ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ολοκληρώθηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές

Μήνυμα να προσέλθουν οι πολίτες στην κάλπη έστειλαν οι κομματικοί αρχηγοί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων στο Συνεδριακό Κέντρο, η οποία ξεκίνησε από τις 9 το πρωί.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών οι υποψηφιότητες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο φτάνοντας τις 600. 

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων στον Έφορο Εκλογής Περιφέρειας Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» και για τις υπόλοιπες επαρχίες, στα γραφεία των Επάρχων. Για την Επαρχία Κερύνειας, οι υποψηφιότητες πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου εδρεύει ο Έφορος Εκλογής Περιφέρειας Κερύνειας.

Κάθε υποψηφιότητα υποβλήθηκε από τέσσερις εκλογείς της ίδιας περιφέρειας εκ των οποίων οι δύο υπογράφουν ως προτείνοντες και οι άλλοι δύο ως υποστηρίζοντες. Για κάθε υποψηφιότητα, κατατίθεται το ποσό των 500 ευρώ το οποίο και θα επιστραφεί μετά τις εκλογές σε όσους εκλέγονται. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην Επαρχία Λευκωσίας φαίνεται να μαζεύτηκε από τις υποψηφιότητες το ποσό των 90 χιλιάδων ευρώ. 

Την Παρασκευή, 6 Μαΐου, αναμένεται να εκδοθεί το διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών για την υποδιαίρεση των εκλογικών τμημάτων και τον καθορισμό των εκλογικών κέντρων ενώ η δημοσίευση της γνωστοποίησης για την κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα θα γίνει την Παρασκευή, 13 Μαΐου.

Σιζόπουλος: Η νέα Κ.Ο θα εργαστεί με όλες τις δυνάμεις της για τη νέα γενιά
Τη δέσμευση ότι η νέα κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για τη νέα γενιά εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μετά και από την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε πως η ΕΔΕΚ θα εργαστεί για μία δημοκρατική και βιώσιμη λύση του κυπριακού, για την ουσιαστική ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας αλλά και την προώθηση προτάσεων κοινωνικής πολιτικής.

Άντρος Κυπριανού: Η αποχή ενισχύει τις αλαζονικές κυρίαρχες δυνάμεις
Έκκληση στους πολίτες να κατέλθουν στην κάλπη έκανε μετά και από την υποβολή των υποψηφιοτήτων ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σημειώνοντας πως η αποχή ενισχύει τις κυρίαρχες δυνάμεις και την αλαζονεία εκείνων που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και κατ επέκταση η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα εργαστεί υπεύθυνα και πατριωτικά για το κυπριακό αλλά και για μία κοινωνική πολιτική. Ο κ. Κυπριανού δεν παρέλειψε να επικρίνει τις πολιτικές του ΔΗΣΥ και της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη κάνοντας λόγο για πρωταθλητισμό στη μακροχρόνια ανεργία, τη μείωση των μισθών την κοινωνική ανισότητα και τη μετανάστευση νέων.

 Λιλλήκας: Να ξαναβρούμε οι πολίτες τη χαμένη μας αξιοπρέπεια
Έκκληση στους πολίτες να εμπιστευθούν την Συμμαχία Πολιτών στις επικείμενες εκλογές για να πολεμήσουν αποτελεσματικά τη διαπλοκή και τη διαφθορά έκανε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Λιλλήκας μετά και από την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Σημειώνοντας ότι η Συμμαχία Πολιτών κατέρχεται για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές έστειλε το μήνυμα πως στόχος της Συμμαχίας Πολιτών είναι να ξαναβρουν οι πολίτες τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Έστειλε το μήνυμα για την καταπολέμηση του παλαιοκομματικού κατεστημένου της διαπλοκής και της διαφθοράς και σημείωσε την ανάγκη να επανέλθει η ελπίδα στους νέους.

Περδίκης: Τα like να μετατραπούν σε πραγματική ψήφο
Με τα like δεν έρχεται η αλλαγή ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης καλώντας τους πολίτες να μετατρέψουν τα like σε πραγματική ψήφο. Ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για την αλλαγή του εκλογικού μέτρου αναφέροντας πως κάποιοι βιάστηκαν να ξεγράψουν τους οικολόγους και ο κόσμος αντιδρά σ αυτή την άδικη συμπεριφορά. Κάνοντας λόγο για ένα πλήρες πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο ο κ. Περδίκης κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει το Κίνημα Οικολόγων και τις ομάδες πολιτών δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για πάταξη των σκανδάλων.

Θεοχάρους: Αισιοδοξία για την πορεία της Αλληλεγγύης
Την αισιοδοξία της για την πορεία του Κινήματος Αλληλεγγύης στις επικείμενες εκλογές εξέφρασε η Ελένη Θεοχάρους εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύης, «Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι ο λαός θα σταθεί δίπλα μας» ανέφερε η κ. Θεοχάρους, αναφερόμενη στον αγώνα τους για το Κυπριακό, αλλά και για την οικονομία, σημειώνοντας ότι αυτό δεν γίνεται από τη μέρα που καταρτίστηκε η Αλληλεγγύη σε Κίνηση, αλλά ο αγώνας γίνεται σε όλη τους τη ζωή και θα συνεχίσει και με την καινούρια Βουλή.

Νικόλας: Θέλουμε ένα ισχυρό Κέντρο
«Σε αυτές τις εκλογές χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κέντρο για να τα βάλουμε με την αλαζονεία του δικομματισμού» ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως μόνο με ένα ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα θα σταθεί ανάχωμα μπροστά σε μία κακή λύση. «Ένα ενισχυμένο Δημοκρατικό Κόμμα για να συνεχίσουμε τον πρωταγωνιστικό και ρυθμιστικό ρόλο και να πάρουμε την Κύπρο μπροστά» ανέφερε στις δηλώσεις του με το τέλος της υποβολής των υποψηφιοτήτων ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Αβέρωφ: Κρίσιμες οι εκλογές σε 18 ημέρες, η αποχή δεν είναι λύση

Το τρίπτυχο της προεκλογικής πορείας και της στόχευσης του ΔΗΣΥ έδωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων.

«Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας αποτελεί προτεραιότητα για συναγερμό. Να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Το κράτος το θέλουμε υπηρέτη των πολιτών και όχι να ταλαιπωρεί τους πολίτες» τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Οι θέσεις του ΔΗΣΥ είναι ξεκάθαρες. Δεν παίξαμε ποτέ και δεν θα το κάνουμε τώρα, με το λαϊκισμό. Θέλω να απευθυνθώ στην κοινωνία. Η αποχή επιβραβεύει τις νοοτροπίες που οδήγησαν τη χώρα λίγο πριν την καταστροφή. Ο λαός καλείται να επιλέξει και έχει τον δρόμο της σταθερής προοπτικής και τον άλλο δρόμο που μας πάει πίσω. Ένας ισχυρός ΔΗΣΥ σημαίνει ακόμη πιο ισχυρή κυβέρνηση, σημαίνει δυνατή Κύπρο. Καλούμε τον κόσμο να στηρίξει τον ΔΗΣΥ».

 

Έπαρχος Πάφου: 13 συνδυασμοί κομμάτων

Επτά κομματικοί σχηματισμοί διεκδικούν με πλήρεις συνδυασμούς τέσσερις έδρες στην εκλογική περιφέρεια Πάφου. Άλλοι δύο σχηματισμοί κατέρχονται με τρεις υποψηφίους, ενώ ένας συνδυασμός αναμένεται να διεκδικήσει έδρα στην Πάφο με δύο υποψηφίους. Υποψηφιότητα αναμένεται να υποβάλουν σήμερα και ανεξάρτητοι υποψήφιοι βουλευτές.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η έπαρχος Πάφου ανέφερε πως αναμένεται να υποβάλουν υποψηφιότητα 13 συνδυασμοί κοινοβουλευτικών κομμάτων, νέων κομμάτων και ανεξάρτητοι.

Με τέσσερις υποψηφίους στα ψηφοδέλτιά τους διεκδικούν τις έδρες στην εκλογική περιφέρεια Πάφου ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη, το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και η Συμμαχία Πολιτών.

Με τρεις υποψΗφίους κατέρχονται στην εκλογική περιφέρεια Πάφου, το εκλογικό κίνημα Σημαία και το ΕΛΑΜ, ενώ το Κόμμα για τα Ζώα διεκδικεί έδρα στην Πάφο με δύο υποψηφίους.

Ένας υποψήφιος κατέρχεται στην Πάφο υπό το Κίνημα Πνοή Λαού. Υποψηφιότητα αναμένεται να υποβάλουν στην εκλογική περιφέρεια Πάφου και δύο τουλάχιστον ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Η κ. Λάμπρου είπε επίσης πως στην Επαρχία Πάφου θα λειτουργήσουν 130 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων το ένα αφορά στις θρησκευτικές ομάδες των Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμενίων. Στην Πάφο, πρόσθεσε, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται σε 48.950, εκ των οποίων οι 41.853 είναι αυτόχθονες και 7.097 είναι εκτοπισμένοι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση