ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο επόμενο Υπουργικό εγκρίνονται τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στο ερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκριθούν τα δύο νομοσχέδια του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και της αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας το απόγευμα στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου στο υπό ανέγερση Κέντρο Υγείας Λατσιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μπορεί να έχουν γίνει βήματα προόδου, όμως «εκεί που υστερήσαμε ήταν στον τομέα της υγείας».

Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός πως ύστερα από δύο περίπου δεκαετίες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΓεΣΥ «με μια πρωτόγνωρη συναντίληψη οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε αποφασίσει και προχωρούμε». Όπως είπε, στο ερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκριθούν τα δύο νομοσχέδια, ώστε «το συντομότερο δυνατόν να ανταποκριθεί το κράτος στις υποχρεώσεις του έναντι του πολίτη».

Αναφερόμενος στο υπό ανέγερση Κέντρο Υγείας, είπε ότι εντάσσεται στα πλαίσια της υποχρέωσης του κράτους για τη δημιουργία περιφερειακών κέντρων πρωτοβάθμιας ιατρικής, ώστε να αποσυμφορηθούν τα Γενικά Νοσοκομεία, συμβάλλοντας στην αυτονόμησή τους, αλλά και για να παρέχονται άμεσα ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Πρόσθεσε ότι το ιατρικό κέντρο δεν θα καλύψει μόνο τα Λατσιά, αλλά και τη γύρω περιοχή και συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν μεθοδικά για το έργο.

Τον Μάιο ολοκληρώνεται το έργο

Με συνολικό κόστος περίπου 3 εκ. ευρώ, η ανέγερση του Κέντρου Υγείας Λατσιών έχει ήδη ξεκινήσει και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2017.

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, η Κυβέρνηση με γνώμονα την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενέταξε το Κέντρο Υγείας στο πλαίσιο των αναπτυξιακών έργων υποδομής που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Για την Κυβέρνηση, η οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελεί την αιχμή του δόρατος στις μεταρρυθμίσεις που εισάγονται», είπε ο κ. Παμπορίδης, ενώ πρόσθεσε ότι η σωστή της λειτουργία θα επιτρέψει την πλήρη αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, ώστε να μπορέσουν να εξυγιανθούν και να ετοιμαστούν να λειτουργήσουν ως η ατμομηχανή του ΓεΣΥ.

«Με τη συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων, οι μεταρρυθμίσεις θα λάβουν σύντομα σάρκα και οστά», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Ανέφερε ακόμη ότι το Κέντρο Υγείας θα αποτελείται από δύο επίπεδα, ένα υπόγειο συνολικού εμβαδού 970 τ.μ. και ένα ισόγειο επίπεδο, που μαζί με τους στεγασμένους χώρους θα είναι συνολικού εμβαδού 1.800 τ.μ.

Στο Κέντρο Υγείας Λατσιών θα παρέχονται υπηρεσίες γενικής ιατρικής με 6 ιατρεία και υπηρεσίες ψυχικής υγείας με 3 ιατρεία. Επίσης, θα παρέχονται παιδιατρικές, οδοντιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες, καθώς και υπηρεσίες κοινοτικής νοσηλευτικής. Θα λειτουργήσει επίσης Κέντρο μητρότητας και παιδιού.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Λατσιών Παναγιώτης Κυπριανού ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για το Δήμο, καθώς σηματοδοτεί την εκπλήρωση ενός μεγάλου στόχου, ο οποίος άρχισε να μετουσιώνεται σε πράξη.

«Το Κέντρο Υγείας Λατσιών φιλοδοξεί να προσφέρει ουσιώδεις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες των δημοτών μας», είπε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση συνεισφέρει τα 4/5 του προϋπολογισμού του έργου και Δήμος το εναπομείναν 1/5 από τα περίπου €3 εκ.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, ενώ το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων σωμάτων, καθώς και δημότες των Λατσιών. Το έργο ανέλαβε η εταιρεία Cyfield και μελετητές του έργου είναι οι Προκόπης Παττίχης και Συνεργάτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση