ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΔΕΚ: Τεράστιοι οι κίνδυνοι από το ζήτημα των εγγυήσεων

ΚΥΠΕ

Τεράστιους κινδύνους βλέπει η ΕΔΕΚ από την έκταση που προσλαμβάνει το θέμα των εγγυήσεων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, η Τουρκία εάν και εφόσον διασφαλίσει μέσω των αρμοδιοτήτων που θα παραχωρηθούν στο τ/κ συνιστών τμήμα, άμεσα ή έμμεσα, κηδεμονευτικό ρόλο στη λειτουργία του κυπριακού κράτους, μπορεί να αποποιηθεί του αιτήματος των εγγυήσεων και να παγιδεύσει την ε/κ πλευρά σε μία επικίνδυνη μορφή λύσης.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος της ελληνικής πρεσβείας μετά από συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία Ηλία Φωτόπουλο, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι μετέφερε στον κ. Φωτόπουλο «τις ανησυχίες της ΕΔΕΚ για την τεράστια παγίδα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον κυπριακό λαό από την έκταση την οποία προσλαμβάνει το θέμα των εγγυήσεων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού».

Και αυτό, πρόσθεσε, «γιατί θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο ότι δεν μπορεί μία χώρα μέλος της Ε.Ε. να έχει οποιαδήποτε μορφή εγγυήσεων από τρίτες χώρες και πολύ περισσότερο εάν κάποια από αυτές δεν είναι ούτε καν μέλος της Ε.Ε.».

Δυστυχώς, όμως, είπε ο κ. Σιζόπουλος, «η έκταση των γεγονότων και η διάσταση που προσλαμβάνει ουσιαστικά προωθεί τα τουρκικά σχέδια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος η Τουρκία αύριο, κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινότητας και κυρίως μετά την αποποίηση από πλευράς Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας της ευθύνης για εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, εάν και εφόσον διασφαλίσει μέσω των αρμοδιοτήτων που θα παραχωρηθούν στο τ/κ συνιστών τμήμα, άμεσα ή έμμεσα, κηδεμονευτικό ρόλο στη λειτουργία του κυπριακού κράτους, να αποποιηθεί του αιτήματος των εγγυήσεων και αυτό θα παγιδεύσει τη δική μας πλευρά σε μία επικίνδυνη μορφή λύσης».

Είναι γι' αυτό, είπε, «που εκεί που θα πρέπει κυρίως να στηρίξουμε τις επιλογές μας θα πρέπει να είναι στο περιεχόμενο της λύσης, να είναι δημοκρατικό, λειτουργικό και βιώσιμο και κυρίως μέσα από τη λειτουργία του κυπριακού κράτους και τις αρμοδιότητες των συνιστώντων τμημάτων να μην μπορεί κάποια τρίτη χώρα να έχει άμεσο ή έμμεσο επεμβατικό ή κηδεμονευτικό ρόλο».

«Θα ήθελα να τονίσω ότι και οι συνεχείς εκφράσεις κυρίως από πολιτικά πρόσωπα στην Κύπρο ότι η Τουρκία θέλει λύση εγκυμονούν κινδύνους» ανέφερε. Αν η Τουρκία, πρόσθεσε, «ήθελε λύση θα μπορούσε να το αποδείξει και η απόδειξη είναι η άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, η απόσυρση των εποίκων και κυρίως να επιτρέψει να λειτουργήσει μια δημοκρατική λύση στην Κύπρο».

Δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ότι μία χώρα θέλει λύση τη στιγμή που ακόμα πρόσφατα έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί είναι «εκλιπούσα» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση