ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόλογος με ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ επίλογος με δελτίο Τύπου

Η αποχώρηση από το Προεδρικό ως και τις παγίδες μετά την τριμερή

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προ του κοινού ανακοινωθέντος συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, με φόντο το κοινό δελτίο Τύπου και παρασκηνιακά, με τη χθεσινή αποχώρηση ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ από το Προεδρικό. 

Γεγονός που επιβεβαίωσε την ανησυχία που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με την προσπάθεια αναβάθμισης από πολιτικές δυνάμεις του δελτίου Τύπου και που επί της ουσίας ήρθε στο πολιτικό προσκήνιο χθες. Ενώ η χθεσινή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, καθορισμένη εδώ και εύλογο χρονικό διάστημα, είχε άξονα τις μεταρρυθμίσεις, το ΓΕΣΥ και θέματα διαφθοράς, ως Τρίτη και 13 και παραμονή της 14ης, το Κυπριακό δεν έλειψε. 

Στις 10 το πρωί πάντως ξεκίνησε κανονικά η προγραμματισμένη η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με τους δύο ηγέτες να βρίσκονται στον χώρο ένα τέταρτο πριν, εφόσον έλαβε χώρα μια σύντομη τελετή παρουσίασης βιβλίου για την εργασία που επιτελείται από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), στην παρουσία και των τριών μελών της. Το κοινό δελτίου Τύπου αναμένεται ν’ αναγνωστεί από τον Έσπεν Μπαρθ Αϊντε, παρουσία των Αναστασιάδη και Ακιντζί λίγο πριν από τις 13.00.

Εκεί θα γίνει αναφορά και στη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που αναμένεται να λάβει χώρα στις 26 τρέχοντος στη Νέα Υόρκη. Ενδεχομένως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συζητηθεί και η ημερήσια διάταξη της συνάντησης της Νέας Υόρκης. 

Οι πληροφορίες της «Κ» επιμένουν πως το κοινό δελτίο Τύπου θα είναι γενικού περιεχομένου και σε αυτό θα συμπεριλαμβάνεται η δήλωση των δύο ηγετών, την πρόοδο που έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει σε κεφάλαια του Κυπριακού και θα προκρίνουν πως βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων ήρθε η ώρα για την ενημέρωση του γ.γ. των Η.Ε. Μπαν Κι Μουν.

Μετά την τριμερή

Την ίδια ώρα όμως, κρίνεται ως επιτακτικό να μη μετατραπεί η ενημέρωση του γ.γ. και η τριμερής, σε χρονοδιάγραμμα μετά τη Νέα Υόρκη. Όπως είπε αρμόδια πηγή στην «Κ», «δεν περιμένουμε να μας πουν ότι έχετε έναν μήνα για παράδειγμα για να συζητήσετε τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, γιατί αυτό θα θεωρηθεί και ως χρονοδιάγραμμα». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το αποτέλεσμα που θα έχει πάνω στις διαδικασία των συνομιλιών να είναι απρόβλεπτο, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Προστίθεται δε πως ανάλογη νουθεσία δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από όπου κι αν προέρχεται. Επίσης σκωπτικά αντιμετωπίζεται, και απευθυνόμενο μόνο προς το δικό του ακροατήριο, η ανακοίνωση για σύγκληση πολυμερούς τον Οκτώβριο, από την πλευρά Ακιντζί. Και από τις δύο πλευρές πάντως, τίθενται ζητήματα που αφορούν την πρώτη μέρα της λύσης, όπως λέγεται, ενώ ο «πονοκέφαλος» έχει μεταφερθεί στα κατεχόμενα και στον «πόλεμο» που δέχεται ο Ακιντζί και ενδοκυβερνητικά αλλά και εν χορώ από την αντιπολίτευση.

«Υπάρχει μια ανησυχία για το αν αυτό το κλίμα επηρεάσει τις συνομιλίες και πώς», ειπώθηκε στην «Κ» όταν την ίδια ώρα, υπάρχουν μεταβολές και μεταπτώσεις ακόμη και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις συνομιλίες και τα θέματα, μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας Ακιντζί.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση