ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:37
 

Εγκρίθηκε η απάλειψη πρόνοιας για τη θανατική ποινή με αποχή του ΕΛΑΜ

Έθεσαν ζήτημα για τη δημιουργία νομικοπαρασκευαστικών επιτροπών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την απάλειψη της πρόνοιας για τη θανατική ποινή ψήφισαν το πρωί της Παρασκευής στην Ολομέλεια, το Κοινοβουλευτικό Σώμα, πλήν του ΕΛΑΜ το οποίο ψήφισε αποχή.

Το εν λόγω ζήτημα ήταν πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής ο οποίος εντόπισε την παράλειψη του κοινοβουλευτικού σώματος. Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας τα κοινοβουλευτικά κόμματα επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρχει συγκεκριμένη επιτροπή που να παρακολουθεί ενδελεχώς τα ζητήματα που αφορούν το σύνταγμα. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, με τη ψήφιση της τροποποίησης επεσήμανε πως σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών και τον Γενικό Εισαγγελέα, θα μελετήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας επιτροπής που θα μελετά ζητήματα που άπτονται του συντάγματος.

Από πλευράς του ΑΚΕΛ, ο Άριστος Δαμιανού επεσήμανε ότι ορθά εκσυγχρονίζεται το σύνταγμα συγχαίροντας τον Πρόεδρο της Βουλής για την πρωτοβουλία. Ξεκαθάρισε πως η θανατική ποινή έχει καταργηθεί ρητά ωστόσο θα πρέπει θέματα του συντάγματος να ρυθμιστούν με θεσμικό τρόπο από νόμιμες προπαρασκευαστικές επιτροπές.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε πως το ΔΗΚΟ συμφωνεί με αυτή τη συμβολική κίνηση για την αποτροπή της πιθανότητας επιβολής της θανατικής ποινής, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το κράτος έχει αποδεκτεί σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κοινοτικό τρόπο που καταργεί τη θανατική ποινή.

Ο Γιώργος Γεωργίου, εκ μέρους του ΔΗΣΥ επεσήμανε την ανάγκη να ιεραρχηγούν προτάσεις νόμου και σε συνεννόηση των κομμάτων να καθοριστούν οι προτεραιότητες για τροποποίηση του συντάγματος. Από πλευράς της ΕΔΕΚ ο Μαρίνος Σιζόπουλος επεσήμανε πως θα πρέπει να συσταθεί μία ειδική επιτροπή όπου με συνεχή τρόπο και με κάθε λεπτομέρεια θα προχωρά στη μελέτη του συντάγματος για να γίνει μία ενδεχόμενη συνολική μεταρρύθμιση κατά τρόπο σωστό.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας από πλευράς της Αλληλεγγύης, διερωτήθηκε πως κανείς εδώ και 50 χρόνια δεν είδε την εν λόγω πρόνοια.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Καθηγητής Γυμνασίου θετικός στο νάρκοτεστ στη Λεμεσό

«αμάν κακό!!!! δηλαδή, κατά τον αρθρογράφο οι ολλανδοί, πορτογάλλοι, ισπανοί, βέλγοι, ελβετοί, ιταλοί, ...»
αγια ολαν  |  15:50

Χλωρακιώτης: Από τη ΣΠΕ Στροβόλου τα δάνειά μου των 18 εκατ. ευρώ

«το ότι σεν είσαι στην φυλακή είναι το πρόβλημα αυτού του τόπου....»
Αρμαγεδών  |  13:09

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Εκείνος ο υπουργός έκανε και άλλουσ φόνους. Π.χ. στον συναγωνιστή του Στεφανίδη, κλπ. Γι` αυτόν να ...»
CGA  |  08:29

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση