ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ μοιράζονται την προεδρία στην Επ. Οικονομικών

Τα σενάρια και η επόμενη μέρα σε μία αναδιαμορφωμένη Βουλή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ξεκίνησε ήδη η σύσκεψη αρχηγών με στόχο το πάρε-δώσε των 16 Επιτροπών. Στόχος είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση στην ανταλλαγή Επιτροπών, ωστόσο στο ενδεχόμενο που κάτι τέτοιο δεν γίνει κατορθωτό, οι Επιτροπές θα διαμοιραστούν εκ νέου. Η σκληρή διελκυστίνδα που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για την Επιτροπή Οικονομικών έλαβε χώρα τελικά, με τα δυο κόμματα να μοιράζονται την Προεδρία, από δυόμισι χρόνια, λύση που προκρίθηκε και για την Επιτροπή Εμπορίου. Η Επιτροπή Άμυνας πάει στην ΕΔΕΚ, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο στο πηδάλιο, ενώ η Συμμαχία Πολιτών αύριο θα επιλέξει μεταξύ Θεσμών και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη σύσκεψη αρχηγών αποφασίστηκε η Επιτροπή Επιλογής που θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο της Βουλής, από έναν βουλευτή σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για γραμματείς και έναν του ΔΗΚΟ για κοσμήτορα. 


Με τις ίδιες το ΑΚΕΛ

Στο ΑΚΕΛ, αν και εξέφρασαν την επιθυμία να λάβουν την Επιτροπή Ελέγχου, το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται, καθώς η προϋπόθεση για τον ΔΗΣΥ ήταν να δώσουν σε αντάλλαγμα την Επιτροπή Εσωτερικών. Ήδη το ΑΚΕΛ ποντάρει στις ίδιες Επιτροπές, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Προσφύγων, Εργασίας και Γεωργίας. 


Η ονοματολογία

Αν και το ποιες Επιτροπές θα αναλάβει το κάθε κόμμα είναι ένα ζήτημα που είναι ακόμη εν πολλοίς ανοικτό, ήδη υπάρχουν τα πρόσωπα τα οποία έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την προεδρία Επιτροπής. Στον ΔΗΣΥ επισημαίνουν ότι κριτήριο θα είναι η αρχαιότητα και η κομματική συνέπεια, συνεπώς δεδομένη θεωρείται η επαναδιεκδίκηση προεδρίας από τους Γιώργο Γεωργίου, Κωστάκη Κωνσταντίνου, Ζαχαρία Ζαχαρίου, ενώ στο κάδρο μπαίνει και η Στέλλα Κυριακίδου για την προεδρία της Επιτροπής Υγείας. Έκδηλο ενδιαφέρον για προεδρία Επιτροπής δείχνουν ο Ευθύμιος Δίπλαρος για την Επιτροπή Παιδείας, αλλά και ο Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Το ΑΚΕΛ διεκδικεί με Ελένη Μαύρου στην Επιτροπή Εσωτερικών, Σκεύη Κουκουμά στην Προσφύγων, Αδάμο Αδάμου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανδρέα Φακοντή στην Επιτροπή Εργασίας. Ζήτημα είναι κατά πόσο θα θυσιάσει την Επιτροπή Γεωργίας, στην οποία προορίζεται ο Άντρος Καυκαλιάς, για τη Νομικών, με κύριο διεκδικητή όπως όλα δείχνουν τον Άριστο Δαμιανού. Πάντως, αν και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε τη θέλησή της να αναλάβει την προεδρία είτε της Θεσμών είτε της Ελέγχου, ένα τέτοιο ενδεχόμενο απομακρύνεται.

Στο ΔΗΚΟ, από την άλλη, εάν διεκδικήσουν την Επιτροπή Ελέγχου θα γίνει με την προεδρία του Νικόλα Παπαδόπουλου, ενώ στην Εμπορίου δεδομένη θεωρείται η προεδρία του Άγγελου Βότση. Στο ενδεχόμενο που η ΕΔΕΚ λάβει την Επιτροπή Νομικών, θα προεδρεύει ο Κωστής Ευσταθίου, ενώ αν αναλάβει την Επιτροπή Υγείας, δεδομένη θεωρείται η προεδρία της από τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση