ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα κρυφά μηνύματα της κάλπης και η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ

Οι αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου και η δυναμική των υποψηφίων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Μπορεί το αποτέλεσμα της Κυριακής να αποτελέσει τον προάγγελο για τις εκλογές του Μάη;» είναι ένα ερώτημα το οποίο προβληματίζει τα κομματικά πηγαδάκια γενικώς αλλά κυρίως πέριξ της Πινδάρου. Αναμφίβολα, η κάλπη έκρυψε πολλές εκπλήξεις και ανατροπές που δημιουργούν νέα δεδομένα για τον Μάη, ωστόσο το κατά πόσο η σειρά κατάταξης των υποψηφίων μπορεί να δώσει ασφαλή μηνύματα είναι ένα ζήτημα μάλλον θολό.

Η προσέλευση

Ο αριθμός των 5232 μελών στην κάλπη επιβεβαιώνει ότι η προσέλευση στελεχών περιορίστηκε στον σκληρό πυρήνα του κόμματος αλλά και στον στενό περίγυρο έκαστου υποψηφίου. Είναι γι αυτό που κομματικοί κύκλοι θεωρούν το ποσοστό μη αντιπροσωπευτικό, χαρακτηρίζοντας την κάλπη της περασμένης Κυριακής ως «δημοσκόπηση με πειραγμένο δείγμα». Άλλωστε όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του κόμματος, «με την ανώτατη ηγεσία, με τους αριστίνδην και τις ποσοστώσεις γυναικών να εξαιρείται ένα σημαντικό μέρος του ψηφοδελτίου το θεωρούμε ως πολύ σημαντική συμμετοχή». Είναι βέβαια και τα κομματικά στελέχη που θεωρούν πως έστω και αν η προσέλευση ήταν περιορισμένη, η σειρά κατάταξης δίνει σε κάποιους συγκεκριμένη δυναμική για τον Μάη και άλλους πείσμα να συνεχίσουν πιο εντατικά την προεκλογική τους.

Οι δημοφιλείς βουλευτές

Η πρώτη σε κατάταξη εκλογή του Νίκου Νουρή σε Λευκωσία και Ζαχαρία Ζαχαρίου στη Λάρνακα, θεωρείτο για πολλούς αναμενόμενη, καθώς όπως αναφέρεται από κομματικές πηγές και οι δύο φαίνεται να έχουν μεγάλο έρεισμα στη βάση. Ιδιαίτερα ψηλά κινήθηκε ως αναμενόταν και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ ο έκπληξη προκάλεσε η τρίτη σε σειρά κατάταξης του Αριστοτέλη Μισού στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε ονοματολογία επαρχία της Λάρνακας.

Οι ανατροπές


Έκπληξη προκάλεσε αναμφίβολα ο αποκλεισμός του Ρίκκου Μαππουρίδη από την «πρόβα» εκλογών, με κομματικούς κύκλους να επισημαίνουν πως έτσι αυξάνονται και επίσημα οι διαθέσιμες θέσεις για την Επαρχία Λευκωσίας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η χαμηλή κατάταξη του Κόκου Τάσου ο οποίος θεωρείτο ιδιαίτερα δυνατός στη βάση του κόμματος προκαλεί νέα δεδομένα για την Επαρχία Λάρνακας, όπως επίσης και ο αποκλεισμός του για πολλούς φαβορί για τον Μάη, Επιτρόπου Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη.

Το κεφάλαιο Πιτσιλλίδη

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για πολλούς η κατάταξη του Ανδρέα Πιτσιλλίδη στην τελευταία θέση προκάλεσε έκπληξη, καθώς ο νεαρός θεολόγος, είχε καταφέρει το 2011, να εκπαραθυρώσει πρωτοκλασάτα στελέχη κατά τις βουλευτικές εκλογές. Κομματικοί κύκλοι θεωρούν πάντως πως ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης δεν έχει δυναμική άλλων ατόμων εντός του κόμματος, αλλά το έρεισμά του διευρύνεται σε ένα εξωσυναγερμικό κύκλο. Σημειώνουν δε πως στη χαμηλή του κατάταξη ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο η μετωπική σύγκρουση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προ μηνών.

Θέλουν νέους

Έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς και η ηχηρή παρουσία των νέων, με τον Πρόεδρο της ΟΝΕ Δημήτρη Δημητρίου να έρχεται τρίτος σε σειρά κατάταξης και τον Χρύσανθο Φάκα τέταρτο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η δυναμική τους αποδεικνύει σίγουρα την επιθυμία του σώματος για ανανέωση, ωστόσο επιβεβαιώνει και τον ρυθμιστικό ρόλο που παίζει η Νεολαία του ΔΗΣΥ, η οποία εξαιτίας της πολύ καλής οργανωτικής της δομής κατέρχεται πάντοτε οργανωμένα, προωθώντας τα στελέχη της και σε αυτή την περίπτωση τον κ. Δημητρίου. Αν και το αποτέλεσμα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό χαρτί για τον Πρόεδρο της ΟΝΕ, δίδοντας του μια σημαντική δυναμική για τον Μάη, θα πρέπει να σημειωθεί και ο παράγοντας ότι υποψήφιοι όπως οι Ξένια Κωνσταντίνου και Σάβια Ορφανίδου, με τις οποίες μοιράζονται το ίδιο εκλογικό κοινό, απείχαν από την εσωκομματική διαδικασία.

Το βάρος στο Πολιτικό Γραφείο

Ένα βήμα πριν από την οριστικοποίηση του ψηφοδελτίου του βρίσκεται ο ΔΗΣΥ, με την κατάσταση να ξεκαθαρίζει την Τρίτη το απόγευμα στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Το συλλογικό όργανο σε μία πολύωρη συνεδρία θα οριστικοποιήσει τα ψηφοδέλτια, εγκρίνοντας τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών σε Λευκωσία και Λάρνακα και λαμβάνοντας την τελική απόφαση, για τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου σε Λεμεσό και Πάφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» φαίνεται να αποφεύγεται η ψηφοφορία του Πολιτικού Γραφείου στην Πάφο, με την απόσυρση ενός εκ των υποψηφίων. Λυδία λίθο ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί το τι θα γίνει στην Επαρχία Λεμεσού. Για τις οκτώ διαθέσιμες θέσεις, μάχη δίνουν εννέα άτομα, με αποτέλεσμα το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος να αποφασίζει μέσω μυστικής ψηφοφορίας ποιος θα μείνει εκτός ψηφοδελτίου. Ήδη εντός του συλλογικού οργάνου επικρατούν δύο σχολές σκέψεις. Η μία είναι εκείνη που θέλει την «τιμωρία» πολιτικών προσώπων που έχουν πλήξει με τη συμπεριφορά τους την εικόνα του κόμματος, ψηφίζοντας συνεπώς τον αποκλεισμό τους και η άλλη που θέλει το εκλογικό κοινό, είτε να επιβραβεύσει είτε να τιμωρήσει τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα.

Το σίγουρο είναι πως όποια κι αν είναι η τελική απόφαση, η ηγεσία θα κληθεί να αφομοιώσει τους εσωκομματικούς κραδασμούς οι οποίοι αναπόφευκτα θα προκληθούν, όποιος και αν μείνει εκτός.

Επικοινωνιακή προθέρμανση

Πάντως η όποια απόφαση θα πρέπει να παρθεί την Τρίτη, καθώς την Τετάρτη πραγματοποιείται συνάντηση όλων των υποψήφιων βουλευτών με τους επικοινωνιολόγους του κόμματος. Στο σεμινάριο, οι επικοινωνιολόγοι, Γιάννης Λούλης και Ανδρέας Χατζήκυριάκος θα παρουσιάσουν στους υποψηφίους ποιοτικές έρευνες αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι υποψήφιοι. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση