ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΚΕ: Να αποφευχθεί η σύγχυση για το θέμα της βίζας

Σε τόσο σοβαρά θέματα να υπήρχε, πριν την εξαγωγή συμπερασμάτων, επαρκής μελέτη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Θα ήταν σοφότερο σε τόσο σοβαρά θέματα να υπήρχε, πριν την εξαγωγή συμπερασμάτων και δημοσίων δηλώσεων, επαρκής μελέτη όλων των στοιχείων για να μην προκαλείται η όποια σύγχυση, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέγοντας ότι η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους αρχίζει στις 11 Μαΐου σε τεχνοκρατικό επίπεδο και η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει συνεπής στις θέσεις που εξαρχής εξέφρασε.

Με αφορμή χθεσινό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕΝΑ και σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, αναφορικά με τη συζήτηση για τη φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους “και με στόχο την παρουσίαση ολοκληρωμένης εικόνας”, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι η Τουρκία απέστειλε το 2013 και το 2015 σε Επιτροπή και Συμβούλιο επιστολές, με τις οποίες επαναλαμβάνει την πάγια ρητορική της σε σχέση με το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι δεν θα εφαρμόσει έναντι της Κύπρου την Συμφωνία Επανεισδοχής και τον Οδικό Χάρτη για φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων. “Το Συμβούλιο και η Επιτροπή, και στις δύο περιπτώσεις - μετά από διαβήματα και παραστάσεις της Λευκωσίας, αλλά και σε συντονισμό τους με την Κυπριακή Δημοκρατία - απάντησαν καταλλήλως την Τουρκία, σημειώνοντας ότι οι μονομερείς δηλώσεις δεν έχουν καμία νομική ισχύ, ότι η ΕΕ αποτελείται από 28 κράτη μέλη, καλώντας την ταυτόχρονα να συμμορφωθεί”.

Δεύτερον, αναφέρει ο Εκπρόσωπος, και στις δύο περιπτώσεις ταυτόχρονα η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε την υποστήριξη των εταίρων της και με διαδοχικά Συμπεράσματα Συμβουλίων εκφράσθηκε η συλλογική αποδοκιμασία των τουρκικών δηλώσεων και η Άγκυρα κλήθηκε να εφαρμόσει έναντι όλων των κρατών μελών τόσο τη Συμφωνία Επανεισδοχής όσο και τον Οδικό Χάρτη.

“Εξαρχής η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθούσε στενά την πορεία εφαρμογής του Οδικού Χάρτη. Λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις πιο πάνω απαράδεκτες ενέργειες της Άγκυρας, υποδείκνυε συνεχώς σε όλα τα επίπεδα, όπως άλλωστε ο Οδικός Χάρτης και τα σχετικά Συμπεράσματα αναφέρουν, ότι όλες οι προϋποθέσεις του Οδικού Χάρτη έναντι όλων των κρατών μελών θα πρέπει, πριν τη φιλελευθεροποίηση, να εφαρμοστούν και να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας με την Κύπρο σε όλα τα σχετικά θέματα. Η Συμφωνία Επανεισδοχής πρέπει να εφαρμοστεί έναντι και της Κύπρου, πλήρως και αποτελεσματικά. Οι σχετικές δε δηλώσεις της Τουρκίας που αντιβαίνουν στο γράμμα και στο πνεύμα των συμφωνηθέντων πρέπει να αποσυρθούν”, σημειώνει ο Εκπρόσωπος.

Ως τέταρτο σημείο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι λόγω του ότι, από την τελευταία έκθεση της Επιτροπής, η οποία αποτελεί δικό της έγγραφο αξιολόγησης που δεν δεσμεύει τα κράτη μέλη, διαπιστώθηκαν παραλείψεις, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Juncker ξεκαθαρίζοντας τα επίμαχα για την Κύπρο σημεία, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί της φιλελευθεροποίησης η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής και του Οδικού Χάρτη έναντι και της Κύπρου και να υπάρξει η απαιτούμενη αποτελεσματική συνεργασία. Ταυτόχρονα, προσθέτει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του τόνισε το ασυμβίβαστο των δηλώσεων της Τουρκίας με το περιεχόμενο της Συμφωνίας Επανεισδοχής και του Οδικού Χάρτη.

“Θα ήταν σοφότερο σε τόσο σοβαρά θέματα να υπήρχε, πριν την εξαγωγή συμπερασμάτων και δημοσίων δηλώσεων, επαρκής μελέτη όλων των στοιχείων για να μην προκαλείται η όποια σύγχυση. Η συζήτηση στο Συμβούλιο αρχίζει στις 11 Μαΐου σε τεχνοκρατικό επίπεδο και η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει συνεπής στις θέσεις που εξαρχής εξέφρασε”, καταλήγει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση