ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το παρασκήνιο της μετεξέλιξης ΕΥΡΩΚΟ σε Αλληλεγγύη

Αρχές Απριλίου το ψηφοδέλτιο της συνένωσης Αλληλεγγύης και ΕΥΡΩΚΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Παγκύπριο Συνέδριο του ΕΥΡΩΚΟ, την περασμένη Τετάρτη, το κόμμα μετεξελίσσεται σε Κίνημα Αλληλεγγύης και εντάσσει το πολιτικό δυναμικό του στην προσπάθεια που καταβάλλει το νεοσύστατο κίνημα της Ελένης Θεοχάρους.

 Αρχές Απριλίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το ψηφοδέλτιο στο οποίο όπως αναφέρουν κομματικές πηγές δεν θα μπαίνει στη λογική των ποσοστώσεων, αλλά θα είναι ένα ψηφοδέλτιο πλαισιωμένο τόσο από γνωστά πρόσωπα όσο και από νέα άτομα που εισέρχονται στον πολιτικό στίβο. Κύριος στόχος η εργασία για μία σωστή λύση στο κυπριακό όπως επίσης και η απονομή δικαιοσύνης.Η πολιτική οντότητα του ΕΥΡΩΚΟ δεν θα τερματιστεί απότομα, αλλά θα προχωρήσει ομαλά στη μετεξέλιξή του. Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, θα υπάρξει μία εξελικτική διαδικασία ούτως ώστε το κόμμα ομαλά να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο, όχι ως ανεξάρτητη συνεργασία, αλλά ως Κίνημα Αλληλεγγύης.

Πώς αποφάσισαν Δημήτρης Συλλούρης και Ελένη Θεοχάρους να βαδίσουν μαζί είναι λίγο πολύ γνωστό. Οι συγκλίνουσες θέσεις τους σε κυπριακό και οικονομία, είχαν φέρει τις δύο πλευρές κοντά, αμέσως μετά την απόφαση της ευρωβουλευτού να αποχωρήσει από τον ΔΗΣΥ, με τους δύο, να δίνουν μεν τα χέρια αλλά να μη ξεκαθαρίζουν από την αρχή τους όρους συνεργασίας. Ως γνωστόν άλλωστε, η Ελένη Θεοχάρους είχε ως κύριο στόχο αρχικά τη συνένωση του Κέντρου, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό.

Τα σενάρια συνεργασίας

Δίδοντας το ΕΥΡΩΚΟ το πράσινο φως στον Αναπληρωτή Πρόεδρο Μιχάλη Γιωργάλλανα προχωρήσει σε διαβούλευση με την Αλληλεγγύη, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε έντονες διεργασίες για τον τρόπο που θα συμπορεύονταν στις επικείμενες εκλογές. Η αύξηση του εκλογικού μέτρου, απέτρεπε ως ιδέα ενός κοινού ψηφοδελτίου συνεργασίας ΕΥΡΩΚΟ Αλληλεγγύης, καθιστώντας ως μόνη λύση τη συνένωση. Δεδομένου του ότι υπήρξαν από την αρχή έντονες αντιδράσεις στο Κίνημα Αλληλεγγύης μπροστά στο ενδεχόμενο να προσαρτηθούν σε ένα υφιστάμενο κόμμα, το ΕΥΡΩΚΟ πήρε τη μεγάλη απόφαση να μπει το ίδιο κάτω από την ομπρέλα του νεοσύστατου κινήματος, με αποτέλεσμα να κλείσει τον κύκλο της δεκαετούς πορείας του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

Συναντήσεις με συμβολισμούς

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε χαμηλούς τόνους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η πρώτη συνάντηση η οποία πραγματοποίηθηκε την 15η Ιανουαρίου, ημερομηνία που επέλεξε η Ελένη Θεοχάρους, καθώς στις 15 Ιανουαρίου το 1950 πραγματοποιήθηκε το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Συμβολική θεωρείται και η πρώτη μαζική συγκέντρωση των πυρήνων του ΕΥΡΩΚΟ και του Κινήματος Αλληλεγγύης, στο χωρίο Σκαρίνου το περασμένο Σάββατο, καθώς στο συγκεκριμένο χωριό πραγματοποιήθηκε η Ιδρυτική Συνέλευση του ΑΚΕΛ στις 14 Απριλίου.

Όπως αναφέρουν κομματικοί κύκλοι τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί το ψηφοδέλτιο, όπως επίσης θα καταρτιστεί και το οργανωτικό των δύο σχηματισμών.  Ήδη υπάρχει ένα παγκύπριο επιτελείο το οποίο εργάζεται για τις επικείμενες εκλογές και από τον Απρίλιο το νέο πολιτικό μόρφωμα μπαίνει και επισήμως στον προεκλογικό χορό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση