ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσαβούσογλου: Σύστημα εγγυήσεων που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές

Συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην «Κ»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύστημα εγγυήσεων που ικανοποιεί τις ανησυχίες και των δύο πλευρών στην Κύπρο προκρίνει η Άγκυρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει συγκεκριμένα «Είμαστε υπέρ ενός συστήματος των Εγγυήσεων που ικανοποιεί τις ανησυχίες και των δύο πλευρών. Από την άλλη πλευρά, οι δηλώσεις γι’ αυτό το ζήτημα δεν θα πρέπει να κατευθύνονται έχοντας το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Τέτοιες δηλώσεις μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη διαδικασία». Ο Τούρκος επίσημος είπε ακόμα ότι «όσο πλησιάζουμε το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, ο στόχος αυτής της εντατικής φάσης είναι να εργαστούμε πάνω στις εναπομείνασες αποκλίσεις το συντομότερο δυνατόν». Κατά τον κ. Τσαβούσογλου, «η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει συνεισφέρει στη διαδικασία μέσω της διαρκούς κατάθεσης νέων εποικοδομητικών προτάσεων. Ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία επίσης διατηρεί τη δέσμευσή της για έναν συμβιβασμό στην Κύπρο και πιστεύει ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση, μια συμφωνία στο Κυπριακό είναι δυνατή και εντός του 2016. Θέλουμε απλώς να δούμε μια δίκαιη, σταθερή και συνολική λύση.

Όσο συλλογιζόμαστε για τη διάσταση ασφαλείας της λύσης, πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας τις τραγικές εμπειρίες των Τουρκοκυπρίων κατά την περίοδο 1963-74.

Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί η βιωσιμότητα της νέας κατάστασης, αν και οι δύο λαοί δεν αισθάνονται ασφαλείς».

Διαβάστε εδώ όλη την συνέντευξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση