ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΞ: Δυσκολότερες οι συζητήσεις όσο πλησιάζουμε στο τέλος

«Η τουρκική πλευρά δεν ανοίγει τη συζήτηση του εδαφικού λόγω διαρροών»

ΚΥΠΕ

Η επιβράδυνση της προόδου που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις οφείλεται στο ότι πλησιάζουμε στο τέρμα της συζήτησης των διαφόρων κεφαλαίων, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά την τελετή αποκαλυπτηρίων γλυπτού που φιλοτέχνησε ο Βούλγαρος Υπουργός Πολιτισμού Βεζντί Ρασίλοφ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η μαζική πολιτογράφηση εποίκων στα κατεχόμενα θα επηρεάσει τη διαδικασία των συνομιλιών αφού παραβιάζει τη συναντίληψη που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών για την αναλογία και τη σύνθεση του πληθυσμού του ένα προς τέσσερα.

«Έχουμε επανειλημμένα πει ότι υπήρξαν τους τελευταίους μήνες επιβράδυνση στην πρόοδο που παρατηρείται», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης και πρόσθεσε ότι αυτό «δεν είναι κάτι το παράξενο».

«Η σημαντική πρόοδος έγινε στην αρχή, τώρα όσο πλησιάζει προς το τέρμα των διαφόρων κεφαλαίων τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, εκείνα που παραμένουν να λυθούν είναι τα πιο ακανθώδη», εξήγησε.

Ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε ότι στις τελευταίες δύο συναντήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει ότι υπήρξε πρόοδος, «πρόοδος επί της εργασίας που γίνεται τώρα, δηλαδή της μετατροπής των θεμάτων συναντίληψης σε θέματα συγκλίσεων».

«Είναι γι` αυτό που εξήγησα ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο που να επιβάλλει σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου, τώρα μέσα στην προεκλογική περίοδο, διότι οι συναντιλήψεις, τουλάχιστον, ήσαν γνωστές και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις περισσότερες τις έχει πει στην ομιλία του στη Βουλή», εξήγησε.

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εκλογές επηρεάζουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά, για να σημειώσει ότι «τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τις επηρεάζουν οι επίσημες διαρροές, η παραβίαση της εμπιστευτικότητας των εγγράφων».

«Αυτά είναι τα θέματα που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις και αυτά τουλάχιστον κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου ας ελπίσουμε ότι θα τα περιφρουρήσουμε», πρόσθεσε.

Η τουρκική πλευρά δεν ανοίγει τη συζήτηση του εδαφικού λόγω διαρροών

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι έχουν επηρεαστεί οι διαπραγματεύσεις από τις διαρροές.

«Για παράδειγμα καθυστερεί η συζήτηση του εδαφικού, διότι η τουρκική πλευρά φοβάται τις διαρροές επί του εδαφικού», είπε.

Ερωτηθείς αν η διαδικασία είναι κοντά στην έναρξη συζήτησης των δύο άλλων κεφαλαίων, ο κ. Κασουλίδης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας όμως ότι ο ίδιος δεν μπορεί να πει συγκεκριμένα πότε αυτό θα γίνει.

«Τα τέσσερα κεφάλαια που είναι ανοικτά δεν θα κλείσουν πλήρως, αλλά θα κλείσουν στο βαθμό που μπορούν να κλείσουν και θα παραμένουν κάποια (θέματα) που θα συζητηθούν σε οριζόντια βάση μαζί με τα άλλα δύο, δηλαδή του εδαφικού και της ασφάλειας», εξήγησε.

Πρόβλημα οι πολιτογραφήσεις

Ερωτηθείς για το θέμα των μαζικών πολιτογραφήσεων εποίκων στα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το ζήτημα αυτό «μας ανησυχεί».

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει εγερθεί το θέμα και αν υπήρξε αντίδραση από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «είναι κατανοητό όταν έχεις μιαν αρχή βάσει της οποίας έχει συμφωνήσει και αυτή παραβιάζεται είναι κατανοητό ότι θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα», είπε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του κ. Ακιντζί.

Ερωτηθείς, τέλος, αν εκτιμά κατά πόσον οι πολιτικές ανακατατάξεις στα κατεχόμενα θα επηρεάσουν τις συνομιλίες, ο κ. Κασουλίδης ευχήθηκε η διαδικασία να μην επηρεαστεί. «Επί του παρόντος είναι το μόνο που μπορώ να πω», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση