ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Αναγκαία η εμπλοκή των μελών του Συμβ. Ασφαλείας στο Κυπριακό

Πάνω από 2 εκατ. ευρώ για τη συνεργασία μεταξύ των νέων των δύο κοινοτήτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η εμπλοκή όλων εκείνων των χωρών, και ιδιαίτερα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που μπορεί να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού είναι και ευπρόσδεκτη είναι και καλοδεχούμενη και αναγκαία είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής απονομής των δικοινοτικών βραβείων «Stelios Philanthropic Awards», στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην εκδήλωση είπε ότι «θεωρώ πως ανάλογες εκδηλώσεις δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να επιτύχουμε επιτέλους από τα κάτω προς τα πάνω τη συνεργασία μεταξύ ιδιαίτερα των νέων των δύο κοινοτήτων, δημιουργώντας έτσι τις προοπτικές, μέσα από τη συνεργασία, των βασικών προϋποθέσεων αποκατάστασης και της μεταξύ μας εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού.

Ερωτηθείς αν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να πάρει ένα πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος είπε ότι «πιστεύω πως όλοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, από την ΕΕ -που ήδη βρίσκεται εν δράση- πλείστα όσα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μηδενός εξαιρουμένου θα έλεγα, μέσα από τις επαφές και τις προσπάθειες μας. διότι θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία που δίνεται να λυθεί το δεύτερο μακροβιότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ηνωμένα Έθνη. Επομένως, η εμπλοκή όλων εκείνων των χωρών, και ιδιαίτερα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που μπορεί να συμβάλουν και ευπρόσδεκτη είναι και καλοδεχούμενη και αναγκαία».

Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως “έχουμε τώρα φθάσει σε ένα κρίσιμο στάδιο, στο οποίο αναμένουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και παράγοντες να εμπλακούν εποικοδομητικά και να προχωρήσουν με συγκεκριμένα και χειροπιαστά βήματα που θα ενισχύσουν θετικά τη διαπραγματευτική διαδικασία και τις προσπάθειές μας για να φθάσουμε σε μια διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν”.

Μια διευθέτηση που θα δημιουργεί, όπως είπε, μια κατάσταση επωφελή (win-win situation) για όλους τους Κυπρίους, θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων και θα διασφαλίζει αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και ευημερούσα συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως της εθνικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής ποικιλομορφίας.

“Μια διευθέτηση που θα είναι βιώσιμη, διαρκής και λειτουργική, διασφαλίζοντας ότι η Κύπρος παραμένει ένα αποτελεσματικό κράτος μέλος μέσα στην ΕΕ μετά τη λύση, σε πλήρη συμβατότητα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, περιλαμβανομένων των ελευθεριών που εγγυάται το κοινοτικό κεκτημένο”.

Φέτος το Φιλανθρωπικό `Ιδρυμα του Στέλιου Χατζηιωάννου βράβευσε συνολικά 50 δικοινοτικές ομάδες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με το χρηματικό έπαθλο των 10 χιλιάδων ευρώ την κάθε μια, με στόχο την εδραίωση της διαρκούς ειρήνης στο νησί. Είναι η πρώτη φορά που συνολικά προσφέρεται στους νικητές το ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ. Από το 2009, η συνολική αξία των βραβείων σε δικοινοτικές συνεργασίες ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δικοινοτικοί συνεταιρισμοί που βραβεύθηκαν δραστηριοποιούνται στους τομείς των επιχειρήσεων, των τεχνών, του αθλητισμού, των επιστημών, ενώ βραβεύθηκαν και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί καθώς και άτομα που είναι ζευγάρι στη ζωή.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε εκτίμηση για την πρωτοβουλία του Στέλιου Χατζηιωάννου και του Φιλανθρωπικού του Ιδρύματος, αφού, όπως είπε, όχι μόνο ανταμείβει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην προώθηση και ανάπτυξη των κοινών προσπαθειών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, αλλά, και πιο σημαντικά, συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση των κοινοοικονομικών δεσμών των δυο κοινοτήτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε πως από το 2009 το `Ιδρυμα έχει μέχρι τώρα προσφέρει δυο εκατομμύρια ευρώ για συνεργασίες στον τομέα των επιχειρήσεων, των επιστημών, των τεχνών, του αθλητισμού καθώς και για έργα μη κυβερνητικών οργανισμών.

Πρόσθεσε πως αυτό που είναι ακόμα πιο αξιέπαινο είναι η δέσμευση και η αποφασιστικότητα του Ιδρύματος να συνεχίσει να ενισχύει τις δικοινοτικές συνεργασίες, καθώς το ποσό των βραβείων για φέτος είναι μεγαλύτερο από ποτέ, καθώς για πρώτη φορά το `Ιδρυμα θα προσφέρει 500 χιλιάδες ευρώ, βραβεύοντας συνολικά 50 ομάδες με 10 χιλιάδες ευρώ την κάθε μία.

Είπε εξάλλου πως το γεγονός ότι το `Ιδρυμα έλαβε αριθμό ρεκόρ αιτήσεων για τα βραβεία φέτος, δηλαδή 215 αιτήσεις, αριθμός που συνιστά αύξηση κατά 50% σε σύγκριση με πέρσι, αποτελεί απτή απόδειξη της θέλησης και της φιλοδοξίας του λαού μας για περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η εντυπωσιακή απήχηση και επιτυχία αυτών των βραβείων δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν μαζί για δεκαετίες, αποδεικνύοντας πως ο κοινός τους παρονομαστής, η κυπριακή τους ταυτότητα και η επιθυμία τους να ευημερήσουν μαζί, είναι ισχυρές και διαρκούν.

Ανέφερε πως προς αυτό το σκοπό η υποστήριξη του Στέλιου Χατζηιωάννου και άλλων πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και της επιχειρηματικής κοινότητας προς την επίτευξη μιας διευθέτησης είναι ανεκτίμητη και θα πρέπει να τύχει ικανοποιητικής αναγνώρισης καθώς είναι μέσω αυτής της προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω που συμπληρώνονται και ενισχύονται “οι προσπάθειές μας για ειρήνη και επανένωση”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση