ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ασφάλεια και εγγυήσεις στη συνάντηση ΠτΔ - Τερέσα Μέι

Πρώτη φορά συζητούνται σε αυτή την φάση και με τέτοιο έντονο ρυθμό τα δύο θέματα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την πρώτη συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέσα Μέι θα έχει σήμερα ο ΠτΔ. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς και ο ρόλος της Βρετανίας στο συγκεκριμένο θέμα.

Το θέμα της Ασφάλειας εξάλλου απασχόλησε και τις συζητήσεις του ΠτΔ με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ θα τεθεί επί τάπητος και στην αυριανή συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Μιλώντας στο Τρίτο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, πρώτη φορά συζητείται σε αυτή την φάση και με τέτοιο έντονο ρυθμό το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι δεν υπήρχε η προσδοκία ότι με τη συζήτηση στη Νέα Υόρκη θα υπήρχε κατάληξη στο συγκεκριμένο θέμα.

«Μας έχει διαβιβαστεί η θέση της Τουρκίας, όμως είναι κοινώς αποδεκτό από όλους ότι το σύστημα των εγγυήσεων από το 1960 δεν μπορεί να συνεχίσει και μέσα σε αυτό το πλαίσιο με συνεχείς επαφές θεωρούμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Εδαφικό και περιουσιακό

Την ίδια ώρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση του εδαφικού με το θέμα των εγγυήσεων δεν μπορεί να υπάρξει και ιδιαίτερα στο πλαίσιο μιας πενταμερούς διάσκεψης, κάτι που αποτελεί θέση της τουρκικής πλευράς.

Το κεφάλαιο που συνδέεται με το εδαφικό είναι το περιουσιακό, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης παραπέμποντας και στη θέση του γγ του ΟΗΕ, ότι το περιουσιακό δεν μπορεί να κλείσει χωρίς ουσιαστική συζήτηση και αν δεν υπάρχει ακτίνα κατάληξης στο εδαφικό. «Δεν είναι εμμονή της κυπριακής πλευράς. Εκ του αντικειμένου των δύο κεφαλαίων δεν μπορεί να γίνει. Η πρόοδος που θα επιτευχθεί θα κρίνει πως θα προχωρήσει μετέπειτα όλη η διαδικασία», σημείωσε.

Ευχή και όχι χρονοδιάγραμμα το τέλος του 2016


Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε την ικανοποίηση της ελληνοκυπριακής πλευράς από τα αποτελέσματα της τριμερούς στη Νέα Υόρκη καθώς όπως εξήγησε, μέσα και από τη δήλωση του γγ προκύπτει ότι δεν υιοθετήθηκαν διαδικασίες παρελθόντος που συνέβαλαν σε αρνητικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει διασωθεί, σημείωσε, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες που υπάρχουν.

Η προσπάθεια μας επικεντρώνεται μέχρι το τέλος του 2016 να υπάρξει λύση, είναι επιθυμία, στόχος όχι χρονοδιάγραμμα.

Για νέα συνάντηση με ΓΓ ΟΗΕ έκανε λόγο ο Έιντε

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι δεν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, χωρίς να υπάρχει αρνητική προσέγγιση σε μια τέτοια συνάντηση. Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τέτοιου είδους συναντήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται για συγκεκριμένο λόγο. «Ας επικεντρωθούμε στο διάλογο ας εργαστούμε για να υπάρξουν αποτελέσματα μέσα από τις συζητήσεις»

Διαφωνίες αλλά όχι εντάσεις


Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν εντάσεις, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Δεν απειλήθηκε η διαδικασία με οποιονδήποτε τρόπο, αντίθετα με τη δημόσια δήλωση του γγ έχει διασφαλιστεί η συνέχεια μιας διαδικασίας που τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».
Τέλος της βδομάδας το νέο πρόγραμμα των εντατικοποιημένων συναντήσεων

Το όφελος από συνάντηση ΝΥ

Αυτό που υπάρχει μέσα από τη δήλωση γγ είναι να συνεχίσουν οι πιο εντατικοποιημένες συναντήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα καθορίσουν ποια θα είναι τα επόμενα στάδια.

«Αντιλήφθηκε ο γγ την κατάσταση πραγμάτων και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών. Εκ του αποτελέσματος είμαστε ικανοποιημένοι όπως καταγράφονται στην δήλωση του ΓΓ».

Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα συναντήσεων των δύο πλευρών, ενδεχομένως αυτό να καθοριστεί με την επιστροφή του ΠτΔ την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση