ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τριμερή Αναστασιάδη-Σίσι-Σαμαρά στο Κάιρο

Στα σκαριά συνάντηση με Νετανιάχου, ίσως και με Πούτιν

Ενεργειακά ζητήματα, η απειλή αποσταθεροποίησης από τους τζιχαντιστές, τα κύματα μετανάστευσης, το Παλαιστινιακό καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, θα βρεθούν στο επίκεντρο συνάντησης σε επίπεδο ηγετών της Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία, η συνάντηση, την οποία συγκαλεί ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, είναι κατ’ αρχήν προγραμματισμένη για το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου. Θα προηγηθεί τις προσεχείς ημέρες προπαρασκευαστική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, πιθανότατα και στη Λευκωσία. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδη, Ευάγγελος Βενιζέλος και Sameh Shoukry είχαν κοινή συνάντηση στις 26 περασμένου Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.


Κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση ως άκρως σημαντική δεδομένης της σημασίας που αποδίδει η Λευκωσία στη συνεργασία με την Αίγυπτο, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο λόγω των τουρκικών προκλήσεων. Η κυβέρνηση επενδύει επίσης τα μέγιστα στην περαιτέρω εδραίωση της συνεργασίας με το Ισραήλ.

Στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία τους Νίκος Αναστασιάδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερο. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίσκεψη στην Κύπρο, ωστόσο, επικαλούμενος φόρτο εργασίας και λόγους ασφαλείας, απάντησε ότι πιθανότατα μια επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ να ήταν -από πρακτικής πλευράς- πιο βολική.

Τέλος, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μιλάνο την ερχόμενη βδομάδα, κατά την ευρωασιατική σύνοδο κορυφής (ASEM). Τις τελευταίες μέρες εντατικοποιούνται οι προσπάθειες μέσω της διπλωματικής οδού για τη συνάντηση, ωστόσο τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί λόγω του φόρτου εργασίας του Ρώσου ηγέτη, ο οποίος θα έχει ψηλά στην ατζέντα των επαφών του το Ουκρανικό. Ηδη έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση