ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στήριξη Βατικανού στις προσπάθειες για ειρήνευση στην Κύπρο

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ

ΚΥΠΕ

Τη στήριξη του Βατικανού στις ειρηνευτικές προσπάθειες στο νησί με στόχο την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε την Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ, Γραμματέας των σχέσεων της Αγίας Έδρας με κράτη.

Ο κατ` ουσίαν Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο συζήτησε μια σειρά από ζητήματα και πολιτικές, στα οποία οι δύο πλευρές μοιράζονται κοινές ανησυχίες και είναι, σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό «οικουμενικής σημασίας».

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, στη Λευκωσία, ο κ. Γκάλαχερ είπε ότι η παρουσία του στην Κύπρο είναι ενδεικτική των εξαίρετων σχέσεων των δύο πλευρών.

Έχω ήδη γίνει μάρτυρας του πνεύματος συνεργασίας και ανεκτικότητας μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της κοινωνίας, είπε και πρόσθεσε ότι «εμείς προφανώς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για να επιτευχθεί ευρύτερη ειρήνη, ασφάλεια και για να λυθούν εκκρεμούντα ζητήματα εδώ εντός της Κύπρου».

Ο κ. Γκάλαχερ αναφέρθηκε επίσης στην ενθάρρυνση εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου μιας «κουλτούρας επαφών», η οποία όπως είπε διευκολύνει τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και να εργάζονται από κοινού για την εξεύρεση λύσεων.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Βατικανού, οι σημερινές επαφές του επιβεβαιώνουν πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες μεταξύ αφενός του Βατικανού και της Καθολικής Εκκλησίας γενικότερα και αφετέρου της Κύπρου, στο παρόν και στο μέλλον.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Κασουλίδης, είπε ότι συζήτησαν με τον κ. Γκάλαχερ θέματα που σχετίζονται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ιδιαίτερα των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες που καταβάλει η Κύπρος προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφέρθηκε στο σχετικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Γενεύη και ενημέρωσε τον κ. Γκάλαχερ για τις προθέσεις της Λευκωσίας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα μετανάστευσης και την ανάγκη να προστατευτεί η ζωή όσων αναγκάζονται να μετακινηθούν. «Ως αληθινοί Χριστιανοί πρέπει να βρούμε ένα συμπονετικό και ανθρώπινο τρόπο χειρισμού αυτών των ζητημάτων» είπε ο κ. Κασουλίδης, ενώ ενημέρωσε για την αντίδραση της Λευκωσία σε τέτοια ζητήματα, μακριά από ξενοφοβία και φαινόμενα μισαλλοδοξίας.

Τέλος, οι δύο άνδρες συζήτησαν τις εξελίξεις σε Λίβανο, Συρία και Ιράκ καθώς και το θέμα των Χριστιανών της Μοσούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση