ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πεδίο αντιπαράθεσης η διαρροή των εγγράφων

Μεταξύ ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ

ΚΥΠΕ

To θέμα των διαρροών των εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου αποτέλεσε το Σάββατο πεδίο τριβής και διαφωνίας μεταύ δυο πολιτικών αρχηγών, των προέδρων του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου.

Παπαδόπουλος: «Τα έγγραφα αποπροσανατολούν από την ουσία»
Αρχικά, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι: «Το Κυπριακό δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή τις ηγεσίες των δυο μεγαλυτέρων κομμάτων, αλλά αφορά τον κυπριακό λαό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως, το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να παίξει το "παιχνίδι του αποπροσανατολισμού που θέλει να παίξει το Προεδρικό", κατά την έκφρασή του, μέσα από τη συζήτηση των διαρροών των εγγράφων.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως "δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να συζητούμε για τα έγγραφα, τις διαρροές των εγγράφων, επειδή κάποιοι δεν θέλουν να συζητούμε την ουσία των προτάσεων που περιλαμβάνονται σε αυτά τα έγγραφα".

Φαίνεται, συνέχισε, πως ο ΠτΔ αλλά και τα κόμματα που τον στηρίζουν δεν θέλουν να συζητάνε την ουσία του Κυπριακού, και θέλουν να συζητούν τα έγγραφα. Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη "ξεκάθαρη" θέση του ΔΗΚΟ πως τα έγγραφα του Κυπριακού ανήκουν στον κυπριακό λαό και πρέπει να δοθούν στον κυπριακό λαό.

Το Κυπριακό, υπέδειξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, δεν είναι ένα θέμα που αφορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή και τις ηγεσίες των δυο μεγαλυτέρων κομμάτων, αλλά αφορά όλο το λαό και "πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και πρέπει να μας δοθεί σωστή και ενδελεχής ενημέρωση επί όλων των ζητημάτων".

Ως παράδειγμα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έφερε το θέμα των 22 κατηγοριών στο περιουσιακό και το ποι;eς είναι οι εξαιρέσεις με τις οποίες ενδεχομένως οι πρόσφυγες να χάσουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας, το δικαίωμα επιστροφής και επανεγκατάστασης.

"Αυτά είναι που έχουν σημασία και όχι αν κάποιοι θέλουν να μας πάρουν στο Προεδρικό για να μελετήσουμε τα έγγραφα. Ουσία έχουν τα δικαιώματα των προσφύγων, η ουσία είναι τα δικαιώματα του κυπριακού λαού σε ότι αφορά σε μια μελλοντική λύση". συμπλήρωσε.

Αυτά πρέπει να συζητάμε και όχι επουσιώδη ζητήματα, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, και πρόσθεσε πως θα πρέπει να μας ανησυχήσει όλους "αν φοβούνται φυσικά κάποιοι να ενημερώσουν το λαό για το περιεχόμενο των προτάσεών τους στο Κυπριακό».

Αβέρωφ: «Τα έγγραφα είναι διαθέσιμα σε όλους»
Σε δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι Τα έγγραφα για το Κυπριακό είναι διαθέσιμα σε όλα τα κόμματα να τα μελετήσουν όποτε θέλουν, και θα πρέπει να σταματήσει αυτό το θέμα να δημιουργεί αντιπαλότητες, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος διερωτήθηκε αν τα κόμματα δεν εμπιστεύονται τους ίδιους τους εκπροσώπους τους στις τεχνικές επιτροπές και τη διαπραγματευτική ομάδα.

Σε δηλώσεις του στην κοινότητα Ζωοπηγής της Επαρχίας Λεμεσού, ο κ. Νεοφύτου υπενθύμιζε ότι είναι εκπρόσωποι των κομμάτων που αποτελούν τις τεχνικές επιτροπές και τη διαπραγματευτική ομάδα, και αφού υπέδειξε ότι έχει δικαίωμα ο καθένας ποιόν θα εμπιστεύεται ή όχι, διερωτήθηκε: "καλά ούτε τους ανθρώπους που με εισήγηση τους διορίστηκαν σε αυτές τις επιτροπές ως εκπρόσωποι των κομμάτων τους δεν τους εμπιστεύονται;"

Υπογράμμισε παράλληλα ότι τα έγγραφα βρίσκονται στη διάθεση όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων των αρχηγών ή των εκπροσώπων τους, "να πάνε στο Προεδρικό, οποιαδήποτε μέρα θέλουν, όσες ώρες την ημέρα θέλουν, να τα μελετήσουν και να τα ξαναμελετήσουν".

"Επιπρόσθετα γίνεται η ενημέρωση στο Συμβούλιο Αρχηγών και στο Εθνικό Συμβούλιο και θεωρώ πως δεν πρέπει αυτό το ζήτημα να συνεχίζει να δημιουργεί αντιπαλότητες", είπε ο κ. Νεοφύτου, τονίζοντας ότι κοινή προσπάθεια όλων είναι, δια μέσου της λύσεως, να απελευθερωθεί ο τόπος από την τουρκική κατοχή και πως "ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμε από εγγυήσεις, την τουρκική κατοχή, τα τουρκικά στρατεύματα, είναι δια μέσου της λύσεως και δια μέσου των διαπραγματεύσεων".

Π

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση