ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σάλος απο τις δηλώσεις Χάσικου για χριστιανούς μετανάστες

«Άδικη και εκ του πονηρού η ερμηνεία που δόθηκε στη δήλωσή μου» δηλώνει ο Υπ. Εσωτερικών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Διαχωρίζει ξεκάθαρα τη θέση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός από τις δηλώσεις που έκανε το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Εσωτερικών ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως θα προχωρήσει η Κύπρος σε αίτημα στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, ούτως ώστε η Κύπρος φιλοξενεί ως επί το πλείστον Χριστιανούς Ορθόδοξους πρόσφυγες.

Σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει επιγραμματικά πως ως Κύπριοι έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα μετανάστευσης και προσφυγιάς ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας.

Η ανακοίνωση αυτούσια

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συγχαίρει τις Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και όλους όσους, άτομα και οργανώσεις, βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο στη διάσωση, υποδοχή και φιλοξενία των 114 Σύριων προσφύγων που έφτασαν στο νησί μας.
Εμείς οι Κύπριοι έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα  μετανάστευσης και  προσφυγιάς, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας, και η άμεση αντίδραση πολιτείας και ανθρώπων στο να προσφερθούν τα μέγιστα για την ανακούφιση αυτών των συνανθρώπων μας ήταν αυτονόητη. Λαός και πολιτεία απέδειξαν για ακόμα μια φορά τα βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης που μας χαρακτηρίζουν και κάνουν το καλύτερο δυνατό για να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους.
Ταυτόχρονα όμως και αντιλαμβανόμενοι ότι το ρεύμα των προσφύγων προς την Ευρώπη γίνεται ολοένα ισχυρότερο, δηλώνουμε με ανησυχία ότι είναι χρέος της ΕΕ να χαράξει σύντομα μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της μετανάστευσης με αλληλεγγύη».

Χάσικος: «Άδικη και εκ του πονηρού η ερμηνεία που δόθηκε στη δήλωσή μου»

Μετά το σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρωινές δηλώσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών με γραπτή του ανακοίνωση ανέφερε πως «στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται στην ΕΕ σε σχέση με το θέμα των ποσοστώσεων αποδοχής προσφύγων-μεταναστών για αντιμετώπιση της οξύτατης μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζουν ιδίως τα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν τεθεί συγκεκριμένες παράμετροι από τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης σε ό,τι αφορά κριτήρια επιλογής.

Σε αυτό το πλαίσιο, τουλάχιστον άλλα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, είπαν ότι θα ήταν προτιμότερο να δεχθούν Χριστιανούς πρόσφυγες-μετανάστες, για πρακτικούς λόγους και συγκεκριμένα για σκοπούς ευκολότερης προσαρμογής των ίδιων των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες».

Σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, η πρωινή του δήλωση αυτό το νόημα είχε και πως «οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή και παρεξήγηση των δηλώσεών μου, θεωρώ ότι θα ήταν άδικη και εκ του πονηρού».


ΑΚΕΛ: Να ανακαλέσει ο κ. Χάσικος
Απαράδεχτες και καταδικαστέες χαρακτήρισαν στο ΑΚΕΛ τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών. Δυστυχώς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο υπουργός «παράγει και αναπαράφει ρατσιστικά στερεότυπα παρωχημένων εποχών».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζουν ότι η δήλωση είναι πολλαπλάσια προκλητική και απαράδεχτη, καθώς στην Κύπρο ο μωαμεθανισμός είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκεία μαζί με την χριστιανική και το 1/5 των πολιτών της είναι μουσουλμάνοι «με τους οποίους θέλουμε να συμβιώσουμε στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας». Καλούν τέλος τον Υπουργό Εσωτερικών να ανακαλέσει και την κυβέρνηση να τοποθετηθεί.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αίτημα στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, όπως η Κύπρος φιλοξενεί ως επί το πλείστον Χριστιανούς Ορθόδοξους πρόσφυγες, αναμένεται να καταθέσει η Κύπρος σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Σύμφωνα με τον κ. Χάσικο η Κύπρος θα βοηθήσει στο βαθμό που μπορεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για την ποσόστωση, η Κύπρος έχει ήδη δηλώσει ότι μπορεί να φιλοξενήσει μόνο μέχρι 300 πρόσφυγες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, ανέφερε πως μέσα από την υλοποίηση της πρότασης αυτής θα είναι ευκολότερη η προσαρμογή των προσφύγων και το κράτος θα ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις που έχει απέναντί τους.

«Η Κύπρος λόγω του μεγέθους της, της κατοχής και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων», εξήγησε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Χάσικος.

Όλοι καλά στην υγεία τους
Ως προς τους 115 Σύρους πρόσφυγες που διεσώθηκαν χθες ανοικτά της Λάρνακας, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως είναι όλοι καλά στην υγεία τους και πως επιθυμίας τους είναι να μεταβούν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

«Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί είναι πως πρέπει να τους δέχεται και η χώρα αποδέκτης και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Χάσικος.

Μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Χάσικος σημείωσε πως πρώτο μέλημα των αρχών είναι η στέγαση, διατροφή και υγεία των 112 προσφύγων, ενώ ως προς τα ασυνόδευτα παιδιά, ανέφερε πως βρίσκονται υπό τη φροντίδα του Γραφείου Ευημερίας και τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης, με βάση της σχετική νομοθεσία.

Αυστηρότατα τα δικαστήρια σε τέτοιες υποθέσεις
Σε ότι αφορά τους τρείς συλληφθέντες, ύποπτους για παράνομη διακίνηση, ο ΥΠΕΣ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τεκμηριωθεί υπόθεση, ώστε να κατηγορηθούν και να τιμωρηθούν, αποτελώντας αποτρεπτικό παράδειγμα, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα δικαστήρια είναι αυστηρότατα σε τέτοιες υποθέσεις.

«Η διαχείριση των 115 προσφύγων αποτέλεσμα καλής δουλειάς»
Αποτέλεσμα της καλής δουλειάς και προετοιμασίας από πλευράς Κυβέρνησης για άφιξη μεταναστών, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, τη διαχείριση των 115 προσφύγων που διασώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής από τις κυπριακές Αρχές, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν, 40 περίπου ναυτικά μίλια νότια της Κύπρου, εξέπεμψε σήμα  κινδύνου.

Εξερχόμενος του Προεδρικού όπου μετέωη για να ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τους πρόσφυγες, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι “η Κύπρος είναι τυχερή με την έννοια ότι η πίεση η μεγάλη είναι σε άλλες χώρες”, σημειώνοντας την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πρώτα απ΄ όλα το τελευταίο εξάμηνο δέχθηκε 200.000 πρόσφυγες, όπως και άλλες χώρες, είπε χαρακτηριστικά.

Αρα, συνέχισε, μιλούμε για 115 ανθρώπους, να μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα. “Δεν παύει όμως να υπάρχει μια προεργασία, να πρέπει να γίνει μια σωστή δουλειά για να διαχειριστείς φαινόμενα αυτού του είδους. Θα μπορούσε να ήταν δραματικά, δηλαδή να είχαμε πνιγμούς. Αποτέλεσμα όμως της καλής δουλειάς και της προετοιμασίας και των πολλών, αν θέλετε, συσκέψεων για προετοιμασία και ετοιμότητα που κάναμε ως Κυβέρνηση ήταν που ζήσαμε”, πρόσθεσε.

Εύχομαι, είπε ο Υπουργός, αν και εφόσον παρουσιάζονται, που μακάρι να μην παρουσιαστούν ξανά τέτοια φαινόμενα, να συνεχίσουμε με την ίδια ετοιμότητα, την ίδια επιμέλεια τόσο για τη διαχείριση των ανθρώπων άλλο τόσο για τα μετέπειτα, γιατί δεν τελειώνει το θέμα.

“Τους σώσαμε. Τοποθετήθηκαν σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Θα πρέπει για όσο χρόνο παραμένουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί να υπάρχει μέριμνα και φροντίδα. Θέματα υγείας, υπάρχουν μωρά, διατροφή, διευκόλυνση σε σχέση με πρεσβείες που θα πρέπει να επισκεφθούν, όλα αυτά τα τυπικά που προβλέπει ο νόμος. Κάποιοι θα φύγουν, θα πάρουν άσυλο, ναι ή όχι. Κάποιοι θα παραμείνουν, θα πρέπει να υπάρξει η διαχείριση γι αυτούς που θα παραμείνουν και δεν μπορούν να φύγουν – θα πρέπει να πάρουν άδειες για κάποιους μήνες ώστε να διαβούν και να κυκλοφορούν νόμιμα μέσα στη Δημοκρατία”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει συγχαρητήρια από άλλες χώρες είπε : “Τα καλύτερα συγχαρητήρια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι - πρώτα ο Θεός- γλύτωσαν, έχουν μωρά έχουν βρέφη κ.λπ. Να τους κάνουμε τη ζωή όσο γίνεται πιο ανώδυνη μέσα από αυτή την περιπέτεια που τους βρήκε. Οι ίδιοι επέλεξαν αυτή την πορεία είτε δια θαλάσσης είτε άλλως πως να φύγουν να πάνε στην Ευρώπη λόγω των δικών τους προβλημάτων”.

Ο καθένας μας, διευκρίνισε, “πρέπει να κάνει τη δουλειά του, να την κάνει σωστά, λίγα λόγια όχι υπερβολές, βερμπαλισμούς, “χουμίσια” και συγχαρητήρια – δεν είναι αυτό το θέμα μας, το θέμα μας είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας”.

Ερωτηθείς για τα όσα λέχθηκαν με τον ΠτΔ ο κ. Χάσικος ανέφερε πως “ο Πρόεδρος εμπιστεύεται τις Υπηρεσίες, λειτουργούμε σωστά, ενημερώνεται”.

Σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως “στην Κύπρο δεν ζήτησε κανένας να παραμείνει ούτε ήταν και ποτέ το αίτημα ή ο σκοπός. Κάποιοι υπέβαλαν αίτημα για άσυλο. Εγώ αναμένω ότι θα προστεθούν κι άλλοι σε αυτούς τώρα που θα συνειδητοποιήσουν την κατάσταση. Κάποιοι άλλοι ενδέχεται να φύγουν είτε μέσω κατεχομένων είτε άλλως πως. Ολα θα τα δούμε στην πορεία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Μοχάμαντ, πέρσι πρόσφυγας φέτος εθελοντής
Σχέδιο Γιούνκερ: Η Κύπρος θα δεχθεί 274 πρόσφυγες
Στο Δικαστήριο οι τρεις διακινητές των 115 προσφύγων

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο συνέδριο φιλοξενήθηκαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X