ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γυρίζει την πλάτη στις «αποκαλύψεις» Σιζόπουλου η Kυβέρνηση

Έτοιμη να προχωρήσει μέχρι τέλους με την πολιτική όλα στη φόρα η ΕΔΕΚ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Νέο κύκλο αποκαλύψεων άνοιξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, βγάζοντας στη δημοσιότητα νέα αποσπάσματα εγγράφων από το Εθνικό Συμβούλιο το πρωί της Δευτέρας και θέλοντας να καταδείξει πως πρόνοιες οι οποίες συζητούνται σήμερα είναι οι ίδιες με αυτές του Σχεδίου Ανάν. Το προεδρικό, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, κράτησε χαμηλούς τόνους αρνούμενη να μπει σε κύκλο αντιπαράθεσης με την ΕΔΕΚ, με τον Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο να ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις «αποκαλύψεις» του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Αν και οι «αποκαλύψεις» του Μαρίνου Σιζόπουλου δεν προκάλεσαν τη θυελλώδη αντίδραση της προηγούμενης φοράς, στην ΕΔΕΚ επισημαίνουν πως το κόμμα θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις καθώς στόχος είναι η πλήρης ενημέρωση των πολιτών. Από τις βολές του Μαρίνου Σιζόπουλους, δεν λείπουν και οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. 

«Το σχέδιο λύσης που συζητά ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ακριβώς το ίδιο με το Σχέδιο Ανάν» ανέφερε στις δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, παραθέτοντας, δίπλα από τα άρθρα τα οποία συζητούνται τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.

«Εδώ και μήνες» ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, «διαπιστώνουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης αθετεί την πιο σημαντική προεκλογική του δέσμευση να σεβαστεί την απόφαση του κυπριακού λαού για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επισημαίνοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είχε πολλές φορές τονίσει ως στόχο μία συμφωνία που να ικανοποιεί τις ανησυχίες της πλειοψηφίας του λαού που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν.
Πόλεμος στην «τριανδρία»
Από τις έντονες κριτικές του Μαρίνου Σιζόπουλου δεν έμειναν εκτός και οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. «Ο κ. Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που στηρίζουν την πολιτική του στο Κυπριακό έχουν αποδεδειγμένα, συστηματικά και οργανωμένα παραπληροφορήσει τον κυπριακό λαό αναφορικά με τη μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ρίχνοντας το γάντι σε κυβέρνηση ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για ανοικτή δημόσια συζήτηση γύρω από τα συμφωνηθέντα.

Δήθεν οι αποκαλύψεις λέει το Προεδρικό

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αποκαλύψεις Σιζόπουλου, το Προεδρικό επέλεξε να μην απαντήσει στην πρόκληση της ΕΔΕΚ, με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο να ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τα όσα δήθεν αποκαλύπτει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ». Υπογράμμισε πως «όταν και εφόσον καταλήξουμε σε σχέδιο λύσης του Κυπριακού ο λαός θα έχει την ευκαιρία να έχει πλήρη και εξαντλητική ενημέρωση. Και τότε και μόνον τότε ο καθένας θα μπορεί σφαιρικά να κάνει τις οποιεσδήποτε συγκρίσεις». Τόνισε μάλιστα πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να επαναλάβει για άλλη μια φορά με τον πλέον κατηγορηματικό και έντονο τρόπο ότι, ο σεβασμός του είναι απόλυτος για την απόφαση του κυπριακού λαού το 2004 να απορρίψει το σχέδιο Ανάν με ποσοστό 76%.

ΑΚΕΛ: Δυναμίτης στα θεμέλια της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το γάντι του Μαρίνου Σιζόπουλου σήκωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού χαρακτηρίζοντας τις διαρροές εγγράφων ως δυναμίτη για τα θεμέλια της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου. « Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, να πω ότι αυτά τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα για την Κύπρο. Θεωρώ ότι προκαλούν τεράστια ζημία στην προσπάθεια να χειριστούμε το Κυπριακό με τρόπο το οποίο να είναι αποτελεσματικός και την ίδια στιγμή προκαλούνται τεράστια προβλήματα στη ίδια τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου» ανέφερε ο κ. Κυπριανού επισημαίνοντας ότι καμία χώρα δεν διαπραγματεύεται εθνικά ζητήματα δημόσια. «Ο κάθε ένας έχει κάθε δικαίωμα τις απόψεις που εκφράζει εντός του Εθνικού Συμβουλίου να τις μεταφέρει και δημόσια. Δεν μπορεί να μεταφέρει δημόσια το τί άλλοι λένε ή το τί αποφασίζεται μάλιστα με ένα τρόπο – πολλές φορές – διαστρεβλωμένο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση