ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς το ’23 κρίνει το μέλλον του Νικόλα

Τα σενάρια υποψηφίων και οι δυσκολίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ την επομένη των εκλογών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάνοντας κάποιος μία βόλτα έξω από τα γραφεία του ΔΗΚΟ θα δει ένα μεγάλο προεκλογικό πανό με το σύνθημα «αλλαγή» να κρέμεται απ’ έξω. «Αλλαγή» ήταν το προεκλογικό σύνθημα του ΔΗΚΟ, θεωρώντας τις εκλογές εκείνες την απαρχή για την «αλλαγή της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης». Το σύνθημα ξέφτισε την ίδια νύχτα των εκλογών, αν λάβει κανείς υπόψη τα ποσοστά που έλαβε η αντιπολίτευση. Όμως παρά το ότι από τις βουλευτικές εκλογές έχει περάσει ένας χρόνος το πανό δεν αφαιρέθηκε είτε εξαιτίας της γενικότερης ηττοπάθειας που επικρατεί εντός του κόμματος είτε γιατί επικρατούν κάποια ψήγματα ελπίδας στελεχών ότι κάπως, κάποτε θα μπορέσει να επέλθει η αλλαγή.

Τα μηνύματα συναγερμικών στους ΔΗΚΟϊκούς, με στόχο τη συνεργασία του ΔΗΚΟ με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και όχι με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, εξακολουθούν να αποστέλλονται.

Το πόσο εύκολο είναι να επέλθει αυτή η αλλαγή είναι βεβαίως κάτι που συζητείται έντονα στους κύκλους του χώρου. Και σε κάποιους προκαλεί μειδίαμα, αν κρίνει κανείς, πώς ξεκίνησε η πολιτική Νικόλα Παπαδόπουλου και πώς κατέληξε, δεδομένου ότι οι επιλογές του περιστρέφονται γύρω από πρόσωπα που εκφράζουν τη συνέχιση Αναστασιάδη. Η στήριξη στον Νίκο Χριστοδουλίδη και τα υπόλοιπα σενάρια που βρίσκονται ενώπιον του κόμματος σίγουρα δεν αποτελούν την αλλαγή που υπόσχονταν κάποτε και σίγουρα η κάθε απόφαση δεν θα είναι όσο εύκολη ανέμενε ο ΔΗΚΟϊκός πρόεδρος. Πέραν της αναίρεσης του αφηγήματος των τελευταίων ετών, έχει να αντιμετωπίσει ένα κόμμα που βρίσκεται εδώ και καιρό στην εσωστρέφεια και σίγουρα τον εμφανή κίνδυνο υποβάθμισής του στην κομματική σκακιέρα την επομένη των εκλογών.

Οι συναντήσεις του Νικόλα

Όσο όμως κι αν το ΔΗΚΟ επιμένει πως δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις, περισσότερο ως δεδομένη θεωρείται η συμπόρευση του ΔΗΚΟ, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ήδη ο Νικόλας Παπαδόπουλος μίλησε με στελέχη που αντιδρούν, περνώντας ευσχήμως το μήνυμα πως δεν έχουν άλλη επιλογή εδώ που έφτασαν. Αυτό φέρεται να έχει μεταφέρει και σε επαφές του με άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν ήταν μία απόφαση εύκολη για τον Νικόλα Παπαδόπουλο για μία σειρά λόγων:

• Αναιρούσε το μέχρι σήμερα αντιπολιτευτικό του αφήγημα περί της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης η στήριξη ενός μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου του Νίκου Χριστοδουλίδη.

• Έκλεινε τον δρόμο στην όποια προσωπική του φιλοδοξία για το 2028, δεδομένου ότι αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκλεγεί δεν θα είναι πρόεδρος μιας θητείας.

• Ενίσχυε τον κίνδυνο να αλώσει τον χώρο του Κέντρου, αν λάβει κανείς υπόψη πως τα κόμματα του χώρου φυλλοροούν και ψάχνουν για σωσίβιο, κλείνοντας έτσι το σενάριο να ηγηθεί του χώρου.

• Προκαλούσε επιπλέον ζητήματα σ’ ένα ΔΗΚΟ που το κυριεύει η εσωστρέφεια δεδομένου ότι στελέχη είχαν ήδη δώσει διαπιστευτήρια στον Νίκο Χριστοδουλίδη, προκαταβάλλοντας για πολλούς τις τελικές αποφάσεις.

Με συνταγή Καρογιάν

Για τους παραπάνω λόγους, ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν ήταν ένθερμος στην ιδέα σύμπλευσης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Το ενδεχόμενο στήριξής του βεβαίως θα έλυνε δύο προβλήματα: αφενός θα έκρυβε πίσω από την υψηλή δημοτικότητά του τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος και αφετέρου θα έλυνε την εσωκομματική γκρίνια, μπροστά στην προσδοκία ανάληψης της εξουσίας. Αυτό σε συνδυασμό με τις έντονες πιέσεις από στελέχη και μερίδα της βάσης ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπορεί να αποτελέσει την επιλογή για το ΔΗΚΟ, ήταν αρκετό για να τον πείσει να συμπλεύσει. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρέθηκε η φόρμουλα για να λυθεί τουλάχιστον το ενδεχόμενο υποβάθμισης του ρόλου του Νικόλα Παπαδόπουλου εντός του κεντρώου χώρου και εντός του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε στον Νίκο Χριστοδουλίδη πως το πάνω χέρι στις όποιες συζητήσεις και κατ’ επέκταση τις διευθετήσεις για θέσεις και ρόλους ΔΗΚΟϊκών στελεχών θα τις έχει ο ίδιος. Με λίγα λόγια η συζήτηση θα γίνεται μόνο μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών και όχι με ΔΗΚΟϊκά στελέχη που ήδη προσέτρεξαν να φανούν χρήσιμοι στον τέως υπουργό Εξωτερικών. Αυτό βεβαίως ήταν κάτι που ήθελε και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος: δεν θέλει να εντυπωθεί στα μάτια των πολιτών ως ο υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου και κατ’ επέκταση δεν θέλει να έχει την κατάληξή τους. Έχει μάλιστα ξεκαθαρίσει πως δεν θέλει να εκπροσωπείται από στελέχη των κομμάτων που ενδεχομένως να τον στηρίξουν τελικά, αλλά από μία ομάδα τεχνοκρατών σε κάθε τομέα. Πρόσωπα τα οποία δεν έχουν κομματικό χρώμα. Όσο όμως κι αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαμήνυσε πως δεν θα ιδρύσει κόμμα, προκαλώντας ανακούφιση στον Νικόλα Παπαδόπουλο, υπάρχουν σημεία που προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις εντός του ΔΗΚΟ.

• Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ξεκαθαρίσει πως θα διορίσει τους καλύτερους, ακόμη κι αν αυτοί δεν τον έχουν ψηφίσει –ανοίγοντας τη βεντάλια της ονοματολογίας για το Υπουργικό Συμβούλιο πέραν του ΔΗΚΟ.

• Επαναλαμβάνει την πίστη του στον Νίκο Αναστασιάδη και τη συναγερμική του ταυτότητα.

• Έχει πρόσφατα αναφέρει πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι διεφθαρμένη.

Τα δύο τελευταία έχουν εγείρει ζητήματα εντός του ΔΗΚΟ, καθώς πολλά στελέχη ακόμα και βουλευτές που έβλεπαν θετικά την υποψηφιότητά του, όπως ο Ζαχαρίας Κουλίας άρχισαν να δυσφορούν. Κάποιοι νιώθουν ότι το κόμμα θα αυτοαναιρείται μέρα με τη μέρα. Όχι μόνο γιατί μέχρι πριν από έναν χρόνο καταψήφιζαν «τον προϋπολογισμό της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης», αλλά γιατί αναιρείται και το κύριο πολιτικό σύνθημα που είχε μέχρι σήμερα, αυτό της αλλαγής. Μαζί με αυτό, κάποια στελέχη άρχισαν να αντιδρούν για το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έχει ακόμα καταθέσει θέσεις και άλλοι για τη στάση που τήρησε γύρω από το Κυπριακό. Όταν δηλαδή ξεκαθάρισε την πίστη του στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και την εναντίωσή του στην παραμονή του στάτους κβο.

Μετά την εξαγγελία εκδηλώνονται οι αντιδράσεις. Παράδειγμα η περίπτωση του βουλευτή Λάρνακας Χρίστου Ορφανίδη, ο οποίος σε αναρτήσεις του θεωρεί τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου την όψη του ίδιου νομίσματος. Αυτό που λέγεται εντός των ΔΗΚΟϊκών κύκλων είναι ότι τα 2/3 του Εκτελεστικού Γραφείου ήθελαν να συνεχίσει η συζήτηση συνεργασίας μεταξύ ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ, ωστόσο η κίνηση Παντελίδη να παρουσιάσει στη συνεδρία το λεκτικό του ναυαγίου με το ΑΚΕΛ προτού ψηφίσει το σώμα, σε συνδυασμό με το κλείσιμο του Νικόλα Παπαδόπουλου που μιλούσε για λήξη των συζητήσεων με το ΑΚΕΛ, έκλεισε και απότομα την όποια περαιτέρω διεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δύο επιλογές για τον ΔΗΣΥ

Όλη αυτή πάντως η διαβούλευση του ΔΗΚΟ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην Πινδάρου. Αν και το κόμμα επιχειρεί να παρουσιάσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως τον υποψήφιο του ΔΗΚΟ, ούτως ώστε να συσπειρώσει το κόμμα, αντιλαμβάνονται πως η στήριξή του από ένα κόμμα ενισχύει σοβαρά τη δυναμική του. Δεν θα λάβει συνεπώς μόνο τον μισό ΔΗΣΥ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά θα κερδίσει μαζί του τουλάχιστον ένα κόμμα, αποκτώντας οργανωτικό κόκαλο. Σε αυτό το πλαίσιο δύο είναι οι επιλογές που βλέπουν ως επωφελείς στον ΔΗΣΥ:

• Σύμπλευση του ΔΗΚΟ με Αβέρωφ Νεοφύτου.

• Αυτόνομη κάθοδος Νικόλα Παπαδόπουλου, με στόχο να μειώσει τη δυναμική Χριστοδουλίδη.

Ήδη, μέχρι και την εβδομάδα που πέρασε, στελέχη του ΔΗΣΥ επιχειρούσαν να πείσουν ΔΗΚΟϊκά στελέχη πως προς το συμφέρον του ΔΗΚΟ είναι να συμπλεύσει με τον ΔΗΣΥ και όχι με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Συνεπώς, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να συμπλεύσει με το Δημοκρατικό Κόμμα ο ίδιος. Και η αλήθεια είναι πως προσωπικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα μπορούσε να επωφεληθεί από μία τέτοια συνεργασία, καθώς ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει διαμηνύσει στον περίγυρό του πως είναι έτοιμος να του δώσει γη και ύδωρ. Αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις δύο πλευρές, στο παρασκήνιο ακουγόταν εντόνως και το σενάριο να ζητήσει από την Αννίτα Δημητρίου να αποσυρθεί από τη θέση της προέδρου της Βουλής και να δώσει τη θέση στον ΔΗΚΟϊκό πρόεδρο, στο σενάριο βεβαίως που εκλεγεί. Αυτό όπως λέγεται θα γίνει με το επιχείρημα ότι ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί να κατέχει και την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία. Είναι βεβαίως έτοιμος να του δώσει πληθώρα θέσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μία τέτοια σύμπλευση εντείνει τις ανησυχίες εντός ΔΗΚΟ, πως θα καταστήσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο πλήρως αναξιόπιστο και υποχείριο της ανάγκης του να βρεθεί στην εξουσία. Θα είναι επωφελές βραχυπρόθεσμα, όπως λένε, αλλά καταστροφικό μακροπρόθεσμα και για τον ίδιο προσωπικά και για το κόμμα.

Άλλωστε, στο ΔΗΚΟ εκτιμούν πως η ΔΗΚΟϊκή βάση δεν πρόκειται να ακολουθήσει μία τέτοια κατεύθυνση, καθώς ο συναγερμικός πρόεδρος αποτελεί κόκκινο πανί για το κόμμα. Κόκκινο πανί, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν διευκόλυνε με τη στάση του την όποια σύγκλιση των δύο κομμάτων. Όχι μόνο εξαιτίας του παρασκηνίου κατά την εκλογή του προέδρου της Βουλής, απομονώνοντας το ΔΗΚΟ, αλλά και εξαιτίας μικρότερων ζητημάτων. Ένα εξ αυτών ήταν η κίνησή του να αμφισβητήσει την έδρα του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία που κατέχει ο στενός συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Η κατάσταση βεβαίως μπορεί να διαμορφωθεί, αν ισχύσει το ενδεχόμενο απόσυρσης του Αβέρωφ Νεοφύτου –δεδομένου ότι τα ποσοστά θα μείνουν χαμηλά στις δημοσκοπήσεις– και εξεύρεσης κοινού υποψηφίου. Ήδη στο παρασκήνιο ακούστηκε πως ο Μάριος Καρογιάν έβαλε στο τραπέζι τους Κωνσταντίνο Ιωάννου, Λουκά Φουρλά και Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη ως κοινή υποψηφιότητα όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ. Μία πρόταση που θεωρούν ανέκδοτο στο ΔΗΚΟ και έχουν φροντίσει να κλείσουν συνοπτικά.

Αυτόνομη κάθοδος

Αυτό βεβαίως που δεν θα πρέπει να υποτιμάται είναι το σενάριο της αυτόνομης καθόδου του κόμματος. Είναι αρκετά τα στελέχη –ακόμη και από το περιβάλλον του Νικόλα Παπαδόπουλου όπως ο Γιώργος Σολωμού– που θεωρούν πως η πιο αξιοπρεπής κίνηση θα ήταν να κατέλθει ως υποψήφιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Αυτή η θέση αναμένεται να εκφραστεί από στελέχη στην επόμενη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Με αυτό τον τρόπο θα κέρδιζε σίγουρα τα κόμματα του Κέντρου, θα αφομοίωνε τις διαρροές προς τον Γιώργο Κολοκασίδη και γιατί όχι, αν περνούσε στον β΄ γύρο θα μπορούσε να κερδίσει τη στήριξη ενός μεγάλου κόμματος –αναλόγως του ποιος μένει εκτός. Κάτι τέτοιο ωστόσο φοβίζει ιδιαίτερα τον ΔΗΚΟϊκό πρόεδρο. Άλλωστε και την περίοδο που συζητούσε με το ΑΚΕΛ δεν φαινόταν ιδιαίτερα θερμός για να κατέλθει στη μάχη. Αντιλαμβάνεται πως χάνει ακόμα μία ζωή στην πίστα του προεκλογικού και μειώνει σοβαρά τις πιθανότητες εκλογής του στο μέλλον. Ιδιαίτερα αν δεν περάσει στον β΄ γύρο. Όπως λέγεται μία τέτοια πρόταση ευνοεί μόνο τον συναγερμικό πρόεδρο, καθώς θα μειώσει τη δυναμική Χριστοδουλίδη και θα διασφαλίσει πως ο ίδιος περνά σίγουρα στον β΄ γύρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

τι σας πανικοβαλλει με τη φωνή του Νικόλα Παπαδόπουλου για το καλό της Κύπρου, γιατί γίνεσθε "οργανο" προπαγανδιστικής ανήθικης εκστρατείας να αμαυρώσετε το όνομα ενός από τους πιο γνήσιους νέους Πολιτικούς Ηγέτες που ανέδειξεν η Κύπρος. Ο Χρόνος και ο Λαος θα σας διαψεύσουν. Η δημοσιογραφία δεν πρέπει να εξαγοράζεται , αλλά να υπηρετεί το κοινό καλόν. Τι σχέση έχει ο Νικόλας με τις Κυβερνήσεις της διαφθοράς και των σκανδάλων που εξευτέλησαν διεθνώς το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τηρείτε σιγην ιχθύος και προπαγανδίζετε εναντίον Πολιτικών Προσώπων που πολεμούν αυτή τη μορφή της διαφθοράς και των σκανδάλων.

Σεραφείμ Κυκκώτης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση