστωτική επέκτασηκαι ο κατασκευαστικός κλάδος κινείται σε μετριοπαθείς ρυθμούς. Δεν παρατηρείται υπερβολική κατασκευαστική δραστηριότητα», προσθέτει ο ίδιος.

Λόγω της ύπαρξης φόρου στη μεταπώληση ακινήτων, οι Γερμανοί δεν βιάζονται να πουλήσουν μια κατοικία που αγόρασαν πρόσφατα για να αποκομίσουν μεσοπρόθεσμαοικονομικό όφελος. Αυτός ο φόρος είναι ο λόγος που μέχρι στιγμής έχει αποτραπεί η δημιουργία «φούσκας» στα ακίνητα. Το σκάσιμο μιας τέτοιας «φούσκας» αποτέλεσε την απαρχή μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης στην Ιρλανδία και στην Ισπανία, η οποία κράτησε χρόνια. «Σχεδόν κανένας δεν σκέπτεται να αγοράσει ένα διαμέρισμα για να το μεταπουλήσει έναντι υψηλότερου τιμήματος», σχολιάζει ο Ματίας Πινκ, επικεφαλής ερευνών στη Savillis.

Ενόψει των εθνικών εκλογών στη Γερμανία, η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ δεν αρκείται στα φορολογικά μέτρα για να προστατεύσει την αγορά κατοικίας και να μην εκτοξευθούν οι τιμές. Εκχώρησε, μάλιστα, στην Αρχή Εποπτείας των Αγορών (BaFin) την αρμοδιότητα να παρέμβει αν οι τιμές παρουσιάσουν μεγάλη άνοδο, απαιτώντας από αυτήν να επιβάλει αυστηρότερα κριτήρια όσον αφορά την παροχή δανείων στεγαστικής πίστης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, πάντως, προβληματίζεται από την άνοδο των τιμών. Υπάρχουν, εξάλλου, σημάδια που δείχνουν ότι έχουν εξαντληθεί οι ανοδικές τάσεις στα ενοίκια κατοικίας. Κατά κανόνα ακολουθούν οι τιμές στην αγορά ακινήτων. «Τα ενοίκια είναι ένδειξη των τιμών που μπορεί να ισχύσουν στο μέλλον», σχολιάζει ο Αντρες Ντόμπρετ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Σέβομαι το Σύνταγμα» δηλώνει ο Κ. Μπαρμπαρούσης

«Δεν το σώζεις χρυσέ μου.... Δεν το σώζεις..... Είσαι σαν βρεγμένο γατί τώρα, πριν 2 μέρες όμως εξωτερίκευσες ...»
Ανώνυμος  |  21:51

Μέχρι τον Σεπτέμβρη η εθνική στρατηγική για το Τρόοδος

«"...ο κ. Παπαδούρης ανέλαβε και τα έξοδα εκπόνησης της στρατηγικής αλλά και τα έξοδα λειτουργίας του ...»
Ai Em  |  21:27

Από τους Τραμπ-Κιμ στους Τσίπρα-Ζάεφ

«Εδώ φαίνεται η πλάνη, τόσο του αρθρογράφου όσο και άλλων. "Όλος ο πλανήτης θα αναφέρεται πλέον σε Βόρεια ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:50

#PoliticsBlog Ο Φούλης, η οριζόντια ψηφοφορία, η γκεστ σταρ και το... Τατουάζ

«Σιγά μην προκάλεσε συναγερμό το άρθρο του Λεβέντ. Λες και είναι η πρώτη φορά που επιτίθεται με εμπάθεια ...»
Leo  |  12:55

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση