ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αιμιλιανίδου: Με νομική ισχύ οι συμβάσεις στα ξενοδοχεία

Καταγγελίες από τις συντεχνίες από παραβιάσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και για πρώτη φορά έχουν νομική ισχύ, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Το βασικό, πρόσθεσε με δηλώσεις στο Πρωϊνό Δρομολόγιο, είναι αν υπάρχουν καταγγελίες, αλλά και αυτοβούλως το Υπουργείο Εργασίας να προβαίνει σε έλεγχο για να διασφαλίζεται ότι τηρούνται οι νομοθεσίες.
Για το σκοπό αυτό, σημείωσε, θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα ελέγχει όλα τα θέματα που εγείρονται στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Η κυρία Αιμιλιανίδου χαρακτήρισε σημαντικό βήμα για διασφαλισή των δικαιωμάτων των εργαζομένων τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί πρόσφατα.
Κληθείσα να σχολιάσει καταγγελίες των συντεχνιών για πολύ χαμηλούς μισθούς, τόνισε πως εάν υπάρχει οποιαδήποτε εκμετάλλευση των εργαζομένων το Υπουργείο Εργασίας θα σταθεί δίπλα τους, ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει να γίνονται συγκεκριμμένες καταγγελίες.

Καταγγελίες από ΠΕΟ και ΣΕΚ

Μεγάλη μερίδα ξενοδόχων παραβιάζουν τη σύμβαση που ανανεώθηκε πριν από μερικούς μήνες και τις νέες ρυθμίσεις με τις οποίες κατοχυρώνονται νομικά, ορισμένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυτό ανέφεραν νωρίτερα στο Πρωϊνό Δρομολόγιο οι Γενικοί Γραμματείς των συντεχνιών ξενοδοχοϋπαλλήλων της Πεό, Λευτέρης Γεωργιάδης και της Σεκ, Μίλτος Μιλτιάδους.

Οπως είπαν, γίνεται προσπάθεια με πλάγιους τρόπους και συμβόλαια, με τα οποία εργοδοτούνται οι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους, να αποφευχθεί η εφαρμογή των συμβάσεων.

Ηδη, πρόσθεσαν, διεξάγονται επαφές με ξενοδόχους ώστε να εξευρεθεί λύση ενώ το θέμα των συμβολαίων τέθηκε και ενώπιον του υπουργείου Εργασίας με την έκκληση να αναθεωρηθούν οι τρόποι αντιμετωπισής τους.

Οι κύριοι Γεωργιάδης και Μιλτιάδους τόνισαν ότι ξενοδόχοι και κράτος πρέπει να αντιληφθούν ότι το 2016 θα είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό και θα είναι κρίμα να την καταστρέψουμε οι ίδιοι με την παραβίαση των συμβάσεων.

Δεν μπορεί, σημείωσαν, το συνδικαλιστικό κίνημα να αποδεχθεί την ύπαρξη συμβολαίων 600 και 700 ευρώ και αυτό να θεωρείται λογικό και νόμιμο ενώ υπάρχουν συμφωνίες για μισθούς τουλάχιστον χίλιων διακοσίων ευρώ.

ΠΑΣΥΞΕ: Απορροφήσαμε ανέργους

Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άνεργοι ξενοδοχοϋπάλληλοι δήλωσε, μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο πρόεδρος του Πασυξέ Χάρης Λοϊζίδης.

Καταφέραμε, πρόσθεσε, τα τελευταία δύο - τρία χρόνια να απορροφήσουμε όλους τους Κύπριους που βρίσκονταν στην ανεργία, ωστόσο τόνισε, αυτή η πολιτική εξελίσσεται σήμερα σε μπούμερανγκ.

Σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, ο κύριος Λοϊζίδης κάλεσε τις συντεχνίες να αποφασίσουν τι θέλουν και ποιους εκπροσωπούν αφού όπως εξήγησε από τη στιγμή που διασφαλίστηκαν με νόμο δικαιώματα των εργαζομένων, εναπόκειται στους ξενοδόχους να τους εφαρμόζουν και οι συντεχνίες δεν έχουν λόγο.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κύριος Λοϊζίδης είπε ότι δεν είναι αθέμιτο κάποιοι να εργοδοτούνται με συμβάσεις. Διερωτήθηκε γιατί κάποιος να παραμένει στην ανεργία όταν μπορεί να εργαστεί με σύμβαση λαμβάνοντας 900 ευρώ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση