ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κουγιάλης: Η κατοχύρωση του χαλουμιού βρίσκεται στα τελικά στάδια

Κατά 5 εκατομ. αύξηση στις αναπτυξιακές δαπάνες του Υπουργείου Γεωργίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε αυστηρό τόνο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης ανέφερε σε δηλώσεις του για τον φάκελο του χαλουμιού, αυτοί που ευελπιστούν ότι δεν θα κατοχυρωθεί, να το βγάλουν από το μυαλό τους. Ο Υπουργός μιλούσε σήμερα στην Βουλή, ο οποίος παρουσίασε τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2017.

Ο κ. Κουγιάλης ερωτηθείς, είπε ότι το θέμα κατοχύρωσης του χαλουμιού βρίσκεται στο τελευταίο του στάδιο και ότι μέχρι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε θετικές εξελίξεις.

Είπε πως “είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση” και ότι αν δεν κατοχυρωθεί το χαλούμι, “οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και κυρίως στην γαλακτοβιομηχανία θα είναι πολύ σοβαρές".

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2017, είπε ότι αυτός ανέρχεται στο ποσό των 238,7 εκ. σε σχέση με 208,6 εκ. το 2016 λόγω της περίληψης 26 εκ. για αγορά νερού από αφαλατώσεις και αύξησης των αναπτυξιακών δαπανών.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι “οι αναπτυξιακές μας δαπάνες από το 2016 στο 2017 αυξάνονται περίπου κατά 5 εκ. ευρώ δηλαδή 12%” ενώ ποσό 31,9 εκ. για συγχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιεί το Υπουργείο έχει εγκριθεί και περιλαμβάνεται στο προϋπολογισμό της ΓΔ ΕΠΣΑ.

Σημείωσε ότι οι αναπτυξιακές δαπάνες ανέρχονται στα 68 εκ. και σε σύγκριση με πέρσι παρουσιάζουν μια αύξηση του 8%.

“Αυτό το Υπουργείο έχει πλέον νοικοκυρευτεί, έχει μειώσει τις μη αναπτυξιακές του δαπάνες στο ελάχιστο που μπορεί να πράξει. Εχω στοιχειοθετήσει ενώπιον των βουλευτών ότι από το 2013 και μέχρι το 2019 αυτό το Υπουργείο θα λειτουργεί με τακτικές δαπάνες περίπου στα 178 εκ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι κάθε αύξηση στον Προϋπολογισμό μας και κάθε ευρώ το οποίο θα εισρέει ή θα μπορεί να εξασφαλίζει το Υπουργείο πέραν από τις σημερινές του οροφές, αυτό θα διατίθεται για σκοπούς ανάπτυξης”, είπε.

Είπε επίσης, ότι το 2018 οι αναπτυξιακές δαπάνες σε σύγκριση με το 2016 αυξάνονται κατά 16 εκ. δηλαδή 25% και για το 2019 θα αυξηθούν κατά 34 εκ. δηλαδή αύξηση 54%.

“Αυτό το Υπουργείο έχει πλέον αναπτυξιακό προσανατολισμό που δεν έχει επιστροφή και είναι έτοιμο και μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη αυτού του τόπου και στην αναζωογόνηση της οικονομίας του. Το Υπουργείο ανάμεσα στην επόμενη διετία θα υλοποιήσει έργα κόστους 250 εκ. ευρώ . Ο Προϋπολογισμός αυτών των έργων για το 2017 είναι 47 εκ. και για την τριετία 128 εκ. Μιλούμε για πέραν των 20 σημαντικών έργων υποδομής, προστασίας του περιβάλλοντος, της φύσης, και γενικά αναπτυξιακά έργα που θα δώσουν άλλη ώθηση στην οικονομία μας, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουγιάλης δήλωσε πως “είμαστε από τα Υπουργεία που έχουμε ειδικότητα στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων”

Ανέφερε ότι για την περίοδο 2014-2020 έχουμε καταφέρει να διπλασιάσουμε την ευρωπαϊκή συνεισφορά του Ταμείου Αλιείας από 20 εκ. σε 40 εκ. και να αρχίσει με την έγκριση του άμεσα η υλοποίηση του Προγράμματος για την Αλιεία.

Αυτό, είπε, θα μας δώσει ένα εύρωστο πρόγραμμα για ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών για να ενισχύσουμε και τους αλιείς μας αλλά κυρίως για να αναπτύξουμε περαιτέρω την υδατοκαλλιέργεια για την οποία υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και ευελπιστώ ότι μέσα στον Μάρτιο του 2017 όπου θα έχουμε οριοθετήσει μια νέα θαλάσσια ζώνη για επενδύσεις στην ιχθυοκαλλιέργεια ότι θα έρθουν πολύ σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό.

“Εχουμε προωθήσει μέτρα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι την έγκριση του από την ΕΕ, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα σε ποσοστό 80%. Εχουμε εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια χρηματοδότηση ύψους 160 εκ. περίπου για τα περιβαλλοντικά έργα στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ Προγράμματος για την Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρο Ανάπτυξη 2014-2020”, πρόσθεσε.

Για το Εθνικό δασικό πάρκο είπε ότι έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για εξεύρεση οίκου που θα μας σχεδιάσει αυτό το πάρκο. Ευελπιστώ, σημείωσε, ότι μέχρι τον Απρίλιο 2017 θα έχω μια πρόταση, που αν μας ικανοποιεί θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και από εκεί και πέρα για να περιληφθούν στις οροφές του Υπουργείου τα απαιτούμενα κονδύλια.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ξεκινούμε με την λήψη προστατευτικών μέτρων εντός της περιοχής Natura 2000 στον Ακάμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση