ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος: «Δεν βλάπτει μέσα-μέσα και ένα ευχαριστώ»

«Έμαθα να είμαι υπό κατατρεγμό», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας

ΚΥΠΕ

Ένα ευχαριστώ μέσα- μέσα δεν βλάπτει, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του έργου ανάπτυξης του ομίλου Σιακόλα στην περιοχή Λίμνη στην Πόλη Χρυσοχούς.

«Εγώ δεν  ήρθα εδώ για να με ‘λιβανίσετε’. Έμαθα να είμαι ‘υπό κατατρεγμό’. Αλλά και ένα ‘ευχαριστώ’ μέσα-μέσα δεν βλάπτει καθόλου», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας ο οποίος ευχαρίστησε τον Νίκο Σιακόλα, διότι όπως είπε, «έβαλε τα πράγματα στην θέση τους νωρίτερα στο πλαίσιο της ομιλίας του».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι , είπε πως είχε πολλές συναντήσεις με το Νίκο Σιακόλα και κάλεσε Υπουργούς, και ανθρώπους που ευθύνονται για να προωθηθεί αυτό το πραγματικά υπέροχο και μεγαλεπήβολο, όπως το χαρακτήρισε, έργο το οποίο θα εξυπηρετήσει τον τόπο ολόκληρο και, ειδικότερα, την περιφέρεια.

Ανέφερε επίσης πως «δεν είναι με το ‘πάραυτα’ που γίνονται οι δουλειές, ούτε με παράκληση την ίδια ώρα, αλλά με μια διεκδίκηση πολιτισμένη».

Έχουμε  πρόσθεσε « κάνει αρκετό σκόντο, πρέπει να πω, συνειδητά, όχι διότι ήταν ο Νίκος Σιακόλας, αλλά διότι τέτοια οράματα δεν μπορείς να τα καθυστερείς με διάφορους τρόπους».

Πρόσθεσε ότι οι Παφίτες είναι πάντοτε διεκδικητικοί , αλλά και οι άνθρωποι της περιοχής  διεκδικητικότεροι, λέγοντας ότι πολλές φορές έχει μιλήσει με τον Δήμαρχο της Πόλης Χρυσοχούς και ότι στη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών ερχόταν στην περιοχή και άκουγε με πολλή προσοχή τα αιτήματα των κατοίκων, πολλά από τα οποία έχουν  υλοποιηθεί και όταν ήταν Πρόεδρος της Βουλής και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του έργου αυτού είναι η μετατροπή μιας περιβαλλοντικά υποβαθμισμένης μεταλλευτικής περιοχής, σε μια τουριστική και οικιστική περιοχή η οποία θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα είναι ενεργειακά βιώσιμες με τη χρήση φυσικών υλικών της περιοχής και έχει διασφαλιστεί ότι σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης, θα γίνει αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού πλούτου που γειτνιάζει με την περιοχή της ανάπτυξης.

Πρόσθεσε ακόμη πως θεωρεί καθήκον να ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους αιτήματα, και πως πρέπει «οι όποιοι κυβερνούν να αφουγκράζονται τα προβλήματα του κόσμου και, βεβαίως, να έχουν όραμα και σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τόπου».

Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το περιβάλλον, με βάση τις ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές, αλλά την ίδια ώρα θα συνεχίσει όπως είπε « και αυτό το Τμήμα να είναι Τμήμα των Κυβερνήσεων που ενδιαφέρονται να υπάρχει ανάπτυξη στον τόπο μας, ιδιαίτερα αυτή την εποχή των δύσκολων, των πολύ δύσκολων συνθηκών που διάγουμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης πως όλοι ανεξαιρέτως έχουμε τις ευαισθησίες μας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει τις ευαισθησίες του κόσμου τις οποίες αφουγκράζεται, προσθέτοντας ωστόσο ότι «με πιο ήπιο και ‘συσταρισμένο’ τρόπο θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί πλήρως και ότι θα αδειοδοτηθεί όλο το έργο  το συντομότερο δυνατό. «Εγώ φεύγω   αλλά κάποιος άλλος θα έρθει και είμαι σίγουρος ότι και αυτός που θα έρθει, θα επιδείξει το ίδιο ενδιαφέρον», συνέχισε.

Είπε ακόμη ότι έργα ανάπτυξης όπως αυτό της Λίμνης, θα δώσουν ώθηση στην κυπριακή οικονομία, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή νέες θέσεις εργασίας και πολλές παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ανέφερε ότι  μεταλλείο της Λίμνης έχει συνδέσει το όνομα του με την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας, λέγοντας ότι τα μεταλλεία εξόρυξης του χαλκού στην Κύπρο αποτελούν σημαντικές περιοχές μεταλλευτικής κληρονομιάς και αποτέλεσαν, όπως είπε  στο παρελθόν χώρους διεκδίκησης σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία οι εργαζόμενοι της Κύπρου απολαμβάνουν μέχρι και σήμερα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμη πως η απόφαση του Ομίλου Σιακόλα να αγοράσει τη γη αυτή στα μέσα του 1983 «αποτελεί απτό δείγμα επιχειρηματικής προνοητικότητας».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια η συγκεκριμένη ανάπτυξη αποσκοπεί στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλής στάθμης οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πολύ καλό τουριστικό προορισμό της Μεσογείου.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφερόμενος στη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνά ο τόπος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στην περίπτωση της Κύπρου  «η έκθεση του τραπεζικού μας συστήματος στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική οικονομία, μας έφερε στην πoλύ δυσχερή θέση που βρισκόμαστε σήμερα».

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και οι πολιτικές της λιτότητας που βιώνουν ήδη οι λαοί της Ευρώπης,  δεν αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης και είναι γι’ αυτό « που έργα όπως αυτό εδώ στη Λίμνη είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο σε αυτή την πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία».

«Έργα ανάπτυξης όπως αυτό ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσουν έτσι ώστε να δώσουν ώθηση στην κυπριακή οικονομία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η παρούσα διακυβέρνηση έχει πράξει ότι περνά από το χέρι της για να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες στον τόπο μας και σε μεγάλο βαθμό το έχει καταφέρει.

«Απόδειξη είναι το γεγονός ότι ο τομέας του τουρισμού διέπεται από θετικά πρόσημα ανάπτυξης. Η σημαντική αύξηση στον τομέα του τουρισμού δεν ήρθε τυχαία. Στηρίχτηκε κύρια από το στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης και το άνοιγμα νέων αγορών όπως της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Οι κυβερνητικές ενέργειες και οι επιτυχίες στον τουρισμό έδωσαν οξυγόνο στην κυπριακή οικονομία και απέτρεψαν τα χειρότερα», είπε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε ακόμη πως ο έντονος ανταγωνισμός που επικρατεί στον τομέα του τουρισμού επιβάλλει συνεχή εγρήγορση και λήψη μέτρων για εμπλουτισμό του προϊόντος μας και αντιμετώπιση της εποχικότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε « έχουμε υλοποιήσει σειρά αποφάσεων όπως είναι η επέκταση των αεροπορικών συνδέσεων με νέους προορισμούς, η απλοποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων, και  η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος μέσα από την κατασκευή σημαντικών έργων τουριστικής υποδομής».

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι ο βιωματικός τουρισμός και η φιλοξενία εμπειριών μπορεί να καταστούν τα πλέον σημαντικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα στην προσπάθεια για βελτίωση της εθνικής τουριστικής αξίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε στην ομιλία του όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους «που παρά το φόρτο εργασίας λόγω της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  έκαναν όλες τις συντονισμένες ενέργειες έτσι ώστε να τηρηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, σε ικανοποιητικά χρονικά πλαίσια».

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση