ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
 

Ζυμώσεις ΔΣ Ελληνικής για τον καλό Συνεργατισμό

Στις 5 το απόγευμα άρχισε η συνέλευση του ΔΣ της τράπεζας για να εξετάσει όλες τις προτάσεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μπορεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας να μετατέθηκε για τα μέσα Μαΐου, εντούτοις οι ζυμώσεις της Ελληνικής Τράπεζας για τον τρόπο που θα αποκτήσει τον «καλό» Συνεργατισμό όχι μόνο δεν επιβραδύνονται, αλλά επιταχύνονται.

Όπως έγραψε η Οικονομική «Κ», σήμερα (25/04/2018) η Ελληνική Τράπεζα θα λάμβανε αποφάσεις αναφορικά με το Επενδυτικό Ταμείο που θα την συνοδεύσει στην εξαγορά του «υγιούς» κομματιού του Συνεργατισμού, καθότι θα πρέπει να εξεύρει κεφάλαια που εκτιμώνται στα 450 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι η μετάθεση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού μπορεί και να δούλεψε καθησυχαστικά για την Ελληνική Τράπεζα, με το Διοικητικό Συμβούλιο της δεύτερης να έχει μπροστά του κάποιες μέρες παραπάνω για να εξετάσει και να επιλέξει όποιο επενδυτικό «όχημα» θελήσει από τα Atlas Merchant Capital, Lone Star Funds, J.C. Flowers & Co και Apollo Global Management που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Αντιθέτως, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», παρακάθισε στην προκαθορισμένη συνεδρίαση της Τετάρτης 25/04/18 από τις 5 το απόγευμα, εκ πρώτης να παρουσιάσει η Διοίκηση της Τράπεζας επισήμως πλέον τις επιλογές στα μέλη του ΔΣ και κατ’ επέκταση να εξεταστούν οι επιλογές που υπάρχουν στο «τραπέζι».

Ταυτόχρονα, η μετάθεση για υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τα μέσα Μαΐου φαίνεται να δούλεψε υποστηρικτικά για την Ελληνική, αφού το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει ο Συνεργατισμός για υποβολή των προσφορών έληγε τη Δευτέρα 30/04/18. Δημοσιογραφικός γρίφος για δυνατούς λύτες ήταν εξάλλου το τελευταίο διάστημα, πότε το ΔΣ της Ελληνικής θα επίλεγε το Ταμείο που θα έχει στο «πλάι» της, πότε θα καλούσε για γενική συνέλευση τους μετόχους της Τράπεζας για ψήφιση της όποιας αύξησης κεφαλαίου με το επιλεχθέν Ταμείο και πότε θα κατέβαλλε δεσμευτική προσφορά στη ΣΚΤ. Το χρονικό όριο που είχε τεθεί ήταν ασφυκτικό.

Η Ελληνική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ήδη ότι η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των Μετόχων της τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου 2018. Όμως, πάλι οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν στην εξίσωση.

Θα προχωρήσει σε έκτακτη

Γι αυτό, πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως η Ελληνική έπειτα και από τη συνέλευση του ΔΣ το απόγευμα της Τετάρτης 25/04/18, δεν αποκλείεται να καλέσει σε έκτακτη γενική συνέλευση τους Μετόχους μέχρι την Δευτέρα 30/04/18. Και αυτό, διότι, για να προχωρήσει σε έκτακτη γενική συνέλευση των Μετόχων μέσω της νενομισμένης οδού, πρέπει να ανακοινωθεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Όπως και να έχει, οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για το μέλλον της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, της Ελληνικής Τράπεζας και γενικότερα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος αφού είναι δύο από τα τρία μεγαλύτερα Ιδρύματα. Γι' αυτό μάλλον και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδωσαν παράταση στη διαδικασία της πώλησης της ΣΚΤ, ώστε να διεξαχθεί με ομαλότητα και ηρεμία, δίχως να υπάρχει γρήγορη πώληση και πίεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» που προέρχονται από ευρωπαϊκές πηγές, προκρίνεται η επιλογή της Atlas Merchant Capital λόγω του τραπεζικού παρελθόντος του ιδρυτή της Μπομπ Ντάιαμοντ, αλλά και της πρόσφατης εισχώρησής του στην ευρωπαϊκή αγορά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα με την Credicom.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Ο μόνος τρόπος να αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως πρέπει ο Μιχαηλίδης και να κατεβεί απο το καλάμι, είναι ...»
Ανώνυμος  |  14:32

Λ.Παντελίδης-Α.Σοζέν: Ελβετικό μοντέλο πολυπεριφερειακής αντί για ΔΔΟ

«Η καλά στημένη θεατρική πράξη από τον Μόνιμα Αναξιόπιστο Πρόεδρο-Μ.Α.Π ότι ξαφνικά ο Σοφός Πολιτικός ...»
Θεοχάρης Θεοχάρης  |  10:30

Τσίπρας: Η ιστορία γράφεται από αυτούς που τολμούν

«Πρεπει να πουμε ομως οτι και οι προδοσιες γινονται απο κιοτιδες που τολμουν ιστορικες υποχωρησεις !!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:25

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X