ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με «Πρωτόκολλο Τιμής» η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου

Εν αναμονή της πρότασης του ΠτΔ τα κόμματα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μέχρι την Δευτέρα θα έχουν ενώπιον τους τα κοινοβουλευτικά κόμματα την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου, υπό συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι θα διασφαλίζουν το συμβουλευτικό ρόλο του Σώματος και θα προστατεύουν την αποτελεσματικότητα και την εμπιστευτικότητα της λειτουργίας του θεσμού, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά το τέλος της συνάντησης της Παρασκευής με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Δηλαδή κατ' αναλογία των όσων ισχύουν περί απορρήτων εγγράφων στη Δημόσια Υπηρεσία, τα όσα συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν θα γνωστοποιούνται, για να διεξάγεται αν μη τι άλλο ελεύθερος διάλογος».

Eφόσον οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων αποδεχθούν κάποια θεμελιώδη θέματα λειτουργίας ενός
συμβουλευτικού σώματος, τότε θα συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι οι αρχηγοί θα έχουν κάθε δυνατότητα να εκφράζουν τις θέσεις που πρεσβεύουν, αλλά όχι τις θέσεις των άλλων κομμάτων, ή τι συζητείται στο Εθνικό Συμβούλιο, ή να δημοσιοποιούν έγγραφα.

Αντιδράσεις από ΕΔΕΚ

Έντονη ήταν η αντίδραση από πλευράς ΕΔΕΚ, η οποία διά γραπτής δήλωσης του προέδρου της Μαρίνου Σιζόπουλου έκανε λόγο για κακόγουστο πολιτικό αστείο.

«Η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ζητήσει ως προαπαιτούμενο για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου την υπογραφή «πρωτοκόλλου τιμής» από τους Προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση ένα κακόγουστο πολιτικό αστείο».

Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την πρόθεση του ΠτΔ ωστόσο αναμένει την πρόταση προκειμένου να τοποθετηθεί συγκεκριμένα.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν έχει συνέλθει από το Μάρτιο, μετά και τις διαρροές πρακτικών από πλευράς Σιζόπουλου.

Διαφορές ουσίας στο περιουσιακό

Στο μεταξύ μετά την συνάντηση της Παρασκευής, Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσαν ότι παραμένουν ουσιώδεις διαφορές στο περιουσιακό, με τον Πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι «για να ολοκληρωθεί η όλη διευθέτηση του περιουσιακού θα πρέπει να συνδεθεί και με τις εδαφικές αναπροσαρμογές».

Στις οκτώ Ιουλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του Πρέδρου της Δημοκρατίας με τον Μουσταφά Ακιντζί, θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα ιθαγένειας, δικαιώματα και βασικές ελευθερίες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση