ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θεοχάρους: Μυστικοπαθής οι κινήσεις της Κυβέρνησης στο Κυπριακό

Απαισιοδοξία της Προέδρου της Αλληλεγγύης για την έκβαση των συνομιλιών

ΚΥΠΕ

Για μυστικοπάθεια που, όπως είπε, χαρακτηρίζει όλες τις κινήσεις της Κυβέρνησης στο Κυπριακό, μίλησε σήμερα η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

Σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε με το ΔΣ της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), στα γραφεία του Κινήματος, η κ. Θεοχάρους αναφερόμενη στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για βελτίωση του σχεδίου Ανάν, είπε πως “εμείς διαβλέπουμε τη μυστικοπάθεια, η οποία χαρακτηρίζει τις όλες κινήσεις της κυπριακής Κυβέρνησης, του Προέδρου της Δημοκρατίας, των διαπραγματευτών, της αισιοδοξίας η οποία εκπέμπεται χωρίς να δικαιολογείται λόγω του ότι η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να παρουσιάζει υπερφίαλες θέσεις, μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, και να έχει κόκκινες γραμμές που σίγουρα παραβιάζουν τις δικές μας ελάχιστες αντιστάσεις”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, έχει φυσικά βάσει του Συντάγματος την πλήρη αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή των συνομιλιών αλλά έχει και την πλήρη ευθύνη για το αποτέλεσμα, το οποίο θα προκύψει.

“Δεδομένου ότι το διαχειρίζεται, όπως σας έχω πει, με απόλυτη μυστικοπάθεια, το να ζητείται από τα πολιτικά κόμματα, τα οποία διαφωνούν πλήρως και με τη νομική βάση των συνομιλιών και με τη στόχευση των συνομιλιών και με τη μεθόδευση των συνομιλιών, να υποβάλουν προτάσεις, νομίζω ότι δεν έχει κανένα νόημα και εμείς δεν πρόκειται να υποβάλουμε προτάσεις για μια διαδικασία, όχι τη διαδικασία των συνομιλιών αλλά τη συνεχή υποχωρητικότητα της Κυπριακής πλευράς που μας έχει οδηγήσει σε σημεία όπου αμφιβάλουμε για τη βιωσιμότητα και της λύσης αλλά και του Ελληνισμού στην Κύπρο”, είπε.

Και την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, να βλέπουμε μια προσπάθεια ωραιοποίησης του αποτελέσματος, μια προσπάθεια να πασπαλίζεται με χρυσόσκονη ένα πάρα πολύ κακό αποτέλεσμα και είχαμε ήδη προβλέψει και είχαμε βγάλει σχετική ανακοίνωση ότι οι όποιες υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς θα εμφανιστούν ως θρίαμβος, θα εμφανιστούν ως νίκη τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

“Είμαστε ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το αποτέλεσμα στο οποίο θα οδηγηθούν οι συνομιλίες όπως διεξάγονται σήμερα. Επισημαίνουμε ότι ενδεχομένως η Τουρκία να υποχωρήσει την τελευταία στιγμή στις απαιτήσεις της για εγγυήσεις γιατί έχει αποδείξει ότι δεν χρειάζεται εγγυήσεις για να επέμβει οπουδήποτε αλλού θέλει. Απόδειξη είναι οι πολεμικές της περιπέτειες στη Συρία και στο Ιράκ αλλά ταυτόχρονα γιατί έχει διασφαλίσει όσα επεδίωκε στην Κύπρο με τις συνταγματικές ρυθμίσεις και με την ενίσχυση και την πολιτική ισότητα που έχει καταφέρει όσον αφορά τον τουρκικό πληθυσμό”, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια η κ. Θεοχάρους, είπε πως “μίλησε ο Πρόεδρος για Σύμφωνο Φιλίας με την Τουρκία (σε συνέντευξη στην εφημερίδα 'Πολίτης'). Η δήλωση του στο παρελθόν ότι θα είναι ο πλέον ισχυρός υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει. Και έχει περιοριστεί στη διαδικασία της σύναψης ενός Συμφώνου Φιλίας μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου. Και καλά αυτό εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορεί και να γίνει ασχέτως του τι είναι η Τουρκία, ποιος είναι ο Ερντογάν, ποιο Οθωμανικό ισλαμικό κράτος οικοδομείται και οικοδομήθηκε ήδη στην κατοχική χώρα, μπορεί να προχωρήσει η Κύπρος να συνάψει Σύμφωνο Φιλίας”.

Το Σύμφωνο Φιλίας όμως με την Ελλάδα, συνέχισε, δεν ξέρω πώς θα μπορέσει να προχωρήσει όταν είναι casus belli η ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όταν έχει καταρρεύσει το σύστημα ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ λόγω ακριβώς του casus belli που έχει επιβάλει η Τουρκία, όταν το Καστελόριζο αποτελεί σημείο αιχμής και όξυνσης στην προσπάθεια καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας, κι όταν οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών είναι καθημερινές και δεν περνά μέρα όπου οι Έλληνες ευρωβουλευτές να μην καταγγέλλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την παραβίαση του εναερίου χώρου και την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Όπως και να έχει το θέμα, συνέχισε, επισημαίνουμε ότι από θερμοί και διαπρύσιοι κήρυκες της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ επιζητούμε αυτή τη στιγμή τη σύναψη Συμφώνου Φιλίας και δίδουμε στην Τουρκία κίνητρα για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των θαλασσών μας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση