ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οριζόντια ψηφοφορία και επιστολική ψήφο προτείνει ο ΔΗΣΥ

Προτάσεις νόμου για εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας κατέθεσε το κόμμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Προτάσεις νόμου για εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας και αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές κατέθεσε κατά την τελευταία Ολομέλεια ο ΔΗΣΥ, με κύριες την οριζόντια ψηφοφορία, την επιστολική ψήφο αλλά και την αύξηση του χρονικού περιθωρίου εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε ο ΔΗΣΥ, ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Νουρής παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος, ρίχνοντας το γάντι στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να τις εγκρίνουν τον Σεπτέμβριο.

Σε ότι αφορά την οριζόντια ψηφοφορία επεσήμανε ότι οι συνθήκες ωρίμασαν και αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας πλέον η υιοθέτηση μίας τέτοιας πρότασης.

«Πεποίθηση μας είναι πως ενδεχόμενη θέσπιση ενός εκλογικού νόμου με πλατιά κοινωνική στήριξη θα ανανεώσει το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογές. Την ίδια ώρα μέσα από την ίδια πρόταση δίνεται η δυνατότητα και για υιοθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος καταμέτρησης των ψήφων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νουρής.

Πρόταση και για επιστολική ψήφο κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, καθώς όπως ανέφερε ο Νίκος Νουρής κάτι τέτοιο θα «βοηθήσει τους ετεροδημότες, που αδυνατούν να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα όπου είναι εγγεγραμμένοι. Τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα τους στα κατά τόπους ταχυδρομικά κέντρα ώστε η ψήφος τους να ταχυδρομάται».

Στις προτάσεις του ΔΗΣΥ υπάρχει και το ζήτημα αύξησης του χρονικού περιθωρίου για εγγραφή στους καταλόγους.

«Οι προτάσεις μας βρίσκονται πλέον ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και ευελπιστούμε ότι σε κλίμα συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και συνεννόησης με την εκτελεστική εξουσία ώστε να υπερπηδηθούν αναμενόμενα τεχνικά κυρίως προβλήματα, θα βρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις για ψήφιση τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Νουρής επισημαίνοντας ότι «ο Σεπτέμβριος θα δείξει ποιοι απλά παραπληροφορούν και ποιοι λαϊκίζουν.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση