ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιστορική νύχτα σε Τουρκία και Κύπρο

Την στιγμή που η Κύπρος εκλέγει νέα βουλή, ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου δίνει παραίτηση

Μια από τις νύχτες που θα καταγραφούν στην σύγχρονη ιστορίας της Ανατολικής Μεσογείου βιώνει η Τουρκία και η Κύπρος σήμερα, στις 22 Μαΐου 2016. Την στιγμή που στην Κύπρο ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, στην Τουρκία, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου παρέδιδε στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν την παραίτησή του. Λίγο πριν, έχοντας λάβει 1405 ψήφους, ο Μπιν Αλί Γιλντιρίμ ανελάμβανε την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Την ίδια στιγμή οι βουλευτικές αλλαγές επιφυλάσσουν σημαντικές αλλαγές  στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής.

Ο Ερντογάν προχωρά σε κυβερνητικό ανασχηματισμό

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Μπιν Αλί Γιλντιρίμ ανέλαβε την ηγεσία του ΑΚΡ, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση των μελών του κόμματος. Λίγη ώρα μετά το τέλος του έκτακτου συνεδρίου, ο κ. Γιλντρίμ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει από τον κ. Ερντογάν την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας.

Την στιγμή που ο κ. Γιλντιρίμ εστίαζε στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σημαντικές εξελίξεις επηρέαζαν την πολιτική επικαιρότητα της Τουρκίας. Πρώτα από όλα, το συνέδριο του ΑΚΡ ανοίγει τον δρόμο για άκρως σημαντικές εξελίξεις στην ηγεσία της κυβερνητικής παράταξης. Σημαντικά στελέχη του ΑΚΡ απομακρύνονται από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Κομματικά στελέχη όπως ο Νουμάν Κουρτουλμούς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τζεμίλ Τσιστέκ δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον στην λίστα των μελών των κεντρικών οργάνων λήψης αποφάσεων του ΑΚΡ, γεγονός που θα τους περιορίσει σε μια ενδεχόμενη υπουργική θέση στη νέα τουρκική κυβέρνηση. 

Φεύγει ο Τσαβούσογλου;

Η αλλαγή στην ηγεσία του ΑΚΡ ανοίγει τον δρόμο και για την πραγματοποίηση ενός αξιοσημείωτου ανασχηματισμού του βασικού ιστού της κυβέρνησης. Πλέον, η αλλαγή της σκυτάλης στην οικονομική ηγεσία της χώρας θεωρείται δεδομένη,καθώς ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου, Μπεράτ Άλμπαϊρακ βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή ερωτηματικά δημιουργούνται για τον μελλοντικό ρόλο του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογολου στην κυβερνητική παράταξη, καθώς οι εκλογές της Κυριακής τον άφησαν εκτός των κεντρικών οργάνων του ΑΚΡ. Ο κ. Τσαβούσογλου σπεύδει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι σημασία έχει η επιτυχία του ΑΚΡ με βάση την συνεργασία των μελών του ανεξάρτητα από τα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν, ενώ την ίδια στιγμή αποκλείει ριζικές αλλαγές στην τουρκική εξωτερική πολιτική της νέας περιόδου.

Προβληματισμός για το αποτέλεσμα των κυπριακών εκλογών:

Πέραν των σαρωτικών εξελίξεων οι οποίες προκύπτουν από το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος και οι κυπριακές βουλευτικές εκλογές απασχολούν τον τουρκικό και τουρκοκυπριακό τύπο με αναφορές κυρίως στα πρώτα αποτελέσματα από τις κάλπες.

Μεγαλύτερο αντίκτυπο στον τουρκοκυπριακό τύπο έχουν οι βουλευτικές εκλογές. Οι πρώτες αντιδράσεις από τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και τους χώρους κοινωνικής δικτύωσης αφορούν τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα η είσοδος του ΕΛΑΜ στην βουλή. Παρόμοιο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής και οι πρώτες ενδείξεις μιας κρίσης απονομιμοποίησης της εκλογικής διαδικασίας. Την ίδια ώρα, η πρωτιά του ΔΗΣΥ και το συνολικό ποσοστό των δυο μεγάλων κομμάτων που υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση, αναπτερώνουν το ηθικό κάποιων μερίδων της τ/κ κοινότητας η οποία θεωρεί ότι η ελπίδα για μια γρήγορη λύση παραμένει στο προσκήνιο με πολλά να εξαρτώνται πλέον από τις νέες κινήσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Αποχωρεί ο Ταλάτ:

Το μεσημέρι της Κυριακής, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος.

Η ανακοίνωση του κ. Ταλάτ σημειώθηγκε στα πλαίσια του συνεδρίου για το καταστατικό του κόμματος της τ/κ κεντροαριστεράς.

Η απόφαση του κ. Ταλάτ, για την οποία είχε προϊδεάσει τους αναγνώστες της η Κ πριν από λίγο καιρό, σημειώνεται λίγο μετά την αποχώρηση του ΡΤΚ από την «συγκυβέρνηση».

Στην επικείμενη περίοδο, νέα στελέχη έχουν αρχίσει να κάνουν την δυναμική εμφάνισή τους στο εσωτερικό του ΡΤΚ του οποίου την προεδρία αναμένεται να διεκδικήσουν. Ένας εκ των διεκδικητών  της ηγεσίας του κόμματος είναι ο Γραμματέας του κινήματος, Τουφάν Έρχιουμαν, ο οποίος πριν από λίγες ώρες αναφέρθηκε στην σημασία της ανασυγκρότησης του κόμματος του.  

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση