ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προεδρική ώθηση για πάταξη της διαφθοράς

Πράσινο φως για θεσμικές αλλαγές που θα θωρακίσουν την αστυνομία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το πρώτο σημαντικό βήμα προκειμένου να καταπολεμηθούν στην ρίζα τους φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς εντός της Αστυνομίας αλλά και να κοπή ο ομφάλιος λώρος μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος με μέλη της Αστυνομίας έγινε στο Προεδρικό. Η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για ριζικές τομές στην δομή αλλά κυρίως στην λειτουργία της Αστυνομίας.

Στην σύσκεψη ο Νίκος Αναστασιάδης ενημερώθηκε εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί στο αστυνομικό σώμα μετά το φονικό της Αγίας Νάπας αλλά και τα όσα άφησε πίσω της η «γκάφα» της Ιντερπόλ Λευκωσίας με το αντίστοιχο τμήμα του Βελιγραδίου.

Ο αρχηγός Αστυνομίας ο οποίος αναχώρησε από το Προεδρικό χωρίς να πει το παραμικρό στους δημοσιογράφους που τον ανέμεναν όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πήγε προετοιμασμένος στην σύσκεψη δίνοντας ξεκάθαρη εικόνα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός λένε οι πληροφορίες μας έδωσε στοιχεία και πληροφορίες για τα τελευταία συμβάντα που ταλάνισαν την Αστυνομία ενώ δεν δίστασε να εκφράσει την ανησυχία του για το βαθμό διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος ακόμα και εντός της Αστυνομίας.

Με όπλο έξι συν δυο νομοσχέδιο
Από την σύσκεψη το πιο σημαντικό στοιχείο το οποίο εξήχθηκε ήταν ότι μπαίνει στο αυλάκι η συγκρότηση και λειτουργία Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία. Μια υπηρεσία στην οποία ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά Αστυνομίας ποντάρουν για καταπολέμηση φαινομένων που εκθέτουν την δύναμη.

Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχουν θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες αλλά και εξουσίες οι οποίες θα τις παραχωρηθούν μέσα από έξι νομοσχέδια που ετοιμάζονται και άλλα δυο που βρίσκονται για έλεγχο στην Νομική Υπηρεσία.

Το πόσο σημαντικό είναι τον νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζεται περιέγραψε ο Ιωνάς Νικολάου «στέλλουν την ίδια ώρα τα αντίστοιχα μηνύματα σε όλα τα μέλη ότι πια με τη λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, με την παραχώρηση όλων αυτών των εξουσιών και την ύπαρξη της σχετικής νομοθεσίας, τα περιθώρια για όλους εκείνους που επιδείκνυαν αυτή τη συμπεριφορά έχουν στενέψει και πρέπει ουσιαστικά να εγκαταλείψουν αυτού του είδους δραστηριότητες».

Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου θα στελεχωθεί με μέλη της Αστυνομίας τα οποία θα περάσουν από κόσκινο προτού τοποθετηθούν. Ήδη όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε έχει ξεκινήσει η ετοιμασία του οργανογράμματος της Μονάδας ώστε να είναι έτοιμο όταν τα νομοσχέδια περάσουν από την Βουλή.

Τα εν λόγω νομοσχέδια θα παρουσιαστούν στην ενημέρωση των αρχηγών που θα γίνει την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε την βουλή να ψηφίσει το συντομότερο δυνατόν το πακέτο νομοσχεδίων προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν κατά τρόπο αποτελεσματικό οι αρμόδιες υπηρεσίας

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση