ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Κύπρο Ο Πρόεδρος της Αρμερνίας

Δεσμευτηκέ να εργασθεί για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Αρμενία

ΚΥΠΕ


Προσωπική δέσμευση να εργασθεί για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας της Κύπρου με την Αρμενία, έδωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Αρμενίας Serzh Sargsyan, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Στην προσφώνησή του στο δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή και ευχαρίστησή μου να σας καλωσορίσω στην Κύπρο ως ένδειξη της εκατέρωθεν πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας”.

Οι αδελφικές σχέσεις Κύπρου και Αρμενίας, είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, εδράζονται σε κοινές παραδόσεις, στον αγώνα μας για επιβίωση και πάντοτε στο σεβασμό του διεθνούς δίκαιου, της ειρήνης, της ελευθερίας των λαών, και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πριν από σχεδόν 100 χρόνια, διασωθέντες Αρμένιοι έφθασαν για να βρουν καταφύγιο στην Κύπρο από τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Τουρκία. Εργατικοί, καλλιεργημένοι και φιλοπρόοδοι, έδωσαν μια νέα πνοή στην παλιά κοινότητα των ΄ντεγατσί’, των ντόπιων Αρμένιων, τα πρώτα ίχνη της οποίας εντοπίζονται στο 578 μ.Χ. Δεν άργησαν να ορθοποδήσουν στη φιλόξενη Κύπρο και να καθιερωθούν ως άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, δεινοί έμποροι, ικανοί επιχειρηματίες, αξεπέραστοι τεχνίτες και πρωτοπόροι επαγγελματίες.

Οι Αρμένιοι συμπατριώτες μας, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, “αποτελούν ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο, πετυχαίνοντας πάντοτε να τοποθετούν την Αρμενία στην καρδιά όλων εμάς των Κυπρίων. Αυτή η διαχρονική φιλία αποτελεί και τη στέρεα βάση της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για την προσωπική του δέσμευση να εργασθεί για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας της Κύπρου με την Αρμενία, τόσο μέσω της επέκτασης του θεσμικού πλαισίου όσο και με την εντατικοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων και των λαών μας.

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Αρμενίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να επιστρέφω στην Κυπριακή Δημοκρατία που συνδέεται με τον αρμενικό λαό και τη Δημοκρατία της Αρμενίας με δεσμούς αιώνιας φιλίας και αμοιβαίες αξίες».

Πρόσθεσε ότι οι Αρμένιοι έχουν “υποστεί διώξεις από τα ίδια αίτια. Αγωνιστήκαμε από κοινού υπέρ αξιών και αρχών που αποτελούν την πηγή των πολιτισμών μας. Σήμερα, πιστοί στα όσα έχουμε υιοθετήσει στο παρελθόν, παραμένουμε απαρασάλευτοι στις αρχές μας και προωθούμε την ατζέντα των εξωτερικών μας σχέσεων με τον ίδιο τρόπο. Η πιο προφανής απόδειξη αυτών των σχέσεων είναι ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων παρέστησαν στις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας, για να δείξουν ακριβώς ότι δεν είναι δυνατόν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να μένουν ατιμώρητα”.

Με μεγάλη ικανοποίηση, είπε, σημειώνει ότι ο πολιτικός διάλογος, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται με τρόπο σταθερό και περίτρανη απόδειξη τούτου είναι η συνεργασία», μεταξύ άλλων, των βουλευτών της Αρμενίας και της Κύπρου, των Υπουργών Εξωτερικών και οι αμοιβαίες ανταλλαγές και επαφές σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη διάφορα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα μεταξύ των δύο χωρών και επεσήμανε «τη συνεργασία Αρμενίας και Κύπρου στο στρατιωτικό τομέα που από χρόνο σε χρόνο αναπτύσσεται όλο και περισσότερο».

Σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν «υποδειγματική συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα μας είναι οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες προωθούμε τις πολιτικές μας θέσεις». Επεσήμανε επίσης ότι οι πολιτικές αυτές θέσεις είναι αμερόληπτες και δεν πηγάζουν από πολιτικά συμφέροντα, αλλά από την πίστη σε αρχές και αξίες.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Αρμενίας ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο και οι υπογραφείσες συμφωνίες αποτελούν άλλη μια απόδειξη για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στο μέλλον.

Σήμερα, ο κ. Sargsyan και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τελέσουν τα αποκαλυπτήρια Πέτρινου Σταυρού, δώρου του λαού της Αρμενίας, που αποτελεί σύμβολο της φιλίας μεταξύ των Αρμενίων και των Κυπρίων, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από το οίκημα της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος λειτουργεί ως υπαίθριο Μουσείο.

Θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, και θα επισκεφθεί το Μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας, στο σχολείο Nareg, στη Λευκωσία.

Ο κ. Sargsyan θα συναντηθεί και με μέλη της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων, στη Λευκωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση