ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:24
 

Τι έλεγε η έκθεση GRECO για τη διαφθορά στη δικαιοσύνη

Λύπη για το ότι δεν άλλαξε η σύνθεση του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου και συμπίπτει με το ανώτατο δικαστήριο

Newsroom K

Δεκαέξι συστάσεις από τις οποίες στις δύο έχει συμμορφωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία είχε θέσει σε έκθεσή της η GRECO τον περασμένο Ιούνη που στόχο είχε τη συμμόρφωση της Κύπρου και την πρόληψη σε θέμα διαφθοράς αναφορικά με τα μέλη της βουλής των δικαστών και των εισαγγελέων.

Σε ό,τι αφορά τα μέλη των δικαστών, η GRECO σύστησε όπως η σύνθεση του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου να υπόκειται «σε μία διαδικασία αντανάκλασης για την θεώρηση εκπροσώπησης εντός του δικαστικού συστήματος ως ένα μέσο πρόληψης ενδεχόμενων ή αντιληπτών καταστάσεων συγκρούσεων συμφερόντων εντός συμβουλίου». Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης η GRECO είχε θεωρήσει ότι η σύνθεση του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου είχε ανεξαρτησία από τις εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες αλλά οτι θα μπορούσε να επωφεληθεί από μία πλατειά εκπροσώπηση του δικαστικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου και δικαστών από κατώτερα δικαστήρια σύμφωνα με τα επίπεδα του συμβουλευτικού συμβουλίου των Ευρωπαίων Δικαστών. Όπως σημειώνεται η σύσταση έχει εφαρμοστεί μερικώς.

Εισήγηση στην έκθεση είναι η δημιουργία ενός κώδικα ηθικής/συμπεριφοράς στη βάση της ευρείας εμπλοκής διαφόρων μελών του δικαστικού συστήματος, με κοινά συμφωνημένα πρότυπα που στόχο έχουν να προσφέρουν καθοδήγηση σε σχέση με τομείς όπως τις συγκρούσεις συμφερόντων και άλλα θέματα που σχετίζονται με την ακεραιότητα γύρω από τις λειτουργίες των δικαστών. Σύμφωνα με την έκθεση στη νομολογία υπάρχουν δεσμευτικά πρότυπα ακεραιότητας τα οποία το ανώτατο δικαστήριο έχει ξεκινήσει να ενσωματώνει σε έναν κώδικα συμπεριφοράς. Όπως σημειώνεται η σύνταξη αυτού του κώδικα θα πρέπει να εμπλέξει δικαστές από διάφορα δικαστικά επίπεδα. «Αυτή θα είναι μέρος μιας πιο ευρείας μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που θα διεξαχθεί. Η GRECO θεωρεί ότι αυτό είναι ένα υποσχόμενο πρώτο βήμα αλλά δεδομένου ότι η ετοιμασία ενός τέτοιου κώδικα συμπεριφοράς δεν έχε αρχίσει δε μπορεί να θεωρήσει τη σύσταση έστω και μερικώς εφαρμοσμένη σε αυτό το αρχικό στάδιο».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των συστάσεων η GRECO εισηγήθηκε να εισαχθεί μία εκπαίδευση των δικαστών σε σχέση με την δικαστική ηθική, συγκρούσεις συμφερόντων και πρόληψη διαφοράς σαν ένα καλά καθορισμένο μέρος της επαγωγικής εκπαίδευσης των νεοπροσληφθέντων δικαστών που να παρέχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στο πλαίσιο αυτό θα έπρεπε να υπάρξει σύνταξη ενός κώδικα συμπεριφοράς που θα είναι μέρος μιας ευρείας μεταρρύθμισης του δικαστικού σώματος. Όπως αναφέρεται η ετοιμασία τέτοιου κώδικα συμπεριφοράς δεν έχει αρχίσει και συνεπώς δε μπορεί να θεωρηθεί η σύσταση έχει εφαμρμοστεί.

Σε ο,τι αφορά την πρόληψη διαφθοράς σε σχέση με δικαστές, η GRECO εξέφρασε τη λύπη για το γεγονός ότι δεν άλλαξε η σύνθεση του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου και αυτή τη στιγμή συμπίπτει με το ανώτατο δικαστήριο. Όπως σημειώθηκε εξετάζονται κάποια βήματα για τη διεύρυνση της σύνθεσής του με δικαστές πρώτου βαθμού για τη διαδικασία διορισμού των δικαστών.

Τι είναι η GRECO
Η GRECO αποτελεί την ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης και στόχο έχει να παρακολουθήσει τη συμμόρφωση των κρατών με τα πρότυπα της οργάνωσης κατά της διαφθοράς. Στο πλαίσιο των εκθέσεών της επιχειρεί να βελτιώσει την ικανότητα κρατών μελών στην καταπολέμηση της διαφθοράς βάσει των προτύπων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δείτε αυτούσια την έκθεση

 

ΣΧΟΛΙΑ

“Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των συστάσεων η GRECO εισηγήθηκε να εισαχθεί μία εκπαίδευση των δικαστών σε σχέση με την δικαστική ηθική, συγκρούσεις συμφερόντων και πρόληψη διαφοράς σαν ένα καλά καθορισμένο μέρος της επαγωγικής εκπαίδευσης των νεοπροσληφθέντων δικαστών που να παρέχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στο πλαίσιο αυτό θα έπρεπε να υπάρξει σύνταξη ενός κώδικα συμπεριφοράς που θα είναι μέρος μιας ευρείας μεταρρύθμισης του δικαστικού σώματος. Όπως αναφέρεται η ετοιμασία τέτοιου κώδικα συμπεριφοράς δεν έχει αρχίσει και συνεπώς δε μπορεί να θεωρηθεί η σύσταση έχει εφαμρμοστεί.”- ΠΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ: ΑΦΟΥ, ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ, ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΠΡΙΛΙΟ, Ο ΙΔΙΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ!!!

Αλκης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X