ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:05
 

Στο επόμενο Υπουργικό εγκρίνονται τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στο ερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκριθούν τα δύο νομοσχέδια του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και της αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας το απόγευμα στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου στο υπό ανέγερση Κέντρο Υγείας Λατσιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μπορεί να έχουν γίνει βήματα προόδου, όμως «εκεί που υστερήσαμε ήταν στον τομέα της υγείας».

Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός πως ύστερα από δύο περίπου δεκαετίες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΓεΣΥ «με μια πρωτόγνωρη συναντίληψη οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε αποφασίσει και προχωρούμε». Όπως είπε, στο ερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκριθούν τα δύο νομοσχέδια, ώστε «το συντομότερο δυνατόν να ανταποκριθεί το κράτος στις υποχρεώσεις του έναντι του πολίτη».

Αναφερόμενος στο υπό ανέγερση Κέντρο Υγείας, είπε ότι εντάσσεται στα πλαίσια της υποχρέωσης του κράτους για τη δημιουργία περιφερειακών κέντρων πρωτοβάθμιας ιατρικής, ώστε να αποσυμφορηθούν τα Γενικά Νοσοκομεία, συμβάλλοντας στην αυτονόμησή τους, αλλά και για να παρέχονται άμεσα ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Πρόσθεσε ότι το ιατρικό κέντρο δεν θα καλύψει μόνο τα Λατσιά, αλλά και τη γύρω περιοχή και συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν μεθοδικά για το έργο.

Τον Μάιο ολοκληρώνεται το έργο

Με συνολικό κόστος περίπου 3 εκ. ευρώ, η ανέγερση του Κέντρου Υγείας Λατσιών έχει ήδη ξεκινήσει και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2017.

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, η Κυβέρνηση με γνώμονα την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενέταξε το Κέντρο Υγείας στο πλαίσιο των αναπτυξιακών έργων υποδομής που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Για την Κυβέρνηση, η οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελεί την αιχμή του δόρατος στις μεταρρυθμίσεις που εισάγονται», είπε ο κ. Παμπορίδης, ενώ πρόσθεσε ότι η σωστή της λειτουργία θα επιτρέψει την πλήρη αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, ώστε να μπορέσουν να εξυγιανθούν και να ετοιμαστούν να λειτουργήσουν ως η ατμομηχανή του ΓεΣΥ.

«Με τη συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων, οι μεταρρυθμίσεις θα λάβουν σύντομα σάρκα και οστά», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Ανέφερε ακόμη ότι το Κέντρο Υγείας θα αποτελείται από δύο επίπεδα, ένα υπόγειο συνολικού εμβαδού 970 τ.μ. και ένα ισόγειο επίπεδο, που μαζί με τους στεγασμένους χώρους θα είναι συνολικού εμβαδού 1.800 τ.μ.

Στο Κέντρο Υγείας Λατσιών θα παρέχονται υπηρεσίες γενικής ιατρικής με 6 ιατρεία και υπηρεσίες ψυχικής υγείας με 3 ιατρεία. Επίσης, θα παρέχονται παιδιατρικές, οδοντιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες, καθώς και υπηρεσίες κοινοτικής νοσηλευτικής. Θα λειτουργήσει επίσης Κέντρο μητρότητας και παιδιού.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Λατσιών Παναγιώτης Κυπριανού ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για το Δήμο, καθώς σηματοδοτεί την εκπλήρωση ενός μεγάλου στόχου, ο οποίος άρχισε να μετουσιώνεται σε πράξη.

«Το Κέντρο Υγείας Λατσιών φιλοδοξεί να προσφέρει ουσιώδεις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες των δημοτών μας», είπε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση συνεισφέρει τα 4/5 του προϋπολογισμού του έργου και Δήμος το εναπομείναν 1/5 από τα περίπου €3 εκ.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, ενώ το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων σωμάτων, καθώς και δημότες των Λατσιών. Το έργο ανέλαβε η εταιρεία Cyfield και μελετητές του έργου είναι οι Προκόπης Παττίχης και Συνεργάτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Η ποταποτητα καποιων δικαστων φαινεται και απο την κίνηση αγωγης εναντιον του κρατους οταν τους απεκοψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  08:10

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Άμαν ε...... η ρκα έβαλε τζιαί ρομανίσι!»
XXX  |  08:03

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«ΚΑΛΑ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ???????»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:54

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X