ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Γκιουλέν προκαλεί αναστάτωση στα Κατεχόμενα

Πληροφορίες κάνουν λόγο για στενές σχέσεις Κινήματος Γκιουλέν με στελέχη της τ/κ ηγεσίας

Λίγες εβδομάδες μετά την αιματηρή απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, οι διασυνδέσεις του Κινήματος Γκιουλέν στα κατεχόμενα προκαλούν μεγάλο προβληματισμό και αναστάτωση στην δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της Κύπρου.

Τις τελευταίες ημέρες, στην τ/κ κοινότητα κυκλοφορούν διάφορες φήμες που θέλουν το Κίνημα Γκιουλέν να έχει αναπτύξει οργανικές σχέσεις με μέλη της τ/κ ηγεσίας, τον κόσμο της διανόησης, τις θρησκευτικές δομές και τα «πανεπιστήμια». Αυτές οι πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την τουρκική πλευρά ή την τ/κ ηγεσία.

Η αγανάκτηση της τ/κ κοινότητας λαμβάνει διαστάσεις με τις τελευταίες εξελίξεις στους κόλπους των «τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων».

Η παραίτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και οι πληροφορίες περί ανάκρισης ή φυλάκισης δεκάδων στελεχών του σώματος προβληματίζουν πολλούς Τουρκοκύπριους. Εφημερίδες όπως η Αφρίκα και η Κίμπρις Ποστασί θεωρούν αναμενόμενες τις έρευνες και διώξεις στις διάφορες δομές. Ωστόσο, η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί και η «κυβέρνηση» του Χιουσεγίν Όζγκιουργκιουν επιλέγουν μια πιο επιφυλακτική και προσεκτική στάση.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κ φτάνουν πληροφορίες από διάφορες πηγές, οι οποίες εστιάζουν στα «πλοκάμια» της Οργάνωσης Γκιουλέν στα κατεχόμενα. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη οργάνωση πλέον χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική» από την τουρκική κυβέρνηση. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, η «συγκυβέρνηση» της τ/κ Δεξιάς ανακοίνωσε ότι πλέον το Κίνημα Γκιουλέν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων της ΤΔΒΚ».
Οι τελευταίες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της εφημερίδας μας λοιπόν, θέλουν το Κίνημα Γκιουλέν να έχει αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με στελέχη, «υπουργούς» και «βουλευτές» της τ/κ Δεξιάς και της κεντροαριστεράς. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για δράση των «ανθρώπων» του Γκιουλέν στην «Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων», στο Εβκάφ και στα «πανεπιστήμια». Κάποιες πηγές προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα και αναφέρουν ότι το Κίνημα Γκιουλέν διατηρεί σχέσεις με βαρόνους της νύχτας, δίκτυα ναρκωτικών και πορνείας. Φυσικά, υπάρχουν υποψίες για την ενισχυμένη δράση του Κινήματος Γκιουλένκαι στις «δυνάμεις ασφαλείας».

Σίγουρος ο Ντενκτάς

Στα κατεχόμενα ο μοναδικός πολιτικός που βιάζεται να διαψεύσει κατηγορηματικά τις προαναφερόμενες καταγγελίες είναι ο αντιπρόεδρος της «συγκυβέρνησης» και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς.
Σύμφωνα με τον κ. Ντενκτάς, παρά την ενίσχυση του Κινήματος Γκιουλέν στην Τουρκία κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το κίνημα δεν κατάφερε να αναπτύξει αξιοσημείωτη δράση. Και αυτό γιατί η τ/κ κοινότητα παραμένει προσκολλημένη στον τουρκικό εθνικισμό και στην αρχή της κοσμικής διακυβέρνησης.

Η τ/κ Αριστερά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Η τ/κ Αριστερά δεν συμμερίζεται την άποψη του κ. Ντενκτάς. Σύμφωνα με τα μικρότερα κόμματα και κινήματα της τ/κ Αριστεράς και τα τ/κ συνδικάτα, η απειλή του Κινήματος Γκιουλέν και του θρησκευτικού εξτρεμισμού είναι μια πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει η τ/κ κοινότητα.

Με βάση την προαναφερόμενη υπόθεση, τις τελευταίες ημέρες, η τ/κ Αριστερά, με διάφορες τοποθετήσεις και ανακοινωθέντα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το βόρειο κομμάτι της Κύπρου.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση