ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι αλλαγές στο ΑΚΕΛ και οι Νέες Δυνάμεις που έκλεισαν τον κύκλο τους

Στο ψάξιμο η φόρμουλα συμμαχίας με την ευρύτερη κοινωνία και η συνάντηση με τους υποστηρικτές του Ανδρέα Μαυρογιάννη

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Με χρονικό ορίζοντα το καταστατικό συνέδριο τον ερχόμενο Νοέμβριο και εκμεταλλευόμενο την περιρρέουσα των προεδρικών εκλογών το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές τόσο σε σχέση με την οργανωτική ανασυγκρότηση όσο και με το πλαίσιο συνεργασιών με ανθρώπους και κοινωνικά σύνολα που μοιράζονται τις ίδιες έγνοιες σε πολιτικό αλλά και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Η πλειοψηφία της ηγετικής πυραμίδας αλλά και της βάσης του κόμματος αντιλαμβάνεται ότι ήρθε η ώρα το κόμμα να κάνει ουσιαστικά βήματα, πρωτοστατώντας σε μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Μία πρόθεση η οποία διαφάνηκε και κατά τη συνάντηση της ηγεσίας με πολίτες που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και προβληματισμούς και δηλώνουν πρόθυμοι μέσα από την συγκρότηση μιας πολιτικής κίνησης να σταθούν συνοδοιπόροι σε αυτήν την προσπάθεια.

Στη συνάντηση, με την παρουσία πέραν των σαράντα προσωπικοτήτων με έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς εκφράστηκε αρχικά ένθεν και ένθεν η πρόθεση για μελλοντική συνεργασία. Άλλωστε, δείγματα γραφής υπήρξαν και κατά την προεκλογική συνεργασία για την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη. Άρα παρουσίες όπως ο Βασίλης Πρωτοπαπάς εκ της ιδρυτικής ομάδας της κίνησης αλλά και εμπλεκόμενοι με το επιτελείο όπως ο Πάνος Παρράς αλλά και άνθρωποι που πίστεψαν στην υπέρβαση όπως η Ξένια Λοϊζίδου, ο Ανδρέας Ασσιώτης και ο Γιάγκος Γιαγκουλή δηλώνουν την πρόθεσή τους για μία μορφή συνεργασίας. Μάλιστα, το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να δοθεί και γραπτώς προς τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου το σκεπτικό βάσει συγκεκριμένων προτάσεων με στόχο την εκλογική σύμπραξη. Ξεκαθαρίζεται, πάντως, πως στόχος της πολιτικής κίνησης είναι να προχωρήσουν σε αυτήν την σύμπραξη με ισοτιμία, στηριζόμενοι σε συγκεκριμένα σημεία αναφοράς που θα συμφωνηθούν. Κάνουν λόγο για από κοινού λήψη αποφάσεων, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμούν να είναι απλοί παρατηρητές των αποφάσεων της Κ.Ε. του κόμματος της Αριστεράς.

Πάντως, το κλειδί, όπως διαμηνύεται, είναι να υπάρξει εντός Ιουνίου η ξεκάθαρη διαβεβαίωση ότι ο γ.γ. του κόμματος κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο η ιδρυτική ομάδα της κίνησης θα μπορέσει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να αρχίσει να επιλύει και πρακτικά ζητήματα όπως το ποιοι θα την εκπροσωπούν δημόσια και πώς θα λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις. Άλλωστε οι πιο αισιόδοξοι αυτής της προσπάθειας κάνουν λόγο για μία διεύρυνση, με σταδιακή εμπλοκή στη κοινωνική συμμαχία, και ανθρώπων που μέχρι σήμερα δεν βρίσκονται στο πλευρό τους αλλά είναι απογοητευμένοι με τα κόμματα που μέχρι προσφάτως στήριζαν. Από πλευράς ΑΚΕΛ φαίνεται να ζητήθηκε όπως δοθεί ένα χρονικό διάστημα ώστε να καταγράψουν σκέψεις και ιδέες σε σχέση με τον τρόπο που θα λειτουργήσει αυτή η οργανική σχέση, μιας και σε ό,τι αφορά την πολιτική ατζέντα δεν φαίνεται να υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες.

Μάλιστα, οι προθέσεις του ΑΚΕΛ να προχωρήσει και σε καταστατικές αλλαγές όπως η εκλογή του γ. γ. του κόμματος από τους Σύνεδρους, αν και θα ήταν προτιμότερη η απόφαση για εκλογή από τα μέλη, η πρόταση για μείωση αριθμού των επαγγελματικών στελεχών εντός των σωμάτων του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα ποσόστωσης σε σχέση με την παρουσία των γυναικών μιας και η παρούσα εικόνα είναι αποκαρδιωτική, κρίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση από τις προσωπικότητες που επιδιώκουν περαιτέρω συνεργασία.

Πάντως, η ηγετική πυραμίδα του κόμματος φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως πρέπει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ, έχοντας ως βασικό μέλημα να διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και αποδεικνύοντας πως τα λόγια και οι υποσχέσεις μπορούν να μετουσιωθούν σε πράξεις. Κρατώντας ως πλεονέκτημα πως οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν έχουν ως αυτοσκοπό να δημιουργήσουν άλλη μία κομματική οντότητα διεκδικώντας ένα ποσοστό στις επόμενες εκλογές αλλά να κάνουν την υπέρβαση, με τους περισσότερους να δηλώνουν πως αν δεν ευοδωθεί η συνεργασία θα πάνε σπίτι τους, θα πρέπει το ΑΚΕΛ να βρει τη φόρμουλα για μία δομημένη συνεργασία.

Οι Νέες Δυνάμεις έκλεισαν τον κύκλο τους

Ο Στέφανος Στεφάνου είχε την ευκαιρία να ακούσει και τις απόψεις των νέων σε συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν σε Λευκωσία και Λεμεσό. Ανθρώπων που δεν ανήκουν στο κόμμα, έχουν όμως όραμα και ζητούν την υπέρβαση με γνώμονα το καλό του τόπου.

Άλλωστε μιας και το κεφάλαιο Νέες Δυνάμεις φαίνεται να ολοκλήρωσε τον κύκλο του, θα πρέπει να δρομολογηθεί η προσπάθεια για εκλογική σύμπραξη, που δεν αποκλείεται αυτό να συμπεριλαμβάνεται και σε αλλαγές που μπορούν να υπάρξουν σε καταστατικές πρόνοιες. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως ο γ.γ. του κόμματος αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη υπενθυμίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, τη δημιουργία του λεγόμενου Εθνικού Απελευθερωτικού Συνασπισμού και στη Λεμεσό την πλατφόρμα γύρω από τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ΕΜΕΚΕΛ, θέλοντας να περάσουν το μήνυμα κυρίως προς εσωτερική κατανάλωση ότι από τη δεκαετία του ’40 κουβαλούν την εμπειρία των συνεργασιών και δεν είναι εκτός της πολιτικής τους κουλτούρας.

Πάντως, πιστεύουν πως ο κόσμος του ΑΚΕΛ είναι έτοιμος να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια κάτι άλλωστε που το απέδειξε και στις προεδρικές, ενώ κάποιες ανησυχίες υπάρχουν για ορισμένα στελέχη ψηλότερα στην ιεραρχία του κόμματος. Όπως σημειώνεται, οι επαφές πλέον με τη βάση είναι συνεχείς, ενώ έχουν μπει τα χρονοδιαγράμματα για τις συζητήσεις σε βάση τοπικών και επαρχιακών επιτροπών ενόψει του καταστατικού συνεδρίου, αλλά και των επερχόμενων τοπικών και ευρωεκλογών.   Προηγήθηκαν επαφές του γ.γ. του κόμματος και με προσωπικότητες όπως ο Τάκης Χατζηδημητρίου, ο Δημήτρης Ηλιάδης, ο Γιώργος Βασιλείου, που στήριξαν την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη, θέλοντας να τους ευχαριστήσει για τη διαχρονική στήριξη αλλά και να συζητήσει σκέψεις και προτάσεις για την επόμενη μέρα. Αναμένεται συνάντηση εντός Ιουνίου του κ. Στεφάνου και με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος μπορεί να μην επιθυμεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ωστόσο, δηλώνει τη στήριξή του και επιθυμεί να συμβάλει στην όλη προσπάθεια.

Ο Στέφανος Στεφάνου είχε την ευκαιρία να ακούσει και τις απόψεις των νέων, σε συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν σε Λευκωσία και Λεμεσό. Ανθρώπων που δεν ανήκουν στο κόμμα, που οι πλείστοι δεν ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, όμως έχουν όραμα και ζητούν την υπέρβαση με γνώμονα το καλό του τόπου. Μπορεί βέβαια το συνέδριο του κόμματος να έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο φθινόπωρο όμως όλοι αντιλαμβάνονται πως οι κινήσεις και οι αποφάσεις που θα ληφθούν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές θα διαμορφώσουν και το σκηνικό της επόμενης μέρας. Εξάλλου οι δημοτικές εκλογές είναι ίσως ιδανική ευκαιρία για ένα crush test των υπερβάσεων που μπορούν να γίνουν και απ’ όλες τις πλευρές, μιας και ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης προσφέρεται για στήριξη προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής. Άλλωστε, μπορεί το μεγάλο στοίχημα να είναι τα ποσοστά που θα λάβει το ΑΚΕΛ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ωστόσο μέσα από τα ποσοστά των τοπικών και ευρωεκλογών θα διαφανεί κατά πόσον ο Στέφανος Στεφάνου βγαίνει ενισχυμένος και πείθει για τις ουσιαστικές αλλαγές που επιθυμεί εντός του κόμματος αλλά και το ότι διαχειρίστηκε σωστά την ανάγκη προσωπικοτήτων και κοινωνικών ομάδων με κοινά οράματα και θέσεις να εμπλακούν ενεργά στη πολιτική ζωή του τόπου όπως διαφάνηκε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση