ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβέρωφ: Μεσοπρόθεσμα οικονομικά οφέλη από τη μείωση της θητείας

Απαντά στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη στρατιωτική θητεία

ΚΥΠΕ

Την εκτίμηση ότι η μείωση της στρατιωτικής θητείας θα έχει μεσοπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για την Κύπρο διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώνονται από την πλευρά της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος ο κ. Νεοφύτου επισήμανε «έχουμε κάθε ΕΣΣΟ 3.300 κληρωτούς και θα προσλάβουμε 3.000 συμβασιούχους επαγγελματίες οπλίτες με περίπου 1.100 ευρώ το μήνα αποδοχές».

«Αυτοί οι 3.000 επαγγελματίες οπλίτες που θα προσληφθούν θα είναι από τους σημερινούς ανέργους οι οποίοι είτε παίρνουν ανεργιακό ή ΕΕΕ και εκταμιεύεται (για τον καθένα) από το κράτος ένα ποσό 600 ευρώ περίπου το μήνα. Επιπλέον τους κληρωτούς τους πληρώνεις με 170-180 ευρώ το μήνα, τους σιτίζεις, τους έχεις υποδομές για να μένουν, επιπρόσθετα τους ντύνεις».

«Θεωρώ και ως οικονομολόγος, ότι αυτή η κίνηση μεσοπρόθεσμα θα έχει οικονομικά οφέλη. Πέραν των άλλων που μπορώ για μέρες να αναπτύσσω σε σχέση με οφέλη στην κοινωνία και στην οικονομία» συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς και τα οφέλη από την προσφορά των νέων στην οικονομία για ένα επιπλέον χρόνο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το θέμα της μείωσης της θητείας στην ΕΦ συζητείται πάνω από 15 χρόνια και όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως σε διάφορες περιόδους μίλησαν για μείωση της θητείας. «Έχουμε μια Κυβέρνηση που το κάνει πράξη. Ξεκινήσαμε. Το είπα πρώτος, το είπα δεύτερος, το είπα τρίτος. Γιατί τώρα και όχι αύριο;» είπε και διερωτήθηκε τι μηνύματα εκπέμπονται στην κοινωνία.

«Δεν μπορούμε σε αυτό τον τόπο να πούμε μια φορά ότι συμφωνούμε; Δεν μπορούμε σε αυτό τον τόπο και μια φορά να αφήσουμε τις μικρότητες και τις μικροπολιτικές;» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ο ίδιος δεν κατανοεί τα περί προεκλογικών σκοπιμοτήτων και διερωτήθηκε αν κάποιος δηλαδή είναι ενάντια στη μείωση της θητείας φοβάται να τοποθετηθεί επειδή είναι προεκλογική περίοδος. «Διότι αν συμφωνούν δεν έχει σχέση αν είναι προεκλογικά ή μετεκλογικά;» είπε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι και οι νοσηλευτές έθεσαν την αναβάθμιση τους στην κλίμακα Α8 σε προεκλογική περίοδο, κάτι που όπως επανέλαβε, θα κόστιζε στο κράτος επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. «Εγώ γιατί δεν το σκέφτηκα προεκλογικά και να τους πω `πάρτε 40 εκατομμύρια`. Από τη τσέπη μου θα βγουν; Από τους φορολογούμενους θα βγουν» είπε, εξηγώντας ότι «όταν μιλάμε για 3.000 κληρωτούς, περίπου 3.000 είναι και οι νοσηλευτές».

«Επιτέλους να μιλάμε με το τι πιστεύουμε και τι θεωρούμε ορθό. Και καλά αν αν δεν το κάνουμε τώρα και το κάνουμε μετά τις εκλογές δεν είναι πάλι πριν από τις Δημοτικές Εκλογές; Να το αφήσουμε για το 2017; Δεν θα είναι πάλι πριν από τις Προεδρικές Εκλογές;» πρόσθεσε.

«Και πότε δεν έχουμε εκλογές σε αυτό τον τόπο;» διερωτήθηκε και αποκάλυψε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες θα καταθέσει επίσημα πρόταση όπως μειωθούν οι εκλογικές αναμετρήσεις με ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση με τις Ευρωεκλογές.

«Ε θα ακούσουμε πάλι τους ίδιους ανθρώπους με τα ίδια `ΟΧΙ`. Μην πεις σε αυτό τον τόπο κάτι εκσυγχρονιστικό. Θα σε πλακώσουν με τα συνθήματα» πρόσθεσε.

Ανέφερε τέλος ότι επειδή έχουμε εκλογές δεν θα πρέπει να τιμωρήσουμε 3.500 κληρωτούς που κατατάχθηκαν τον Ιούλιο του 2015 και να κάνουν 24 μήνες αντί 18, εξηγώντας πως αν το θέμα αφεθεί μετά τις εκλογές τότε αυτοί που κατατάχθηκαν τον Ιούλιο του 2015 θα κάνουν 24 μήνες. «Να τιμωρούμε τους νέους μας απλά γιατί κάποιοι το καθετί το μετρούν σε 5, 10 ψήφους ή 100 ή 200» πρόσθεσε και διερωτήθηκε γιατί να επωφεληθεί ο ΔΗΣΥ και η Κυβέρνηση από τη μείωση της θητείας εφόσον όλοι συμφωνούν.

Ανέφερε τέλος ότι η κοινωνία θα αναγνωρίσει σε όλους τη θετική τους στάση αλλά και ότι με τη μείωση της θητείας αυτή τη στιγμή εκπέμπεται και ένα μήνυμα προς την κοινωνία, ότι «επιτέλους από τα λόγια, στις πράξεις».Κληθείς να διευκρινίσει σε ό,τι αφορά την πρόταση για ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και των Ευρωεκλογών ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η πρόταση θα αφορά τις προσεχείς εκλογές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση